Bina kedai online berkonsepkan ecommerce atau blogshop untuk jana pendapatan tambahan

by sabree hussin on May 6, 2018

in Idea Bisnes

Memulakan perniagaan online anda sendiri bukanlah satu perkara yang sukar untuk dilakukan. Malahan tak salah kalau saya katakan, ianya sangat mudah.

 

Pada hari ini, terdapat banyak perisian-perisian yang boleh kita gunakan untuk membantu kita melancarkan perniagaan online kita. Ada yang mudah untuk dikendalikan dan ada juga yang agak sukar untuk diuruskan. Sesetengahnya memerlukan kita mempunyai pengetahuan yang baik dalam bidang IT.

 

Pada hari ini, kalau kita perhatikan, rata-rata pengguna internet lebih selesa untuk melancarkan perniagaan mereka menggunakan laman media sosial sahaja. Apa yang mereka akan lakukan hanyalah memuat naik senarai produk atau barangan yang mereka ingin jual kepada pasaran.

 

Kenapa agaknya laman media sosial dipilih dan bukannya membina laman web berkonsepkan ecommerce?

perniagaan-online-untuk-wanita

Gambar diatas ini saya ambil dari album salah seorang rakan di FB yang menjual busana muslimah. Instead of guna ecommerce, dia hanya menggunakan Facebook sahaja. Kenapa ya?

 

Boleh jadi atas faktor trafik. Kalau berniaga di FB, kita memang sedia maklum, laman media sosial memang ada ramai penggunanya. Buktinya, kawan-kawan kita di FB memang selalu aktif update status.

 

Kalau kita update status tentang bisnes yang kita jalankan, sudah tentu akan ada antara rakan-rakan kita yang akan nampak apa yang kita tulis di wall kita. Jadi kat situ, kita tak perlu susah payah nak tarik trafik dari laman web lain. Lagi satu, dengan adanya fungsi tag, comment, like, share dan sebagainya, ianya sangat membantu untuk mendapatkan lebih banyak exposure terhadap bisnes yang kita jalankan tu.

 

Saya pula, tak berapa suka gunakan media sosial untuk jual barang. Kalau saya nak jual barang, saya akan bina laman web sendiri. Ada dua konsep laman web yang saya akan bina, sama ada konsep ecommerce ataupun konsep blogshop.

 

Jika perlu pilih, antara ecommerce dengan blogshop, saya rasa saya lebih cenderung untuk pilih blogshop. Lagi satu, saya dah jual agak banyak produk, dan juga servis menerusi konsep blogshop sebelum ini. Artikel terdahulu dalam blog ini, mungkin dapat berikan anda serba sedikit gambaran apa sebenarnya ecommerce dan apa pula blogshop.

Klik untuk baca >>

(1) Bisnes Ecommerce – Tips menjalankan perniagaan ecommerce berdasarkan pengalaman sebenar

(2) Nasihat untuk usahawan online yang ingin menjalankan perniagaan ecommerce

(3) Mudahnya Bisnes dengan BLOGSHOP

 

Apa yang membuatkan laman web ecommerce atau blogshop satu pilihan yang lebih baik berbanding hanya menjual di Facebook?

Inilah dia yang saya nak kongsikan dalam posting kali ini. Kalau sebelum ini, anda tak pernah bina bisnes ecommerce anda sendiri, mungkin kali ini anda boleh pertimbangkan untuk memulakan perniagaan anda sendiri.

 

Proses untuk membina kedai online sendiri, juga bukannya susah sangat.

 

(1) Website ecommerce atau blogshop boleh dibina menggunakan template yang disediakan dan seterusnya edit ikut kesesuaian

Dibawah ini adalah laman web BukuOnline2u yang dibina menggunakan konsep bisnes ecommerce.

laman_web_bukuonline2u

Laman web seperti ini boleh dibina menggunakan perisian opencart. Ada banyak juga template yang disediakan untuk anda pilih dan selepas itu, anda boleh edit serba sedikit supaya reka bentuknya nampak lebih kemas.

 

Apa yang penting, apabila pengunjung melayari laman web anda, ianya senang untuk dikendalikan dan tak berserabut.

 

(2) Anda boleh masukkan unlimited produk dalam website anda

Laman jenis ecommerce dan blogshop sangat sesuai digunakan apabila anda menjual lebih daripada satu produk. Andai kata anda ada 10 produk, juga sesuai untuk dijual menggunakan laman web ecommerce.

 

Andai kata anda ada 10 produk, anda tak perlu susah payah nak bina 10 laman web yang berbeza. Semua itu, anda boleh kumpulkan dalam laman web yang sama. Dengan ini, anda hanya fokus untuk tarik trafik untuk masuk ke satu laman web sahaja.

 

(3) Setiap produk boleh diasingkan mengikut kategori bagi memudahkan carian

Ini bahagian yang saya suka tentang blogshop dan juga ecommerce. Kita dah masukkan beratus-ratus atau mungkin beribu-ribu produk dalam website kita tu.

Setiap produk tu, kita boleh asingkan mengikut kategori yang berbeza. Ini memudahkan kita untuk uruskan setiap produk dan dipihak bakal pelanggan juga, akan memudahkan mereka mencari produk yang berkaitan dan sesuai dengan apa yang mereka mahukan.

 

Kalau anda jual produk yang ada macam-macam rekabentuk dan design, seperti t-shirt, anda akan lebih mudah mengasingkan produk mengikut jenis kalau guna ecommerce website. Boleh asingkan ikut warna, kolar, lengan panjang atau pendek, lelaki atau wanita.

 

(4) Mudah untuk masukkan imej, video, copywriting dalam setiap halaman jualan

Bagi menjadikan produk yang dijual itu kelihatan menarik, adakalanya kita perlu masukkan imej, video dan juga ayat-ayat copywriting dalam setiap halaman jualan. Kalau laman jualan yang kita gunakan tu menggunakan konsep blogshop atau ecommece, senang nak masukkan gambar atau nak selitkan video dekat mana-mana bahagian yang sesuai.

 

Tapi kalau guna media sosial, agak susah nak letakkan video dalam satu halaman.

 

(5) Pelanggan boleh masukkan sendiri testimoni dan juga review tentang produk atau pengalaman pembelian yang lalu

Anda biasa atau pernah tak beli barang dari laman web Lazada? Kalau pernah, mungkin anda perasan adanya bahagian product review seperti dibawah ini.

cara-beri-testimoni

Testimoni dan review seperti ini, lebih menyakinkan kalau nak bandingkan dengan screenshot whatsapp atau testimoni yang ditaip sendiri oleh penjual. Bukan apa, sekarang ni kan kita boleh gunakan apps untuk reka-reka testimoni.

 

Tapi kalau ada sistem yang pelanggan sendiri boleh masukkan testimoni, macam yang digunakan oleh Lazada, ianya lebih menyakinkan bakal pembeli.

 

(6) Laman web ecommerce akan generate invois secara automatik

Pernah tak berlaku, apabila ada banyak sangat tempahan yang anda terima, anda sampai terlupa nak uruskan tempahan pelanggan. Mungkin kalau biasanya, anda cuma dapat 5 – 7 tempahan sahaja. Satu hari, dengan tak semena-mena, anda dapat sampai 50 tempahan.

 

Rupa-rupanya, dari 50 tempahan tu, ada satu yang anda terlepas pandang. Macam mana boleh jadi macam ni? Biasanya berlaku kalau kita kurang berhati-hati. Kadang-kadang bukan sepenuhnya salah kita, tapi disebabkan oleh nama pelanggan yang seakan-akan sama.

 

Namun jangan risau, jika guna sistem ecommerce, yang secara automatik boleh hasilkan invois, kes-kes terlepas pandang, atau tersilap hantar pesanan akan dapat dielakkan.

 

(7) Boleh juga cipta cash voucher dan kod diskauan

Fungsi ini bagus untuk mereka-mereka yang nak buat limited time discount. Ataupun kalau nak hadiahkan cash voucher kepada pelanggan yang bertuah. Boleh jadi ada antara pelanggan anda yang beli banyak, jadi sebagai satu tanda terima kasih kepada pelanggan tu, anda berikan dia cash vouce (dalam bentuk kod diskaun) untuk pembelian yang akan datang.

 

Ini secara tak langsung akan buatkan pelanggan itu tadi jadi lebih seronok nak beli barang dengan anda, dan di masa akan datang, oleh sebab dia ada voucher diskaun, dia pasti akan redeem voucher tu dengan membuat pembelian dengan anda.

 

Kalau tanpa sistem ecommerce, anda masih lagi boleh gunakan strategi yang sama, cuma ianya nampak kurang kemas, dan anda mungkin akan hadapi kesukaran untuk track berapa ramai pelanggan yang buat pembelian menggunakan voucher.

 

(8) Boleh sokong sistem affiliate

Penting ke sistem affiliate ni? Kalau anda lebih selesa nak buat kerja seorang diri, buat pemasaran sendiri-sendiri, maka sistem affiliate ni tak begitu penting.

 

Tetapi, kalau anda ada terfikir untuk ambil pekerja untuk bantu mengembangkan perniagaan online anda, namun bajet belum ada lagi, mungkin boleh pertimbangkan untuk jalankan program affiliate. Ada perisian ecommerce yang memang support fungsi affiliate.

 

Anda boleh rekrut sebanyak mana ejen yang anda mahukan, dan apabila semua ejen-ejen ini berjaya bantu anda dapatkan sales, anda hanya perlu beri mereka sedikit komisen. Anda tak rugi apa-apa pun, sebabnya ejen ini akan buat pemasaran menggunakan masa, tenaga, kos dan kepakaran mereka sendiri.

 

Komisen yang anda perlu bayar tu pula, adalah sebahagian daripada keuntungan hasil jualan produk tersebut. Contohnya, kalau untung satu produk ialah RM30. Anda bagi komisen sebanyak RM20 kepada ejen. Baki lagi RM10 itu adalah untung anda. Dalam keadaan ini, kita boleh anggap anda sebenarnya dapat RM10 tanpa perlu bersusah payah.

 

Itulah kelebihan bila kita ada ejen yang bekerja untuk kita. Kita juga perlu ambil kira, keadaan dimana satu hari nanti kita mungkin terlalu sibuk nak uruskan bisnes kita, dan tak cukup masa nak buat pemasaran. Setidak-tidaknya dengan adanya peranan ejen affiliate, dia boleh bantu buat pemasaran untuk kita.

 

Baiklah, semoga perkongsian saya tentang konsep kedai online ecommerce dan blogshop ini bermanfaat untuk anda. Apa kata anda mulakan blogshop anda sendiri, hari ini juga! Manalah tahu, pagi ni lancarkan blogshop, malam nanti dah mula dapat pelanggan!

 

 

Be Sociable, Share!

{ 1 comment… read it below or add one }

anuar May 6, 2018 at 4:14 pm

Banayak platform ecommerce yg ada sekarang ni… masing2 mempunyai kelebihannya yg tersendiri…
Tinggal pilih yg mana paling sesuai dgn bisnes online kita..

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: