Hilang kerja secara tiba-tiba – Apa yang kita sebagai orang biasa patut ambil pengajaran?

by sabree hussin on May 24, 2018

in Karier & Kerjaya

Saya mengikuti perkembangan berita tanah air, terutama sekali yang melibatkan penstrukturan semula penjawat awam. Ini merupakan salah satu langkah yang diambil oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir bagi menjimatkan kos urus tadbir perkhidmatan awam.

penjawat-awam-lantikan-politik-hilang-pekerjaan

Dianggarkan, kira-kira 17,000 orang penjawat awam, yang dilantik untuk menjawat jawatan tertentu di sektor awam atas kapasiti politik, akan ditamatkan perkhidmatannya.

 

Ramai, kan? Kenapa sampai 17,000 orang jumlahnya? Mungkin sebab sebelum ini, kita tak pernah tengok berlaku peralihan kuasa dalam landskap politik negara kita, jadi kita tak pernah tahu pun sebenarnya ada seramai kira-kira 17,000 penjawat awam yang diterima bekerja dalam sektor awam tanpa melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

 

Mungkin, inilah dia yang selalu disebut-sebutkan sebagai dapat kerja pakai kabel tu… Wallahua’lam. Bila saya ikuti berita ini, dapatlah saya belajar beberapa perkara tentang employment. Antara istilah yang biasa kita dengar ialah permanent position (pekerja tetap) dengan contract basis (pekerja kontrak).

 

Saya pernah melalui pengalaman bekerja sebagai permanent staff dan juga sebagai pekerja kontrak. Cuma bukan dengan sektor awam, tetapi dengan sektor swasta.

 

Rupa-rupanya, dalam konteks pekerja kontrak ni, ia dipecahkan kepada dua jenis kontrak. Iaitu

1. Contract of service

2. Contract for service

Contract of service

Merujuk kepada perjanjian (kontrak) antara majikan dengan pekerja, yang mana seorang majikan itu bersetuju untuk mengambil seseorang itu sebagai pekerja dan pihak yang satu lagi pula bersetuju untuk berkhidmat dengan majikan sebagai seorang pekerja.

Under the Employment Act 1955 “Contract of service” is defined as:

“contract of service” means any agreement, whether oral or in writing and whether express or implied, whereby one person agrees to employ another as an employee and that the other agrees to serve his employer as his employee and includes an apprenticeship contract;

 

Contract for service

Ini pula merujuk kepada perjanjian antara syarikat, kerajaan, atau orang perseorangan untuk mengambil kontraktor atau vendor bagi menjalankan tugasan yang telah ditetapkan.

 

Sekarang ni, bila saya bekerja sendiri, saya banyak terlibat dengan contract for service untuk para pemilik perniagaan yang mahukan khidmat pemasaran dari saya. Siap je kerja, maka tamatlah kontrak, dan saya pun ambil upah yang dijanjikan.

 

Saya ada juga ikuti sidang media oleh CUEPACS dan mereka juga ada sebutkan bahawa kontrak bagi 17,000 penjawat awam yang bakal hilang kerja itu adalah dalam contract for service.

 

Ok, hopefully anda dapat belajar sesuatu disini. Saya harap penulisan ini tidak dilihat sebagai penulisan politik, tetapi penulisan ilmiah.

 

Tiada yang KEKAL di muka bumi ini

Ini hakikat yang perlu kita terima. Tak ada satu benda pun yang akan kekal dalam dunia ini. Tak kisahlah walau betapa kita suka dan sayang benda tu, satu hari nanti ia akan berakhir juga.

 

Anda ada kerja yang hebat dengan gaji yang besar? Percayalah, satu hari nanti semua tu akan berakhir. Sama ada anda berhenti kerja, dibuang kerja, atau bersara wajib. Yang pasti, ia akan berakhir, sama ada berakhir dengan baik atau sebaliknya.

 

Ataupun anda mungkin benci dengan kerja anda sekarang ni. Kerja banyak, gaji sikit, dan majikan pulak kedekut. Semua tu juga akan berakhir.

 

Sambil saya menulis artikel ini, saya teringat kisah Nabil Ahmad, yang dulunya merupakan seorang despatch, tapi kini beliau adalah seorang usahawan dan anak seni yang berjaya. Kehidupan seseorang itu memang boleh berubah! 

 

Pengalaman hilang kerja

Saya pernah ada kerja yang agak baik. Bagi orang lain, mungkin dia lihat kerja saya tu biasa-biasa je, tapi at least saya suka dengan kerja tu.

 

Gajinya sederhana tapi cukup untuk survive di Kuala Lumpur. Kerjanya senang (bagi saya) dan yang paling saya suka, dalam seminggu hanya perlu kerja 4 hari sahaja. Lagi baki 3 hari cuti.

 

Paling syok, bila ambik annual leave (AL). Susun jadual kerja elok-elok lepas tu boleh cuti panjang. Contohnya, saya hanya perlu ambil AL 4 hari sahaja dan saya boleh dapat bercuti selama 10 hari berturut-turut. Lama tu.

3 hari saya cuti.

4 hari bekerja berikutnya saya ambil AL.

3 hari lagi cuti.

 

Dalam masa cuti yang panjang tu, macam-macam benda boleh buat. Masa tu, memang senang nak uruskan bisnes online yang saya jalankan, sebab saya ada masa yang agak panjang.

 

Tapi semua tu, cuma bertahan selama 2 tahun sahaja. Pada satu hari, dengan tak semena-mena, semua staf dipanggil untuk datang mesyuarat bagi menjelaskan kedudukan syarikat. Disebabkan ada projek yang tutup, maka syarikat terpaksa kurangkan pekerja dan akan keluarkan redundancy letter.

 

Syarikat berikan pilihan, iaitu

(1) Syarikat benarkan pekerja untuk berhenti kerja 24 jam tanpa perlu bayar apa-apa denda

(2) Boleh teruskan bekerja, tapi syarikat akan hantar ke department yang berbeza. Akan ada perubahan gaji dan sistem kerja.

(3) Jika syarikat gagal dapatkan kerja yang sesuai dalam syarikat yang sama, staf akan diberhentikan

 

Daripada 3 opsyen tu, saya ambil pilihan pertama. Berhenti kerja dalam masa 24 jam. Saya habiskan baki AL yang masih tinggal dan terus berhenti kerja.

 

Sambil tunggu peluang kerja yang baru, saya buat kerja-kerja online dengan lebih aggresif dan pada waktu tu, saya memang ada join beberapa laman web yang memberikan pendapatan kepada saya.

 

Susah ke nak cari kerja di Malaysia?

Saya rasa, tak susah mana pun. Peluang kerja ada banyak. Cuma mungkin tak sama macam yang kita nak, tak berapa sesuai dengan tangga gaji yang kita harapkan. Kerja yang ditawarkan jauh pulak dengan tempat kita tinggal.

 

Dah nak kena fikir pasal tempat tinggal, pindah rumah, pengangkutan untuk pergi kerja dan sebagainya. Bagi yang mungkin kehilangan kerja, dan nak cari kerja yang baru, anda boleh pergi laman web Jobstreet ataupun boleh gunakan servis laman web maukerja.my

laman-web-maukerja

Dekat laman web ini pun ada banyak peluang kerja menanti anda.

 

Konsep Multiple Source of Income (MSI)

Saya merupakan seorang yang percaya dengan konsep pelbagai sumber pendapatan. Pada asalnya, saya juga bermula dengan satu sumber sahaja. Kemudian, bila dah ada pendapatan tetap, saya mula invest sedikit duit untuk wujudkan pendapatan dari sumber lain.

 

Awal-awal dulu, saya cuma ada sebuah laman web yang menghasilkan pendapatan kepada saya. Kemudian, dari pendapatan yang saya terima tu, saya wujudkan pula laman web yang kedua… dan seterusnya.

 

Bila dah mula bekerja, ada duit gaji, saya tambahkan lagi sumber pendapatan. Jumlahnya tidaklah besar mana, namun bila digabung dan dicampurkan, cukuplah kalau nak digunakan sebagai kelangsungan hidup. Cuma tak boleh nak bermewah-mewah la buat masa ni.

 

Zaman ini, pada tahun 2018 ini, memang cukup mudah untuk hasilkan pelbagai sumber pendapatan. Dengan blog orang boleh buat duit. Malahan, dengan media sosial seperti Facebook, Instagram dan twitter pun orang boleh buat duit.

 

Kalau tahun 90an dulu, atau awal tahun 2000 misalnya, itu lain keadaannya. Pada masa tu, peluang untuk buat duit sampingan memang agak terhad. Kalau nak buat duit online misalnya, kita kena masuk dalam pasaran US dan UK. Sekarang ni, kalau fokus pada pasaran Malaysia pun, In Shaa Allah masih boleh hidup.

 

Bertabahlah ye…

Untuk yang terlibat dengan pemberhentian kerja ini, saya doakan semoga anda kuat dan berjaya dapat pendapatan gantian secepat mungkin. Anda sahaja yang tahu, betapa besarnya cabaran yang bakal anda lalui dimasa akan datang .

 

Tapi, untuk yang baru nak mula bekerja tu…

 

Jadikan peristiwa ini sebagai pengajaran. Belajarlah dari pengalaman orang lain. Kalau boleh tu, janganlah cuma bergantung kepada satu sumber pendapatan sahaja untuk selama-lamanya. Cari peluang untuk buat bisnes sampingan atau wujudkan pendapatan sampingan, supaya apabila anda terpilih untuk merasai pengalaman kehilangan kerja secara tiba-tiba ini, sakitnya tak begitu parah.

 

 

Be Sociable, Share!

{ 3 comments… read them below or add one }

Anuar May 24, 2018 at 4:21 pm

Ramai tu… Sampai 17 ribu orang… Saya rasa mungkin tak seramai tu yang terlibat… Tapi kalau betul seperti yang dikata, Mungkin ada hikmah disebaliknya… Semoga ada rezeki yang lebih baik untuk golongan tersebut…

Reply

sabree hussin May 25, 2018 at 10:37 am

Mungkin juga lebih dari jumlah tu. Sebab itu cuma anggaran angka sahaja. Mungkin tak semua akan kehilangan kerja, sebab ada baca dalam berita, akan ada yang diserap dalam kementerian lain.

Reply

Azlan June 5, 2018 at 10:13 am

Simpati juga pada mereka yag terlibat. Kalau ye pun nak diberhentikan, tunggulah selepas Hari Raya nanti…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: