Senarai laman web yang boleh bantu anda buat duit online edisi 2018

by sabree hussin on May 21, 2018

in Buat Duit Online

Tahukah anda, yang sebenarnya terdapat banyak laman web yang boleh bantu anda jana pendapatan secara online.

 

Saya pernah tulis tentang laman web yang boleh buat duit dalam blog ini sebelum ini. Namun, bila saya semak semula, ada beberapa laman web yang telahpun menghentikan operasinya. Lalu menjadikan beberapa informasi didalam blogpost tersebut menjadi kurang relevan.

Artikel yang dimaksudkan

1. 10 Laman Web Penting Untuk Anda Buat Duit Online

2. 10 Laman web yang anda mungkin TAK TAHU boleh bantu anda jana pendapatan tambahan

buat-duit-online

Untuk edisi 2018 ini, saya rasa baik kalau saya tulis semula, dan berikan anda beberapa laman web yang anda boleh fokus untuk buat duit. Artikel sebelum ini, saya tulis pada tahun 2014 dan ada yang saya tulis pada tahun 2015.

 

Jadi, dah tentu akan ada maklumat yang kongsikan disitu yang sudah tidak relevan. Sebahagian dari laman web yang saya nyatakan juga telah memberhentikan operasinya. Mari kita fokus kepada laman web lain, yang masih lagi beroperasi dan yang dapat berikan pendapatan kepada kita.

 

(1) Adhance.my

Saya mulakan dengan laman web Adhance.my sebabnya saya rasa dalam banyak-banyak laman web yang saya temui, program adhance paling senang nak buat duit. 

promosi-laman-web-maukerja

Daftar untuk join program ini menerusi pautan ini.

 

Menerusi program ini, kita akan mempromosikan laman web carian kerja yang diberi nama maukerja.my. Kita biasa baca sama ada dalam surat khabar, atau berita-berita yang disebarkan secara online, yang melaporkan tentang rakyat Malaysia yang dibuang dan diberhentikan kerja.

 

Untuk mereka ni, kita boleh suggest untuk mereka cari kerja dari laman web maukerja.my. Ada macam-macam kerja kosong yang ditawarkan dilaman web tersebut, yang saya percaya, pasti akan ada yang sesuai dengan citarasa dan kelayakkan individu yang sedang mencari kerja.

 

Dalam program adhance ini, anda akan dibayar apabila ada pengguna internet yang memohon kerja dari laman web maukerja.my menerusi link unik anda.

 

(2) Klikjer

buat-duit-dengan-program-affiliate-klikjer

Program klikjer ini merupakan program paling lama yang saya sertai. Alhamdulillah, setakat ni memang setiap bulan dapat income dari program ini. Cuma jumlahnya je yang tak tetap.

 

Kadang-kadang dapat banyak, kadang-kadang dapat sikit sahaja. Jika anda minat nak daftar dalam program klikjer, boleh terus ke pautan ini.

 

Dalam program klikjer, anda akan dibayar apabila ada yang membeli ebook menerusi link unik anda.

 

(3) Nuffnang

buat-duit-dengan-nuffnang

Untuk menyertai program Nuffnang, anda perlu ada laman blog sendiri. Nuffnang adalah program pengiklanan melalui blog yang mengutamakan elemen komuniti. Setiap bulan, Nuffnang akan anjurkan program-program yang melibatkan pemilik blog dan jenama-jenama tertentu.

 

Kalau nak buat duit dengan program nuffnang anda perlu ada blog dan pada masa sama, anda juga perlu aktif dalam menulis blog. Biasanya, hanya blog yang aktif sahaja yang akan mempunyai jumlah trafik yang besar.

 

Untuk sertai program ini, anda boleh ke laman web rasmi mereka iaitu https://www.nuffnang.com.my/.

 

Dalam program ini, akan akan dibayar apabila ada orang klik pada iklan banner yang disiarkan dalam blog anda, ataupun apabila anda ditawarkan untuk menulis artikel berbayar.

 

(3) Google Adsense

Program google adsense lebih kurang sama dengan program pengiklanan Nuffnang. Sedikit perbezaannya mungkin dari segi matawang yang bakal anda terima apabila menyertai program ini. Dalam program Nuffnang, anda bakal menerima bayaran dalam matawang RM, manakala dalam program Google Adsense, anda dibayar menggunakan matawang USD.

 

Bagi mereka yang memang dah lama mengidamkan untuk ada pendapatan dalam matawang asing USD, maka ini adalah platform yang sangat baik untuk disertai. Anda tak perlu susah payah nak pergi ke US untuk jana pendapatan dalam USD.

panduan-lengkap-google-adsense

Hanya dengan bekerja dari rumah sahaja dah cukup untuk buat duit dalam matawang USD. Bagi yang nak mendalami ilmu buat duit dengan Google Adsense, anda boleh rujuk Panduan Raja Adsense Revive ini.

 

(4) Jobdirumah

jobdirumah-penipu

Laman web Jobdirumah ni menawarkan program latihan untuk memberi anda ilmu sebenar macam mana nak mula bekerja sebagai seorang freelancer atau pekerja bebas.

 

Anda akan belajar, secara langkah demi langkah, apa yang perlu dilakukan untuk menjadi seorang freelancer. Bermula dengan mencari kerja, sampailah anda menerima bayaran untuk kerja pertama anda. Saya rasa tak perlulah nak tulis panjang-panjang tentang jobdirumah ni, sebabnya saya dah banyak tulis pasal jobdirumah dalam blog ni.

 

Bagi yang masih belum pernah daftar lagi, boleh sertai dengan menekan pautan ini.

 

(5) Churpchurp

buat duit dengan churp churp

Anda rasa anda adalah seorang social media influencer? Jika anda rasa anda adalah seorang social media influencer, bolehlah try join program ni.

 

Untuk join program ni, boleh ke laman web mereka iaitu https://my.churpchurp.com/

 

(6) 8coin.my

Program 8coin ini sebenarnya adalah program lama yang dijenamakan semula. Dulunya, ia dikenali dengan nama 8share, tapi sekarang ini, ia dikenali sebagai 8coin.

 

Lebih kurang sama macam program churpchurp juga. Kalau nak join, dan buat duit dengan 8coin, boleh daftar menerusi pautan ini.

 

(7) Bookcafe

 

Seterusnya adalah program affiliate yang dikendalikan oleh pihak Bookcafe. Para pencinta buku, atau usahawan yang minat nak menceburi bidang perniagaan buku, boleh cuba sertai program ini.

 

Link untuk daftar adalah https://bconline.com.my/friends/

Anda akan dibayar komisen setiap kali anda berjaya dapatkan jualan untuk buku yang dijual dilaman web utama mereka, iaitu bookcafe.com.my

 

(8) Involve Asia

program-affiliate-involve-asia

Program Involve Asia ini juga tak kurang menariknya. Bila kita sertai program ini, kita akan diberi akses untuk mempromosikan pelbagai jenama terkemuka yang ada diluar sana, misalnya seperti Lazada, Malaysia Airlines, dan banyak lagi.

 

Anda boleh sertai program ini dan terus buat duit menerusi halaman ini.

 

(9) Lazada Malaysia

Laman web lazada, juga ada menjalankan program affiliate mereka sendiri. Anda boleh daftar di pautan ini.

 

(10) Visondata

program-affiliate-visondata

Program visondata juga adalah satu program yang menarik untuk disertai. Apa yang saya suka dengan program ini ialah, mereka turut menawarkan komisen berperingkat.

 

Konsep komisen berperingkat ni, sama macam yang kita boleh jumpa dalam program jenis Multi Level Marketing. Tiada sebarang bayaran yang akan dikenakan untuk sertai program ini.

 

Tugas anda adalah menjalankan aktiviti pemasaran, dan sekiranya anda berjaya dapatkan jualan untuk produk mereka (sambungan internet wifi), anda akan dapat komisen. Sila ke laman web mereka untuk buat pendaftaran ya. Pilih opsyen Become an Affiliate.

 

Baiklah, rasanya 10 senarai laman web ini dah cukup kot untuk bantu anda buat duit secara online. Walaupun saya cuma bagi 10 sahaja, tapi kalau anda betul-betul rajin, anda boleh explore ada banyak lagi laman web yang boleh bantu anda buat duit online, terutama sekali lepas anda join program Involve Asia dengan program Klikjer.

 

Kalau tak boleh buat semua, fokuslah kepada satu atau dua program. In Shaa Allah, jika konsisten dan komited dengan kerja, anda pasti akan berjaya dapat hasilnya.

 

 

Be Sociable, Share!

{ 1 comment… read it below or add one }

anuar May 21, 2018 at 1:05 pm

Alhamdulillah… sekarang ni dah ada Banyak laman web yang boleh bagi peluang buat duit secara online…

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: