Komisyen Affiliate Minisite Mudah April 2015

by sabree hussin on April 6, 2015

in Komisyen Affiliate

Pada satu hari seorang rakan Internet Marketer bertanya pada saya

 

Bro, ko guna software apa ya untuk buat laman web jualan? Boleh share kat aku tak? Aku nak buat web jualan, tapi sampai sekarang aku masih tak sure lagi nak guna sistem apa…

 

Kebanyakkan laman web jualan yang saya gunakan sekarang ni, majoriti saya setup menggunakan perisian daripada Minisite Mudah. Memang sesuai dengan namanya, memang mudah nak bina dan nak urus tempahan apabila terdapat tempahan. Nanti saya akan ceritakan beberapa poin penting kenapa saya pilih untuk gunakan perisian Minisite Mudah ni untuk laman web jualan sedangkan ada banyak lagi perisian kat luar sana yang boleh digunakan.

review_minisite_mudah

 

Laman web untuk produk saya, Jurnal Pemasaran Affiliate juga saya bina menggunakan perisian Minisite Mudah ini. Kenapa saya guna perisian Minisite Mudah ni? 

 

Seperti yang anda semua boleh lihat pada header design website ni, ada tiga poin penting yang diketengahkan, iaitu

1. Info Jualan (Isi kandungan)

2. Urus Affiliate (Autoresponder)

3. Beli & Bayar (Urus Pelanggan)

 

Saya akan cerita satu per satu secara ringkas sahaja. Sebelum tu ini dia komisyen yang saya terima daripada program Affiliate Minisite Mudah ni.

komisyen_affiliate_mudah

 

Ya dan memang dah pun dibayar ke akaun Maybank saya.

 

komisyen_affiliate_MSM

 

Sepanjang saya terlibat dengan proses jual beli secara online, sama ada sebagai ejen affiliate ataupun sebagai penjual produk sendiri, saya perlu biasakan diri untuk menggunakan laman web berkonsepkan minisite, sama ada bagi tujuan untuk membina halaman jualan, halaman untuk mengumpul senarai emel subscriber ataupun prospek.

 

Personally, saya banyak juga guna pelbagai sistem minisite sebelum ini.

1. Ada yang saya bina sendiri menggunakan perisian Adobe Dreamweaver.

Yang ni memang cukup leceh. Sebab perlu buat dari kosong, dan saya secara peribadi merasakan buat website menggunakan perisian ni agak complicated.

 

2. Ada juga yang saya bina menggunakan software Kompozer

Guna kompozer lebih mudah berbanding adobe dreamweaver. Namun, saya juga kurang mahir guna perisian ni, terutama sekali bila perlu menggunakan pelbagai jadual. Pasti akan ada yang senget dan susah nak diperbetulkan semula.

 

3. Ada juga menggunakan platform percuma blogspot

Sebelum saya beli perisian Blogspot 2 Minisite, design minisite saya dari blogspot semuanya hodoh-hodoh dan kelakar belaka. Bila dah guna software tu, sekarang kebanyakkan minisite yang saya bina guna blogspot nampak lebih kemas dan menarik.

 

4. Ada juga saya bina guna sistem wordpress

Sistem wordpress adalah sama dengan sistem yang saya gunakan untuk bina laman blog ni. Satu kelemahan ketara menggunakan wordpress ialah biasanya sebarang design adalah menggunakan fungsi plugin. WordPress ni pulak selalu update sistem mereka untuk tujuan sekuriti, dan saya perhatikan, setiap kali wordpress naik taraf sistem keselamatan, maka setiap kali tu jugalah laman web yang saya bina dengan perisian wordpress akan beri masalah.

 

Tahukah anda, walau cantik dan menawan macam mana sekalipun laman web yang anda bina, jika anda tidak mempromosikan laman web tersebut, tiada siapa yang akan tahu berkenaan laman web anda?

 

Saya tahu ada banyak cara untuk tarik trafik supaya masuk ke laman web kita. Tetapi, kebanyakkan cara yang berkesan dan cepat perlukan modal bagi tujuan iklan dan sebagainya. Salah satu cara yang murah untuk dapatkan lagi banyak trafik ialah dengan meminta bantuan ejen affiliate. Masalah paling biasa saya alami ialah, jika guna sistem wordpress dan juga sistem blogspot ialah, ianya hampir mustahil untuk proses integrasi sistem affiliate dengan kedua-dua platform ni, melainkan anda memang sedia mempunyai kemahiran programming dan faham bahasa komputer.

 

Saya?

 

Oh… saya hanya seorang penulis blog… Saya tak ada banyak masa untuk kaji benda-benda yang memeningkan kepala seperti programming. Daripada saya pening-pening kepala nak godek sistem, lebih baik saya laburkan duit untuk dapatkan sistem yang mudah digunakan dan tak perlukan kemahiran IT yang terlalu tinggi.

 

Maka dari situlah saya mula temui software bina laman web dari Minisite Mudah ni. Ia sememangnya mudah untuk dikendalikan.

 

Baiklah, nanti saya akan ceritakan pula review saya mengenai sistem minisite mudah ni. Rupa-rupanya, dah nak masuk tahun kedua jugak saya jadi pengguna sistem yang awesome ni.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: