Tips Interview Untuk Wanita

by sabree hussin on April 6, 2014

in Karier & Kerjaya

Dua tiga hari ini, saya perasan iklan tuala wanita libresse makin kerap muncul dalam laman blog ni. Saya cuba cari apa relevannya iklan tu keluar dalam laman blog ni.

Nak kata blog ni berkisar tentang wanita… hmm rasanya tidak.

Lagipun, sejak blog ini terpaksa saya ‘reformat’ secara tak sengaja, sekarang ni saya lebih banyak kupaskan isu-isu tentang perniagaan dan pemasaran internet, strategi blogging dan sebagainya. Amat jauh sekali dengan topik kewanitaan.

Ini salah satu iklan yang saya dapat tangkap.

libresse

Bila klik, kita akan dibawa ke lamaan web macam kat bawah ni.

libresse shine on

Hello, Confidence!

School’s out and now it’s time for a career!
Prepare yourself with tips and activities to help you be interview ready!

Take on fun challenges at each stage to earn a special badge that you can share on Facebook,
and help bring some colour to these streets!”

Complete each stage, and you could win an amazing reward!

Apa yang menarik kat laman web tu.

1. Laman web ini special untuk golongan wanita.

2. Ada tips yang bagus khusus untuk wanita yang nak get ready untuk mulakan karier.

3. Ada video tutorial dan tips macam mana nak dressing masa nak datang interview.

4. ‘Dress to kill‘ bukan nak bunuh orang, tapi untuk buat interviewer tertarik.

Siap ada page khas macam kat bawah ni. Ni sample cara berpakaian. Anda boleh lihat ada berapa like, ada berapa komen.

Jadi, anda boleh jugak pilih sama ada nak berpakaian macam kat bawah ni masa nak hadiri temuduga.

dress to kill libresse

Screenshot kat atas ni ialah cara berpakaian semasa interview untuk wanita. Untuk wanita muslimah, lebih baik pakai baju kurung.

Kalau tempat nak kerja tu tak bagi pakai baju kurung, dan meletakkan dress code untuk pakai skirt dan sebagainya, tinggalkan je tempat tu. Tak perlu terhegeh-hegeh nak kerja kat tempat macam tu walaupun gaji yang ditawarkan besar.

Redha Allah itu lagi penting berbanding gaji didunia.

Of course semua tu terpulang pada anda untuk buat pilihan.

Anda nak tahu apa yang patut anda cakap dan apa yang anda tak sepatutnya cakap semasa interview?

Ada juga segmen khas yang membincangkan topik tu. Nama segmen tu Interview Taboos.

apa yang patut cakap masa interview

Ringkasannya

–> Cakap benda yang betul dan jujurlah. Tak guna hafal skrip, sebab interviewer bukan bodoh.

–> Kawal diri, dan jangan terlalu nervous. Kalau perlu boleh praktis. Bila anda nervous masalah time interview nanti anda akan bagi jawapan melalut.

–> Jangan menipu

–> Stay pada topik yang dibincangkan. Jangan suka-suka nak spin topic macam politician.

Sebenarnya ada banyak lagi yang anda boleh dapati dari laman web ini.

Sebagai contoh tips 15 saat untuk menjadikan interviewer kagum.

tips temuduga untuk wanita

Jadi, kalau anda rasa berminat untuk tahu dengan lebih lanjut tips temuduga untuk wanita yang baru nak mulakan kerjaya, layari laman web libresse ni ya. [klik sini]

Tips dalam ni kurang relevan untuk lelaki, tapi walaupun kurang relevan, lelaki kalau nak belajar jugak pun boleh. Tak ada masalah pun.

Ada beberapa general knowledge yang berguna tak kira sama ada anda lelaki ataupun perempuan.

Iklan ini dibawakan oleh penaja blog ini, http://www.nuffnang.com.my

 

 

Be Sociable, Share!

{ 1 comment… read it below or add one }

zik April 6, 2014 at 9:07 pm

beza dari pemakaian kalau perempuan dan lelaki. yang lain sama..

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: