Bagaimana melakukan pembetulan nama pada tiket penerbangan Air Asia

by sabree hussin on May 3, 2016

in Travelog

Pernahkah anda menggunakan perkhidmatan penerbangan bersama dengan syarikat penerbangan tambang murah Air Asia? Bagaimana agaknya dengan pengalaman anda bersama mereka? Adakah semuanya smooth atau anda menghadapi beberapa masalah dan kesulitan semasa menggunakan perkhidmatan mereka?

 

Salah satu masalah yang agak popular, yang biasa dilalui oleh para penumpang adalah terdapat kesilapan ejaan pada tiket penerbangan Air Asia. Banyak juga penumpang yang bertanya kepada saya, tentang penyelesaian yang boleh diambil jika tersalah ejaan pada tiket penerbangan mereka.

 

Apa yang peliknya, mereka (penumpang) hanya sedar terdapat kesilapan pada ejaan hanya setelah pembayaran dilakukan, dan itinerary telah pun diterima. Ini bermakna tempahan telahpun berstatus confirm. Jadi, bagaimana? Apa yang patut dilakukan seterusnya?

tukar-nama-pada-tiket-airasia

Pihak Air Asia sebenarnya memang memberi kelonggaran kepada para penumpangnya untuk mengedit nama penumpang yang tersalah ejaan pada tiket penerbangan yang dibeli. Walaubagaimanapun, penumpang hanya boleh mengedit nama, jika terdapat kesalahan pada ejaan, bukannya untuk menukar keseluruhan nama hingga mengakibatkan berlakunya pertukaran penumpang.

 

Apakah contoh-contoh kesalahan ejaan yang dibenarkan untuk di edit? Mari kita lihat..

tersalah tulis nama pada tiket Air Asia

Ini dia yang boleh dan dibenarkan untuk di edit, iaitu

(1) Kesalahan EJAAN pada nama

(2) Perlu masukkan atau keluarkan nama English

(3) Kesilapan menulis Jantina (Lelaki/ Wanita) dan Pangkat (Mr/Mrs)

(4) Nama TERBALIK antara first name (given name) dengan last name (surname/ family name)

 

 

Sekiranya berlaku masalah-masalah seperti diatas, anda perlu berhubung semula dengan Pihak Air Asia melalui kaedah berikut, iaitu

(1) Isikan borang e-form. Masukkan semua maklumat yang diperlukan.

Pastikan dibahagian lampiran, anda attach bersama dokumen pengenalan diri anda mengikut destinasi perjalanan anda. Jika penerbangan anda adalah dalam Malaysia (penerbangan domestik) maka anda perlu lampirkan kad pengenalan anda.

Sekiranya anda menggunakan passport sebagai pengenalan diri anda, maka anda perlu lampirkan salinan passport anda.

 

(2) Berhubung dengan pihak Air Asia menerusi Live Chat

Anda boleh ke sini untuk ke live chat. Beritahu kepada pegawai yang akan melayan anda tentang masalah anda.

 

(3) Hantarkan tweet kepada pihak Air Asia

Boleh ke sini untuk ke twitter Air Asia.

 

Itu sahaja yang anda perlu lakukan. Seterusnya tunggu sahaja tindakan seterusnya dari pihak Air Asia. Asalkan anda telah ikuti langkah-langkah yang diberitahu, pasti tak ada masalah lagi pada tiket dan penerbangan anda.

 

 

Situasi 1: Saya tersalah meletakkan Mr kepada nama penumpang. Sepatutnya letak Ms sebab dia wanita. Apa perlu dilakukan?

Mudah sahaja. Isi borang eform, kemudian hubungi Air Asia melalui Live Chat, dan twitter.

Situasi 2: Saya tak letak BIN dan BINTI pada nama. Ada masalah ke?

Tak ada masalah. BIN dan BINTI bukannya nama. Ianya sama seperi A/L atau A/P. Yang penting letak nama.

 

Situasi 3: Nama yang saya letakkan pada tiket TERBALIK. Sepatutnya Sabree Hussin. Tetapi terbalik jadi Hussin Sabree. Apa perlu saya buat?

Isi borang eform, kemudian hubungi Air Asia melalui Live Chat, dan twitter. Jika penerbangan domestik, pastikan anda attach bersama kad pengenalan, dan jika penerbangan anda adalah international, pastikan anda sertakan bersama sesalinan passport.

 

Walaupun banyak juga bentuk-bentuk soalan yang ditanyakan kepada saya, namun kebanyakkan penyelesaiannya adalah SAMA sahaja. Hubungi pihak Air Asia. Gunakan kaedah dan step by step yang telah dinyatakan. Bukannya walk in ke airport, pergi ke service center atau ke travel agent. Semua tu bukan. Anda kena berurusan secara online.

 

 

Baiklah, semoga perkongsian ini membantu anda, terutamanya anda yang mempunyai masalah kesilapan ejaan pada tiket penerbangan Air Asia anda. Now everybody can fly!

 

Anda dah dapat tempat penginapan untuk destinasi percutian anda nanti? Kalau masih belum dapat lagi, apa kata anda cari tempat penginapan yang sesuai dari laman web Airbnb ini.

Pada awal-awal dulu, saya pun tak biasa guna laman web Airbnb untuk cari tempat penginapan. Tapi bila dah cuba kali pertama, jadi seronok pula gunakan perkhidmatan mereka. Lagi satu, kalau anda cari tempat penginapan menggunakan Airbnb, saya nak bagi anda Travel Credit bernilai RM120.

 

Anda mungkin akan temui tempat penginapan yang lebih menjimatkan berbanding di lain-lain laman web yang terdapat di internet. Tengok-tengoklah dulu, buat perbandingan dan lepas tu buatlah keputusan ya.

 

Selamat bercuti!

 

 

 

Be Sociable, Share!

{ 11 comments… read them below or add one }

Siti Sapiah bt roseli June 7, 2018 at 12:26 pm

Saya tersilap ejaan nama

Reply

sabree hussin June 7, 2018 at 4:17 pm

Kalau macam tu, sila lakukan pembetulan. Ikut step yang telah diterangkan.

Reply

Juliana Adullah June 11, 2018 at 3:53 am

Saya tersilap letak jantina,tapi saya Sudah mengisi borang reform,patutkah says hubungi melalui live chatbdan Twitter

Reply

sabree hussin June 11, 2018 at 8:19 am

ya perlu buat. Ikut saja prosedur yang telah disarankan oleh pihak Air Asia

Reply

nurhani md nazir July 7, 2018 at 1:13 pm

nama saya ada “@” tpi bila isi secara online tdak dapat msukkan ..jdi klu sya tdk masukkn “@” bagaimana

Reply

sabree hussin July 16, 2018 at 9:05 pm

tekan butang space sahaja. Tak perlu key in sebarang simbol

Reply

Husna July 24, 2018 at 6:57 am

Saya letak nama Husna Ismail je masa book tiket. Lupa letak Nur kat depan. Kena betulkan balik x? 😭

Reply

sabree hussin July 24, 2018 at 11:33 am

Sebarang kesilapan perlu diperbetulkan. Kalau tak lakukan pembetulan, anda akan berdepan risiko dihalang dari menaiki pesawat disebabkan nama pada tiket tak sama pada dokumen pengenalan diri.

Reply

arissa October 1, 2018 at 2:36 pm

camana aritu dapat lepas tak?ke awak isi borang e-form?

Reply

faezahtul September 11, 2018 at 2:44 pm

saya dah booked tiket utk family, tapi nama adik saya sepatutnya Mohamad tapi saya singkatkan jadi Mohd. so, perlukah saya ubah ikut prosedur diatas?

Reply

sabree hussin September 16, 2018 at 7:53 pm

Ya perlu

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: