Kaedah pemasaran tanpa kos menurut aliran ilmu Dutanaga

by sabree hussin on September 26, 2015

in Advertorial

Beberapa hari sebelum catatan ini saya hasilkan, saya membaca sebuah buku yang membincangkan topik “Law of Attraction” dan salah satu perkara yang ditekankan oleh penulis buku tersebut adalah konsep kesyukuran. Jadi hari ini…

“Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan satu lagi konsep dan kaedah pemasaran zero cost serta tidak memerlukan pengamalnya mengeluarkan sebarang modal untuk mula menggunakannya…”

 

Adakah anda adalah seorang usahawan yang baru dan ingin memulakan perniagaan anda secara online tetapi seringkali terbeban dengan kos pemasaran yang menyebabkan margin keuntungan anda mengecut?

 

Penulisan saya pada kali ini adalah khusus untuk anda yang inginkan alternatif pemasaran yang tidak memerlukan anda mengeluarkan sebarang kos tambahan untuk tujuan pengiklanan sama ada untuk Facebook advertising mahupun google adwords.

 

Ya… saya pasti, anda ada pelbagai persoalan antaranya seperti:

“Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan Dutanaga?”

dutanaga_pemasaran_tanpa_kos

D – Dreams

U – Unbreakable

T – Teamwork

A – Actionable

N – New Hybrid Marketing

A – Attractiveness

G – Guerrilla marketing

A – Approach Database

 

Adakah pemasaran tanpa kos adalah suatu kaedah pemasaran yang praktikal dan sesuai untuk dipraktikkan dalam perniagaan anda?

 

Kaedah pemasaran percuma atau tanpa kos tak bermakna ianya tidak berkesan. Ada ketikanya, kita perlu guna terlebih dahulu kaedah-kaedah percuma sebelum nak terus beralih kepada kaedah pemasaran berbayar. Anda mungkin tak tau, yang sebenarnya kaedah pemasaran percuma banyak yang berkesan untuk bantu anda menghasilkan jualan.

 

Soalan: Boleh bagi contoh bagaimana kaedah pemasaran zero cost dilaksanakan?

Ini adalah salah satu daripada modul yang anda akan pelajari dengan lebih mendalam sebagai ahli premium di Dutanaga. Tahukah anda, yang sebenarnya profile FB personal anda sudah cukup kuat dan berkuasa untuk membantu anda menjalankan perniagaan secara online? Malahan pada masa yang sama, dengan fungsi yang disediakan, anda sebenarnya boleh jalankan pelbagai kempen pemasaran tanpa sebarang kos.

 

Anda tak perlu mengeluarkan sebarang bajet pemasaran untuk FBAds atau lain-lain kaedah pengiklanan berbayar. Anda juga tak perlu bersusah payah untuk adjust iklan dan setting iklan anda. Semuanya akan diajar dan ada teknik yang lebih mudah dari itu.

 

Tahukah anda, dengan menggunakan akaun FB personal, anda boleh add sehingga 5,000 orang rakan maksimum untuk satu akaun? Adakah anda perasan, yang sebenarnya anda boleh bina lebih daripada satu akaun di FB dengan syarat anda menggunakan alamat emel yang berbeza?

Mari kita lihat simulasi mudah ini.

Jika satu akaun, anda boleh add 5,000 orang kawan. Jika anda ada 3 akaun, bermakna anda boleh ada 15,000 orang kawan.

Bagaimana pula jika anda ada 5 akaun? Bermakna anda akan ada 25,000 orang kawan!

25,000 orang kawan ini anda boleh jadikan sebagai prospek.

 

Ok mungkin anda tertanya-tanya, bagaimana nak cari dan add 25, 000 orang kawan dalam masa yang singkat? Adakah kita boleh add dengan sesuka hati atau ada kriteria tertentu yang perlu kita ikut bagi memastikan rakan yang bakal kita add ini boleh ditukarkan menjadi pelanggan.

 

“Kenapa hanya gunakan FB personal dan bukannya fanpage seperti yang biasa dilakukan oleh kebanyakkan usahawan online?”

Kita sedang bincangkan tentang pemasaran tanpa kos ataupun zero cost marketing. Fanpage tidak membenarkan penggunanya untuk menghantar mesej kepada mereka yang dah like page tersebut. Jika anda ingin menghantar mesej juga, anda perlu tunggu mereka yang pernah like page anda untuk hantar mesej kepada anda terlebih dahulu.

 

Lubuk senarai rakan berkualiti

Dimana kita boleh temui senarai rakan yang berkualiti untuk kita add sebagai rakan dan seterusnya berpotensi untuk ditukarkan kepada pelanggan?

 

Mudah sahaja sebenarnya. Anda boleh temui ramai kawan-kawan baru yang berkualiti tinggi untuk kita tukarkan mereka kepada prospek perniagaan kita. Anda boleh temui mereka di FB Group. FB Group adalah lebih berkualiti dan disitulah tempat berkumpulnya individu yang mempunyai minat yang sama.

 

Ada beberapa perkara yang saya ingin highlight disini untuk anda perhatikan.

1. Add pengguna FB yang benar-benar aktif sahaja.

2. Add mereka yang mempunyai minat yang lebih kurang sama dengan anda.

3. Perhatikan apa yang mereka post di wall masing-masing, kerana dari situ, anda juga boleh dapatkan gambaran apakah minat mereka.

4. Buat analisa mudah, untuk anda kenalpasti sama ada akaun FB yang bakal anda add adalah akaun milik pengguna sebenar ataupun sekadar fake account. Kalau tengok nama pengguna macam pelik, gambar pun tak ada, biasanya ia adalah fake account.

5. Jangan pandang rupa semata-mata. Ingat, tujuan utama kita adalah untuk bina hubungan perniagaan, bukanya hubungan perasaan. Wajah cantik dan hensem semata-mata tak menjamin mereka tu akan jadi pelanggan kita.

 

Saya andaikan yang anda telah pun add rakan-rakan baru, sekurang-kurangnya 10 orang setiap hari. Pastikan anda lakukan langkah ini:

“Perkenalkan diri anda kepada rakan baru anda itu tadi!”  

 

Inilah perkara yang selalu ditinggalkan oleh mereka yang cukup rajin nak add new friend. Mereka selalu tinggalkan fasa perkenalkan diri. Sudahlah tak ada langsung inisiatif nak perkenalkan diri, kemudian dengan tak sabar-sabar, terus nak menjual.

 

Ok ini contoh skrip yang anda boleh gunakan untuk tujuan memperkenalkan diri kepada rakan baru anda nanti.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Terima kasih sebab approve saya menjadi rakan. Pertamanya izinkan saya untuk perkenalkan diri terlebih dahulu. Nama saya ___. Saya merupakan __ yang berperanan untuk ___. 

Sebagai tanda persahabatan, saya juga ingin menghadiahkan kepada tuan/puan/cik sebuah ebook yang saya hasilkan berdasarkan pengalaman saya sendiri yang tuan/puan/cik boleh muat turun di [link]

 

Ya… rakan baru anda tu tak perlu beli apa-apa… dan jika free gift yang anda ingin berikan kepada mereka memang kena dengan minat mereka, tak mustahil untuk mereka muat turun dan seterusnya menjadi subscriber dan menyertai mailing list anda.

 

Berapa kosnya untuk dapatkan subscriber yang baru dengan cara ini? Tiada sebarang kos dalam wang ringgit. Hanya memerlukan usaha dan komitmen anda sahaja. Ada banyak lagi yang bakal anda pelajari dalam modul-modul yang disediakan di laman web Dutanaga.

 

“Apa sebenarnya yang bakal menanti anda di Dutanaga?”

Adakah anda masih kurang jelas, apa sebenarnya dutanaga ni?

Dutanaga adalah portal pendidikan yang menghimpunkan ilmu-ilmu pemasaran yang boleh anda implementasikan atau praktikkan serta merta tanpa memerlukan anda mengeluarkan sebarang kos pemasaran. Pada masa yang sama, laman portal dutanaga ini turut menawarkan ahlinya peluang untuk jana pendapatan dengan mempromosikan keahlian premium di Dutanaga.

Sebelum anda berhasrat untuk hasilkan sebarang pendapatan, langkah pertama sudah tentu adalah untuk mendapatkan ilmu yang tepat yang dapat bantu anda untuk melakukan promosi yang berkesan.

 

Kelebihan sebagai ahli premium ialah, anda akan menerima panduan-panduan berikut iaitu

 

pemasaran_online_tanpa_kos

Teknik 7 Naga Versi 2015

  • Ledakkan bisnes dengan 8 video NAGA
  • Gandakan jualan dengan mudah & berkesan
  • Miliki jutaan database pelanggan bisnes anda
  • Jimat kos operasi & maksimumkan keuntungan
  • Percuma support group bernilai RM10,000 !

 

 

Teknik Copywriting Strategi Commando

  • Kuasai 8 Strategi Copywriting Business
  • Manfaatkan ‘ayat power’ di dalam Facebook
  • Pukau pelanggan anda sepantas 10 saat
  • Ledakkan sales jualan bertubi-tubi
  • Jadikan bisnes anda lebih hebat daripada pesaing

 

 

 

Sistem Autopilot Dutanaga

  • Miliki mesin wang autopilot seumur hidup !
  • Raih ganjaran keuntungan lumayan !
  • Percuma sistem web bernilai RM20,000 !
  • Tak perlu produk, premis atau simpan stok !
  • Cukup mudah pantas sekadar copy & paste !

 

 

 

Boleh klik pada butang daftar dibawah untuk sertai!

daftar_dutanaga_pemasaran_tanpa_kos

Sekiranya anda inginkan maklumat tambahan tentang Dutanaga ini, dan juga untuk melihat testimoni daripada ahli-ahli Dutanaga terdahulu, boleh juga klik sini.

pemasaran_tanpa_kos_testimoni

Baiklah, semoga bermanfaat!

Anda juga akan memperoleh 15 bonus tambahan seperti yang dinyatakan dalam laman web ini sekiranya anda menjadi ahli premium di Dutanaga.

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

{ 9 comments… read them below or add one }

kaki pelangi September 28, 2015 at 9:41 am

pernah dengar psl dutanaga ni..teringin nak cuba..tapi masih belum berkesempatan

Reply

Delima Madu September 28, 2015 at 9:46 am

Bagus untuk orang yang baru mula berniaga. kos sikit tapi hasil gempak!

Reply

titan September 29, 2015 at 1:57 am

aku memang skeptikal bila orang kata bab zero kos nak bisnes atau promosi nih. Sebab aku tahu memang nampak menipunya tuh.

semua ada kos.

kos internet, kos minyak, kos jajan, kos kuaci, kos nak fikir idea, kos nak itu dan nak ini dan sebagainya.

better tukar kepada pemasaran yang lebih murah.

tapi biasalah..

semua nak hype bila buat promosi.

“tanpa kos” ni memang boleh buat orang tertarik nak beli barang. Lagi-lagi tang online nih.

haha..

Reply

Hero Borneo September 29, 2015 at 2:29 am

ho..ho..memang menarik dan saya ada akaun FB yang hampir mencecah 5 orang

Reply

Ibu Zarith September 29, 2015 at 5:05 am

Ooo.. info bagus ni..Tapi kalau nak senang faham kena pergi kelas kot kan huhu

Reply

Jie Susanos September 29, 2015 at 11:04 am

bru dgr tentang dutanaga ni..

masuk lu..mana tau ada yg bleh bljr..

Reply

Raihanah Ahmad September 30, 2015 at 2:34 pm

bagus untuk orang yang baru nak mula. selamat berusaha!

Reply

suri October 2, 2015 at 4:04 pm

cari duit memang mudah sebutkan tapi setiap ada cara tersendiri

Reply

Siti Badariah Baharin October 7, 2015 at 3:40 pm

ok menarik gak cara ni..bolehlah dicuba nanti..

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: