Seronoknya berbisnes apabila dibina atas dasar saling percaya

by sabree hussin on April 20, 2018

in Personal

Bagaimana seseorang itu boleh jalankan bisnes dengan individu yang dia sendiri tak percaya atau tak percaya 100%? Kalau percaya pun sekadar 50-50 sahaja.

 

Bukannya tak boleh berlaku, sudah tentu boleh. Cuma saya berpendapat, bisnes seperti ini tak berapa syok. Seolah-olah kita buat bisnes, dan melakukan transaksi atas sebab terpaksa sahaja.

 

Alangkah seronoknya kalau kita boleh berada pada tahap kepercayaan 100%, dan pada masa yang sama masih lagi mengambil langkah berhati-hati dan langkah-langkah keselamatan yang lain, sebelum bersetuju untuk berurus niaga, tak kira dengan sesiapa pun.

 

Pada satu hari, saya ke Amcorp Mall Petaling Jaya.

apa-ada-di-amcorp-mall

Bagi yang tak biasa dengan tempat ini, kalau anda nak tahu, setiap hari Sabtu dan Ahad, dekat dalam bangunan Amcorp ini akan diadakan jualan pasar karat (flea market). Pada masa ini, anda boleh lihat ada ramai peniaga-peniaga yang menjual barang-barang seperti barangan antik, barang-barang terpakai, buku-buku murah, duit lama, duit luar negara, action figure dan macam-macam lagi.

 

Bila tengok barang-barang antik dan barang-barang lama yang dijual dekat sini, teringat pengalaman jalan-jalan di Muzium Time Tunnel Cameron Highland. Ada banyak juga barang-barang yang dijual di pasar karat ni memang sesuai kalau nak masukkan ke muzium Time Tunnel.

 

Dah puas pusing satu bangunan, saya singgah pula ke kedai yang menjual pelbagai jenis beg dan juga beg jenis bagasi.

jenama-bagasi-terbaik

Nama kedai ni Sunny Luggage dan ia terletak di aras 1.

 

Kebetulan kami memang perlukan beg bagasi seperti ini. Dengan adanya beg macam ni, dapat memudahkan pergerakkan kami ketika pergi travel. Sebelum ni, kalau nak pergi travel, kami akan bawa dua hingga 4 beg. Puncanya? Kami tak ada beg yang cukup besar, yang boleh masukkan semua barang.

 

Ini merupakan pengalaman pertama kami nak beli beg seperti ini.

 

Dekat luar sana, memang ada macam-macam design. Pernah dulu hampir-hampir terbeli di kedai Duty Free di Lapangan Terbang KLIA 2.

 

Kalau beli semata-mata sebab beg tu murah, saya rasa itu bukan cara paling bijak untuk jadi pelanggan. Boleh jadi harganya murah sebab barang tersebut ada isu dari segi ketahanan, tak ada waranti, material yang digunakan tak cukup baik, dan macam-macam lagi kemungkinan.

 

Alang-alang dah masuk ke kedai Sunny Luggage ni, saya ambil peluang untuk tanya semua perkara yang berkaitan dan saya kira penting tentang luggage.

 

Setiap soalan yang kami tanya, semua tu dijawab dengan tenang dan jelas. Saya kira, inilah proses dan cara yang paling baik untuk bina kepercayaan antara bakal pelanggan (kami) dan juga pemilik perniagaan tu.

 

Kalau ikutkan hati, beg dari jenama yang sama, boleh je beli di laman web Lazada. Lagipun semua maklumat tentang beg tu, kami dah dapatkan dari kedai ni. Tak kan barang dari jenama yang sama, tiba-tiba bila sampai ke tangan, kualiti jadi berbeza pulak kan?

 

Tapi kami tak buat macam tu.

 

Pada waktu kami datang ni, kami cakap terus terang yang kami memang nak beli beg ni, TAPI SEKARANG TAK ADA DUIT. Walaupun kami dah kata yang sekarang ni belum ada duit, kami tetap menerima layanan yang paling elok.

 

Sebulan selepas tu, kami datang balik ke kedai ni.

 

Dari segi harga, kami dapat harga seperti yang dipersetujui dalam sesi perbualan sebelum ini. Saya rasa, dia pun dah tak berapa ingat kami.

 

Tapi ayat terakhir dia, sebelum setuju nak jualkan beg tu kepada kami

“I dah tak berapa ingat sangat, tapi I percaya dekat you dua orang. If I dah janji nak bagi harga tu, then saya jual dengan harga tu la…”

 

Walaupun pada waktu kami datang kali kedua tu, beg tu sebenarnya dah naik sikit harganya. Kiranya sebelum ini, harga yang kami lihat, RM489 tu adalah harga promosi sahaja.

 

Dipendekkan cerita, akhirnya kami beli beg tu. Tak ada sebarang paksaan, sikit pun penjual ni tak push kami untuk beli dengan segera. Saya agak, kebanyakkan pelanggan yang dia dapat, mungkin semuanya adalah orang-orang yang memang puas hati dan yang telah mendapat kepercayaan dari sesi penerangan yang diberikan.

 

Kalau anda datang ke sini, dan anda minta uncle ni terangkan tentang luggage, besar kemungkinan nanti dia juga akan buat sedikit demo tentang cara-cara nak pilih luggage yang terbaik untuk anda.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: