Blog Sabree Hussin

Kaedah pemasaran tanpa kos menurut aliran ilmu Dutanaga

Beberapa hari sebelum catatan ini saya hasilkan, saya membaca sebuah buku yang membincangkan topik “Law of Attraction” dan salah satu perkara yang ditekankan oleh penulis buku tersebut adalah konsep kesyukuran. Jadi hari ini…

“Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan satu lagi serta tidak memerlukan pengamalnya mengeluarkan sebarang modal untuk mula menggunakannya…”

 

Adakah anda adalah seorang usahawan yang baru dan ingin memulakan perniagaan anda secara online tetapi seringkali terbeban dengan kos pemasaran yang menyebabkan margin keuntungan anda mengecut?

 

Penulisan saya pada kali ini adalah khusus untuk anda yang inginkan alternatif pemasaran yang tidak memerlukan anda mengeluarkan sebarang kos tambahan untuk tujuan pengiklanan sama ada untuk Facebook advertising mahupun google adwords.

 

Ya… saya pasti, anda ada pelbagai persoalan antaranya seperti:

“Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan Dutanaga?”

D – Dreams

U – Unbreakable

T – Teamwork

A – Actionable

N – New Hybrid Marketing

A – Attractiveness

G – Guerrilla marketing

A – Approach Database

 

Adakah pemasaran tanpa kos adalah suatu kaedah pemasaran yang praktikal dan sesuai untuk dipraktikkan dalam perniagaan anda?

 

Kaedah pemasaran percuma atau tanpa kos tak bermakna ianya tidak berkesan. Ada ketikanya, kita perlu guna terlebih dahulu kaedah-kaedah percuma sebelum nak terus beralih kepada kaedah pemasaran berbayar. Anda mungkin tak tau, yang sebenarnya kaedah pemasaran percuma banyak yang berkesan untuk bantu anda menghasilkan jualan.

 

Soalan: Boleh bagi contoh bagaimana kaedah pemasaran zero cost dilaksanakan?

Ini adalah salah satu daripada modul yang anda akan pelajari dengan lebih mendalam sebagai ahli premium di Dutanaga. Tahukah anda, yang sebenarnya profile FB personal anda sudah cukup kuat dan berkuasa untuk membantu anda menjalankan perniagaan secara online? Malahan pada masa yang sama, dengan fungsi yang disediakan, anda sebenarnya boleh jalankan pelbagai kempen pemasaran tanpa sebarang kos.

 

Anda tak perlu mengeluarkan sebarang bajet pemasaran untuk FBAds atau lain-lain kaedah pengiklanan berbayar. Anda juga tak perlu bersusah payah untuk adjust iklan dan setting iklan anda. Semuanya akan diajar dan ada teknik yang lebih mudah dari itu.

 

Tahukah anda, dengan menggunakan akaun FB personal, anda boleh add sehingga 5,000 orang rakan maksimum untuk satu akaun? Adakah anda perasan, yang sebenarnya anda boleh bina lebih daripada satu akaun di FB dengan syarat anda menggunakan alamat emel yang berbeza?

Mari kita lihat simulasi mudah ini.

Jika satu akaun, anda boleh add 5,000 orang kawan. Jika anda ada 3 akaun, bermakna anda boleh ada 15,000 orang kawan.

Bagaimana pula jika anda ada 5 akaun? Bermakna anda akan ada 25,000 orang kawan!

25,000 orang kawan ini anda boleh jadikan sebagai prospek.

 

Ok mungkin anda tertanya-tanya, bagaimana nak cari dan add 25, 000 orang kawan dalam masa yang singkat? Adakah kita boleh add dengan sesuka hati atau ada kriteria tertentu yang perlu kita ikut bagi memastikan rakan yang bakal kita add ini boleh ditukarkan menjadi pelanggan.

 

“Kenapa hanya gunakan FB personal dan bukannya fanpage seperti yang biasa dilakukan oleh kebanyakkan usahawan online?”

Kita sedang bincangkan tentang pemasaran tanpa kos ataupun zero cost marketing. Fanpage tidak membenarkan penggunanya untuk menghantar mesej kepada mereka yang dah like page tersebut. Jika anda ingin menghantar mesej juga, anda perlu tunggu mereka yang pernah like page anda untuk hantar mesej kepada anda terlebih dahulu.

 

Lubuk senarai rakan berkualiti

Dimana kita boleh temui senarai rakan yang berkualiti untuk kita add sebagai rakan dan seterusnya berpotensi untuk ditukarkan kepada pelanggan?

 

Mudah sahaja sebenarnya. Anda boleh temui ramai kawan-kawan baru yang berkualiti tinggi untuk kita tukarkan mereka kepada prospek perniagaan kita. Anda boleh temui mereka di FB Group. FB Group adalah lebih berkualiti dan disitulah tempat berkumpulnya individu yang mempunyai minat yang sama.

 

Ada beberapa perkara yang saya ingin highlight disini untuk anda perhatikan.

1. Add pengguna FB yang benar-benar aktif sahaja.

2. Add mereka yang mempunyai minat yang lebih kurang sama dengan anda.

3. Perhatikan apa yang mereka post di wall masing-masing, kerana dari situ, anda juga boleh dapatkan gambaran apakah minat mereka.

4. Buat analisa mudah, untuk anda kenalpasti sama ada akaun FB yang bakal anda add adalah akaun milik pengguna sebenar ataupun sekadar fake account. Kalau tengok nama pengguna macam pelik, gambar pun tak ada, biasanya ia adalah fake account.

5. Jangan pandang rupa semata-mata. Ingat, tujuan utama kita adalah untuk bina hubungan perniagaan, bukanya hubungan perasaan. Wajah cantik dan hensem semata-mata tak menjamin mereka tu akan jadi pelanggan kita.

 

Saya andaikan yang anda telah pun add rakan-rakan baru, sekurang-kurangnya 10 orang setiap hari. Pastikan anda lakukan langkah ini:

“Perkenalkan diri anda kepada rakan baru anda itu tadi!”  

 

Inilah perkara yang selalu ditinggalkan oleh mereka yang cukup rajin nak add new friend. Mereka selalu tinggalkan fasa perkenalkan diri. Sudahlah tak ada langsung inisiatif nak perkenalkan diri, kemudian dengan tak sabar-sabar, terus nak menjual.

 

Ok ini contoh skrip yang anda boleh gunakan untuk tujuan memperkenalkan diri kepada rakan baru anda nanti.

Assalamualaikum dan salam hormat,

Terima kasih sebab approve saya menjadi rakan. Pertamanya izinkan saya untuk perkenalkan diri terlebih dahulu. Nama saya ___. Saya merupakan __ yang berperanan untuk ___. 

Sebagai tanda persahabatan, saya juga ingin menghadiahkan kepada tuan/puan/cik sebuah ebook yang saya hasilkan berdasarkan pengalaman saya sendiri yang tuan/puan/cik boleh muat turun di [link]

 

Ya… rakan baru anda tu tak perlu beli apa-apa… dan jika free gift yang anda ingin berikan kepada mereka memang kena dengan minat mereka, tak mustahil untuk mereka muat turun dan seterusnya menjadi subscriber dan menyertai mailing list anda.

 

Berapa kosnya untuk dapatkan subscriber yang baru dengan cara ini? Tiada sebarang kos dalam wang ringgit. Hanya memerlukan usaha dan komitmen anda sahaja. Ada banyak lagi yang bakal anda pelajari dalam modul-modul yang disediakan di laman web Dutanaga.

 

“Apa sebenarnya yang bakal menanti anda di Dutanaga?”

Adakah anda masih kurang jelas, apa sebenarnya dutanaga ni?

Dutanaga adalah portal pendidikan yang menghimpunkan ilmu-ilmu pemasaran yang boleh anda implementasikan atau praktikkan serta merta tanpa memerlukan anda mengeluarkan sebarang kos pemasaran. Pada masa yang sama, laman portal dutanaga ini turut menawarkan ahlinya peluang untuk jana pendapatan dengan mempromosikan keahlian premium di Dutanaga.

Sebelum anda berhasrat untuk hasilkan sebarang pendapatan, langkah pertama sudah tentu adalah untuk mendapatkan ilmu yang tepat yang dapat bantu anda untuk melakukan promosi yang berkesan.

 

Kelebihan sebagai ahli premium ialah, anda akan menerima panduan-panduan berikut iaitu

 

Teknik 7 Naga Versi 2015

 

 

Teknik Copywriting Strategi Commando

 

 

 

Sistem Autopilot Dutanaga

 

 

 

Boleh klik pada butang daftar dibawah untuk sertai!

Sekiranya anda inginkan maklumat tambahan tentang Dutanaga ini, dan juga untuk melihat testimoni daripada ahli-ahli Dutanaga terdahulu, boleh juga klik sini.

Baiklah, semoga bermanfaat!

Anda juga akan memperoleh 15 bonus tambahan seperti yang dinyatakan dalam laman web ini sekiranya anda menjadi ahli premium di Dutanaga.

 

 

 

 

Exit mobile version