Laman web Ashadee bakal melabuhkan tirainya menjelang 2016

by sabree hussin on December 31, 2015

in Pemasaran Affiliate

Satu berita yang kurang menggembirakan. Ku sangkakan jodoh bersama Ashadee akan berpanjangan, tak sangka menjelang tahun 2016 ini, saya perlu bersiap sedia untuk ucapkan selamat tinggal kepada laman web ini.

 

Laman web Ashadee telah menjadi salah satu sumber penting yang menyumbangkan kepada pendapatan online saya sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sejak dari zaman Jomniaga lagi sebenarnya. Namun baru-baru ini, pihak pengurusan Ashadee telah pun mengeluarkan notis berikut di laman web utama mereka.

 

Kali terakhir saya menerima bayaran dari laman web Ashadee adalah pada bulan December 2015.

Baca: Komisyen Affiliate Ashadee December 2015

ashadee_tutup

Dear Publishers & Advertisers,

After almost 5 years developing Ashadee (previously know as JomNiaga), we have come to realize that this business model will not give us the satisfaction or challenge that we initially thought it would. Also, we do not foresee Ashadee achieving the type of global growth that we would like.

It has been a great learning experience, and we take pride in the fact that we have developed a world-class affiliate marketing platform that is one of the best in the world.

However, it’s time to say goodbye and move on to other stuff.

We would like to inform you about the staggered shutdown of Ashadee.com and all related services according to this schedule:

  • 28th December 2015 – We will stop accepting new user registration & new Advertiser submissions.
  • 15th January 2016 – All advertiser campaigns will be deactivated. We will stop accepting new orders through our order system.
  • 20th March 2016 – All user accounts will be deactivated. You will no longer be able to login to Ashadee.com

Buyers are given sufficient notice to download invoices, access download links, request for refunds, and check purchases.

Publishers have ample time to complete receiving all pending commission payout from Ashadee.com (according to our terms of service). Please ensure that you set your payout to the lowest possible.

Advertisers are advised to find alternative payment systems to ensure their online sales are not interrupted.

After 20th March 2016, we will no longer entertain any request for information from Ashadee.com and we will cease to exist as a company.

We would like to wish everyone the best in 2016 and beyond!

Sincerely,

Gobala Krishnan
CEO, Ashadee Technologies Sdn Bhd

 

Apa pun, moving forward, ada banyak lagi sebenarnya alternatif yang tersedia untuk kita semua. Cuma, mungkin disebabkan kita dah terbiasa buat duit dengan mudah di laman web Ashadee, menjadikan kita agak terkesima dengan keputusan penutupan laman web ini.

 

Saya sendiri baru nak biasakan diri dengan interface dan susun atur serta sistem laman web Ashadee.

 

Dalam banyak-banyak affiliate network yang ada di Malaysia, saya kira Ashadee yang paling best. Salah satu feature yang saya suka dengan Ashadee ni ialah sistem leader board ni. Sebab dengan adanya sistem leader board ni, kita boleh tengok siapa kawan-kawan kita yang perform dan berjaya jana pendapatan yang lumayan dari ashadee ni.

 

ranking_ashadee2

 

Bukanlah saya nak kata, laman web affiliate network yang lain tu tak berapa best. Cuma dari yang saya perasan, lain-lain affiliate network tak ada lagi disediakan sistem macam ni.

 

Apa pun, harapan saya, mana-mana vendor yang menyenaraikan produk mereka di Ashadee dapatlah siap sedia dengan keputusan ini. Moga-moga mereka sempat untuk setup skrip affiliate mereka sendiri.

 

Jadi dengan ni, dapatlah saya dan kawan-kawan lain terus mempromosikan produk-produk anda yang terdapat di Ashadee.

 

Mujurlah saya gunakan plugin PrettyLink.

 

Jadi tak adalah susah sangat nak tukar dan nak update kepada link affiliate yang baru.

 

Be Sociable, Share!

{ 8 comments… read them below or add one }

akubiomed January 4, 2016 at 10:22 pm

Apa yang berlaku ia adalah benar-benar luar jangkaan. Bagi yang sudah biasa mendapat hasil dengan Ashadee terpaksa membuat pembersihan broken link apabila Ashadee tutup secara rasminya..

Reply

Adam January 4, 2016 at 10:43 pm

Aku pun banyak dapat sales dari Ashadee ni. Dah tutup kena cari platform yang lain pulak.

Tapi aku tertanya, kenapa tak maintain aje?

Reply

titan January 5, 2016 at 6:26 am

dia nak tumpu benda lain kot gobala ni.

Reply

Fauzi Sabri January 5, 2016 at 8:04 am

Kenapa tutup pula ye? aku baru nak aktif bloggoin balik. Adeh…so kene remove semua banner affliate ashadee lani?

Reply

sabree hussin January 5, 2016 at 10:34 am

Buat masa sekarang ni, tak payah remove dulu. Tunggula bila Ashadee dah confirm ditutup. Time tu pandai-pandailah update link affiliate dari Ashadee dengan link affiliate dari program lain yang sesuai

Reply

rujukan January 6, 2016 at 6:25 pm

link aku semua manual, memang nak kena tgk satu persatu weh, payah tuh, hehhee

Reply

zik January 8, 2016 at 8:01 am

banyak juga nak kena edit balik nih… makan masa juga… ramai yang pakai manual… takpelah masih ada alternative yang lain… klikjer pun ok jugak..

Reply

TopSeoFriendly January 8, 2016 at 1:13 pm

Wah Ashadee dah nak tutup, pasti ada sebab mereka dah tak mahu teruskan. Kenalah cari alternatif lain.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: