Bina perniagaan online yang menguntungkan menerusi laman web ecommerce Shopee

by sabree hussin on June 21, 2018

in Buat Duit Online

Bila kali terakhir anda melakukan pembelian barangan secara online?

 

Adakah dalam minggu ini? Beberapa jam yang lalu? Ada buat pembelian secara online dalam bulan ini? Atau setidak-tidaknya, anda ada buat pembelian secara dalam talian sekurang-kurangnya sekali dalam tahun ini.

 

Dimana anda buat pembelian?

Adakah melalui instagram? Facebook? Atau lain-lain media sosial? Adakah anda baru sahaja buat pembelian di laman web kepunyaan penjual?

 

Membeli belah secara dalam talian adalah satu perkara yang biasa pada hari ini. Kalau dulu, mungkin orang agak takut untuk melakukan transaksi dan berurusan secara dalam talian. Tapi sekarang? Tidak lagi.

 

Pengguna lebih terbuka untuk berurusan secara online sahaja. Pembelian secara dalam talian, walaupun ia memudahkan urusan jual beli, namun ia ada risikonya yang tersendiri.

 

Orang macam saya, memang tak berapa yakin nak beli barang di Instagram, Facebook mahupun lain-lain media sosial. Tetapi kalau nak beli barang secara online menerusi laman web seperti Lazada, itu tak ada masalah.

laman-web-shoppe

Mungkin anda pernah dengar tentang laman web Shopee sebelum ini?

 

Pengguna seperti saya, bukan sahaja menggunakan laman web ecommerce seperti ini untuk shopping online semata-mata, malahan kami juga menggunakannya sebagai satu cara cepat untuk membuat perbandingan harga. Kadang-kadang saya akan bandingkan harga antara Shopee dengan Lazada. Kalau saya ada banyak masa, saya akan buat perbandingan antara semua ecommerce yang saya tahu, yang beroperasi di Malaysia.

 

Jadi sekarang ini, dengan wujudnya platform Shopee ini, pengguna ada lebih banyak pilihan untuk mendapatkan barangan keperluan harian. Walaupun begitu, saya perasan, ada penjual di Shopee merupakan penjual yang sama, yang menggunakan laman web Lazada.

 

Nampaknya, bukan sahaja pengguna yang dapat manfaat dengan wujudnya laman web ecommerce seperti ini, malahan penjual juga akan dapat manfaat. Maka pada hari ini, kita tak lagi hanya tertumpu pada satu laman web semata-mata.

 

Bagi mereka yang menggunakan konsep import barang dari China secara pukal dengan harga murah, kemudian jual semula di pasaran tempatan dengan harga yang lebih tinggi, kini boleh jual barang-barang tersebut di laman web Shopee.

 

 

Shopee bersaing dengan Lazada?

Asalkan ia merupakan satu persaingan yang sihat, kita sebagai pengguna akan dapat manfaatnya.

 

Itu lebih baik, berbanding sistem monopoli, yang mana pengguna tersepit ditengah-tengah dan nak tak nak terpaksa terima apa yang ada. Sebaliknya, bila ada persaingan yang sihat antara laman web ecommerce, kita sebagai pengguna akan ada lebih banyak pilihan. Kalau rasa tak berapa suka dengan platform A, boleh pilih untuk berurus niaga di platform lain.

 

Dari segi harga juga, kita ada peluang untuk dapat harga yang lebih rendah, bergantung kepada apa promosi yang dijalankan pada satu-satu masa.

 

Cuma saya nak ingatkan kepada pengguna, agar berhati-hati dengan tawaran harga yang terlalu murah dan tak masuk akal. Anda mungkin dengan tak sengaja, akan terbeli barangan tiruan, yang turut dijual menerusi laman web ecommerce.

 

Namun, yang bagusnya dengan laman web ecommerce ni, kita diberikan jaminan jika tak puas hati dengan barang yang dibeli, boleh pulangkan semula barang dan ambil semula duit.

jaminan-shopee

Sila rujuk kepada terma dan syarat Shopee sebelum melakukan sebarang transaksi.

 

Penjual di Shopee, hanya akan dapat duit, apabila pembeli dah terima barang dan puas hati dengan barang yang ditempah. Sebenarnya, nak bagi pembeli ni puas hati, bukannya susah sangat.

(1) Pastikan barang yang diiklankan, sama dengan gambar yang digunakan

(2) Pastikan barang yang dihantar kepada pelanggan dibalut dengan elok supaya tak mudah rosak

(3) Pastikan barang sampai mengikut tempoh masa yang telah dijanjikan

(4) Bila ada soalan dari pembeli, JAWAB DENGAN SEGERA

 

 

Cuba bandingkan kalau beli dari laman social media. Silap-silap, lepas penjual tu dapat bayaran dari anda, dia akan block anda di social media, block whatsapp dan hilangkan diri.

 

Duit dah dapat, nak tunggu apa lagi? Larilah.

 

Saya bukan nak kata, penjual yang menggunakan social media tu tak jujur, tapi ini adalah risiko yang perlu anda tanggung. Melainkan anda memang kenal betul dengan si penjual. Saya juga ada ahli keluarga yang dah pernah kena tipu dengan penjual barang di social media.

 

Bila dah kena tipu ini, memang tak boleh buat apa. Urusan seterusnya juga agak leceh. Kena buat laporan polis, urusan dengan bank dan sebagainya. Saya pun tak berapa pasti, apa prosedur yang betul. Tapi dari apa yang saya lihat sendiri, kebanyakkan mangsa penipuan ini, pilih untuk berdiam diri, daripada laporkan kejadian.

 

Mungkin malas nak panjang-panjangkan isu.

 

Nak mula berniaga di Shopee namun tak pasti macam mana nak mula?

Sebelum anda buat keputusan, untuk bina sendiri laman web jualan menggunakan konsep ecommerce, mungkin anda patut pertimbangkan terlebih dulu, apa opsyen yang anda ada.

 

Opsyen pertama, anda bina sendiri laman web menggunakan perisian ecommerce.

Kedai online anda, akan menggunakan nama domain yang anda sendiri pilih. Memang nampak profesional, cuma anda perlu kerja lebih untuk bangunkan laman web anda. Ada banyak hal-hal teknikal yang perlu anda ambil kira, dan ini mungkin sedikit sebanyak akan memperlahankan urusan perniagaan anda nanti.

 

Opsyen kedua, anda bina perniagaan dengan menggunakan platform yang disediakan oleh Shopee

Apa kata anda guna sahaja platform Shopee.

berniaga-di-shopee

Anda rasa seperti anda perlukan bimbingan tentang cara nak menjadi peniaga di Shopee? Apa kata anda rujuk pada panduan yang disediakan oleh salah seorang penjual (internet marketer) yang turut menggunakan Shopee untuk buat sales 5 angka setiap bulan!

 

Panduan ini boleh dimuat turun di pautan ini.

 

Panduan tersebut disediakan khas untuk orang baru, yang memang belum pernah ada sebarang pengalaman berniaga menggunakan sebarang platform ecommerce. Anda bukan sahaja akan diberi panduan dalam bentuk video, malahan pada masa yang sama, anda juga akan dimasukkan ke dalam group support khas untuk para pembeli panduan tersebut.

 

Macam biasalah, dalam group tersebut, anda boleh tanya sebarang soalan yang anda rasa masih kurang jelas tentang selok belok perniagaan melalui platform Shopee ini nanti.

 

Kalau diikutkan, anda sebenarnya tak perlu beli panduan ini untuk mula berniaga di Shopee. Jika ada sebarang pertanyaan, anda boleh terus berhubung dengan khidmat pelanggan Shopee.

 

Apa pun, itu pilihan masing-masing. Setiap channel pembelajaran, ada kelebihannya yang tersendiri. Boleh belajar sendiri, ataupun boleh belajar menerusi Panduan Rahsia Teknik Shopee. Panduan ini, disediakan berdasarkan pengalaman sendiri, penjual yang berjaya dapat sales di Shopee.

 

Belajar dari pengalaman orang lain, sudah tentu ada perbezaan, berbanding hanya baca manual yang disediakan oleh pihak syarikat. Apapun, pilihan semua di tangan anda.

 

Pilihlah mana-mana satu yang kena dengan selera dan citarasa peribadi anda. Kalau anda memilih untuk tak nak buat sebarang pilihan juga tak ada masalah.

 

Manalah tahu, lepas anda baca perkongsian saya tentang berniaga di Shopee ni, anda rasa yang berniaga di Shopee bukan untuk anda dan tak sesuai dengan jiwa anda. Kaedah berniaga melalui ecommerce memang bukan untuk semua orang.

 

Itu lumrah. Saya sendiri, setelah mengetahui potensi pendapatan, apabila berniaga di Shopee, juga tak rasa berminat nak mencuba. Sebabnya, saya rasa ia tak sesuai dengan saya, dan saya lebih cenderung untuk buat benda lain secara online ini.

 

Benda yang baik, perlu dikongsikan kepada pembaca. Seterusnya, terpulang pada penilaian individu.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: