Rungutan pengunjung restoran yang pengusaha Bisnes Restoran perlu tahu

by sabree hussin on September 13, 2017

in Idea Bisnes

Adakah anda merupakan pengusaha bisnes makanan dan restoran? Atau adakah anda bakal atau sedang merancang untuk memulakan bisnes kedai makan anda sendiri?

 

Saya pernah menulis tentang bisnes kedai makan atau restoran dalam blog ini sebelum ini. Kemudian, saya dapati selepas saya menulis tentang bisnes tersebut, blog ini mula dikunjungi oleh usahawan dan bakal usahawan yang bakal memulakan perniagaan yang sama.

Baca juga: Tips dan strategi TERBAIK bagaimana memulakan perniagaan kedai makan dan restoran 

cara-memulakan-perniagaan-restoran

Tak lama lepas tu, muncul pula soalan-soalan seperti apa tips berjaya buka perniagaan kedai makan, cara nak mulakan bisnes restoran dan sebagainya. Jadi saya pun buat keputusan untuk menulis artikel susulan yang mungkin boleh dijadikan guide atau panduan bagi mereka yang akan memulakan bisnes ini.

 

Artikel ini bukannya tentang rahsia kejayaan bisnes makanan atau rahsia kejayaan bisnes restoran, sebaliknya, artikel ini akan mengupas perkara-perkara yang sering menjadi rungutan buat pelanggan restoran. Pelanggan anda mungkin tidak menyuarakan rungutan ini terus kepada anda, atau staf anda jika ada sesuatu yang mereka rasa tak puas hati.

 

Tetapi percayalah, mereka akan tetap merungut. Saya juga adalah pelanggan restoran. Kalau saya tak puas hati, saya akan kata saya tak puas hati. After all, saya bayar untuk perkhidmatan tersebut. Saya bayar ikut harga yang ditetapkan oleh pemilik restoran.

 

Tak adil kan kalau saya bayar full, tetapi servis yang saya terima langsung tak sepadan dengan nilai yang saya bayar. Jadi, saya memang akan suarakan rasa tak puas hati saya terus.

 

Pada satu hari, saya bersama keluarga pergi bercuti ke Sabah. Salah satu tempat yang saya kunjungi ialah Sabah Tea yang terletak di Ranau. Disitu ada sebuah restoran yang diberi nama Sabah Tea Restaurant & Tea Shop.

percutian-di-sabah

Pagi tu hujan turun renyai-renyai. Jadi saya dan keluarga tumpang berteduh di restoran ni. Sambil tu kami ada order teh dan set breakfast. Masalahnya ialah, apa yang kami order tu tak sampai-sampai. Nak kata jumlah pengunjung yang datang ramai sangat pun tak juga.

 

Tak apa. Kita sabar dan bagi masa. Tapi sudah tentu kesabaran kami ada hadnya. Lebih-lebih lagi bila tengok meja sebelah menyebelah yang datang lebih lewat dari kami, boleh dapat dulu hidangan mereka dan dah siap makan! Kita yang datang lebih awal, masih lagi menunggu pesanan yang tak sampai-sampai.

 

Masa ni, memang terpaksa bagi syarahan percuma kepada staf mereka.

 

Tak marah. Cuma komplen dan mahukan penjelasan, kenapa pesanan kami masih tak sampai-sampai sedangkan orang lain yang datang lebih lewat dari kami, dah ada yang siap makan.

 

Staf mereka minta maaf dekat situ juga dan katanya staf yang ambil pesanan sebelum ni adalah pekerja baru. Mungkin dia ada buat silap. Ok case closed.

 

Pada saya, situasi macam ni, biasalah. Setakat makanan sampai lambat, order terlepas pandang, tu perkara BIASA. Tak perlu nak diperbesarkan. Cuma sebagai pelanggan yang MEMBAYAR, saya ada hak untuk minta penjelasan, kenapa pesanan saya sampai lewat? 

 

Actually kalau tak nak bersuara pun tak ada masalah. Itu hak masing-masing. Andaikata situasi yang sama terjadi kepada anda, dan pada waktu tu, anda lebih suka untuk berdiam diri, dan bersangka baik bahawa para pekerja semua sedang sibuk di dapur, itu juga hak anda.

 

Perbincangan ini bukan bermaksud untuk membawa anda kepada persoalan betul atau salah. Ianya terpulang kepada pandangan masing-masing.

 

Cuma pada ketika itu, dan sampai ke hari ini, saya berpandangan bahawa dengan menegur mereka, saya sebenarnya sedang memberi “feedback” tentang servis mereka, supaya mereka jelas, pada bahagian mana yang perlu diperbaiki dengan segera, supaya hal yang sama tidak berlaku kepada orang lain. Dengan ini, pelanggan seterusnya semua akan rasa servis yang diberikan adalah sangat baik.

 

Nampak tak? Sebenarnya saya telah melakukan “sesuatu yang baik” kepada mereka dengan memberi feedback kepada mereka. Bagaimana cara untuk mereka beri respons, adalah terpulang kepada mereka. Selalunya, sesebuah perniagaan itu pastinya akan sentiasa perbaiki dan upgrade servis mereka.

 

Contoh diatas ini, sebenarnya hanya sebahagian sahaja daripada perkara yang boleh membuatkan pelanggan yang datang ke restoran anda rasa tak puas hati. Sebenarnya mungkin ada banyak lagi. Dalam posting ini, saya akan senaraikan untuk anda jadikan rujukan dan pertimbangkan.

 

Tak semestinya apa yang saya kata ni betul, dan mungkin ada yang salah. Mungkin cuma saya seorang yang rasa begitu, dan orang lain tak ada masalah pun. Jika ada orang lain yang rasa benda yang sama, anggap sajalah saya mewakili mereka untuk bersuara dalam hal-hal seperti ini.

 

Rungutan pelanggan yang pemilik dan pengusaha bisnes restoran perlu tahu!

Susunan ini bukannya mengikut mana satu lebih penting, sebaliknya ia disusun secara rawak. Ini bermakna, yang saya letakkan nombor satu, tidak bermaksud ianya paling penting.

 

(1) Restoran tidak menyediakan senarai menu dan harga

Saya pernah pergi ke sebuah kedai makan di tepi pantai, yang terletak di Pengkalan Balak, Melaka. Dari luar, memang nampak ianya adalah sebuah kedai makan, cuma saya tak berapa pasti, apa menu yang mereka sediakan.

 

Saya tanya pekerja disitu. “Jual apa je ye kat sini?”

 

Pekerja tu jawab, “biasalah… Jual makanan goreng-goreng.” 

 

Saya tak puas hati dengan jawapan tu. Apa benda goreng-goreng? Ada jual pisang goreng dengan keropok lekor ke? Bila saya mintak menu, dia kata tak ada. Jadi saya pun order, nasi goreng USA, mee goreng basah, nasi goreng seafood.

 

Lepas tu boleh pulak pekerja tu jawab, “mee tak ada la bang… sotong dengan udang pun tak ada…”

 

Apa benda ni? Nak bukak kedai makan, bukak la elok-elok. Saya pun ucap terima kasih dan blah dari tempat tu. Mungkin dia cuma nak target regular customer atau mereka yang biasa datang lepak kat tempat dia. Sebab tu, dia buat bisnes pun ala kadar je.

 

(2) Rasa makanan dan kuantiti yang tak konsisten

Setiap kali datang, mesti rasa makanan dia lain. Walaupun order makanan yang sama. Begitu juga dengan kuantiti atau jumlah yang dimasukkan dalam pinggan. Kadang-kadang dapat lebih, kadang-kadang dapat kurang.

 

Bila rasa makanan tak konsisten, lepas tu jumlah yang dapat pun tak konsisten, ini sudah tentu buatkan rasa hilang mood nak terus datang makan kat kedai ni. Cari tempat lain je la.

 

(3) Peralatan yang digunakan kurang bersih

Contohnya seperti pinggan yang rasa berminyak, sudu dan garfu yang nampak tak di cuci dengan baik. Guna sudu lama pada saya ok lagi, asalkan ianya bersih.

 

(4) Masalah dengan pelayan restoran atau waiter

Bisnes kedai mamak, pada saya mereka sangat bagus dalam bab ini. Kita belum masuk kedai lagi, mereka dah nampak kelibat kita dan dengan segera mereka akan tunjuk ruang kosong dan apa order yang kita mahu. Jadi, benda ni boleh dijadikan contoh tauladan yang baik.

 

Contoh yang tak berapa baik ni ialah apabila

  1. Waiter ni sibuk main handphone
  2. Sibuk berbual dengan kawan-kawan waiter yang sama
  3. Tak perasan ada pelanggan yang masuk ke kedai
  4. Tak perasan ada pelanggan yang panggil sebab nak order atau tambah order

 

Tentang pekerja restoran atau waiter ni, kalau boleh carilah yang

  1. Berpenampilan kemas
  2. Tidak bertatu. Saya pernah jumpa ada pekerja yang bertatu. Kerja kat kedai makan yang menyediakan makanan Muslim kot…
  3. Pakaian tidak berbau hapak.

 

(5) Masalah dengan pelanggan lain yang merokok

Saya rasa, isu ini lebih kepada isu kesedaran sivik si pelanggan itu sendiri. Kalau pelanggan tersebut ada akal, dia tak akan merokok di tempat terbuka yang ada orang lain.

 

Pelanggan lain, datang ke kedai makan sebab nak makan. Tiba-tiba pelanggan di meja sebelah merokok, dan asap rokok tu dihalakan kepada pelanggan lain. Benda ni bukannya pelik dan memang kerap berlaku. Saya rasa pemilik restoran boleh main peranan dengan menjadikan kedai makan miliknya sebagai kawasan larangan merokok.

 

Tampal stiker dilarang merokok di setiap meja. Itupun kalau rasa benda ni penting.

 

Orang yang datang kedai makan, terdiri dari bayi, kanak-kanak, orang tua, dan ada juga mereka yang mempunyai masalah kesihatan atau masalah jantung. Mana-mana kedai makan, yang saya tahu pelanggannya boleh merokok sesuka hati, memang saya boikot kedai tu.

 

Datang makan kat situ pun tak guna. Hilang selera dan nikmat makan.

 

(6) Isu dengan peminta sedekah, peminta sumbangan, dan juga jurujual

Saya pernah nyatakan pendirian saya sebelum ni, yang saya tak berapa berkenan kalau kedai tersebut ada orang datang minta sedekah ketika pelanggan tengah makan. Pemilik restoran sepatutnya boleh bertindak dengan menghalang peminta sedekah untuk masuk ke restoran miliknya.

 

Bunyinya nampak macam sangat kasar.

 

Sebagai pelanggan, saya cukup tak selesa, apabila setiap 5 minit, akan ada peminta sedekah datang untuk minta duit, ketika sedang makan, ataupun ketika saya sedang berbual-bual di kedai makan. Mungkin ada yang suka, orang datang minta sedekah, tapi pada saya, saya tak berapa suka benda ni.

 

Saya rasa tak selesa.

 

Boleh tak kita buat begini?

(1) Sediakan tabung khas yang para pengunjung boleh masukkan duit dalamnya

Tulis notis seperti “Restoran ini tidak membenarkan sebarang aktiviti meminta sedekah. Namun kami prihatin, diluar sana terdapat individu yang memerlukan bantuan anda. Mereka tidak masuk ke restoran ini sebagai menghormati privasi anda. Jadi, sudikah anda beri sedikit sumbangan ke tabung ini supaya kami boleh salurkan sumbangan anda kepada para peminta sedekah yang selalunya mengganggu para pelanggan yang sedang menjamu selera.” 

 

Pelanggan yang nak menyumbang, masukkan duit dalam tabung. Pemilik restoran, perlu main peranan untuk agih-agihkan duit sumbangan. Sebagai timbal balik, pengunjung restoran dapat makan dengan hati yang tenang.

 

(2) Sediakan tempat khas untuk minta sedekah asalkan jangan ganggu pelanggan dari meja ke meja

Contohnya ruang yang berdekatan dengan pintu masuk atau keluar dari restoran. Tapi bila difikirkan semula, ianya tak begitu praktikal dan akan mencacatkan pemandangan.

 

Apa pun, sebagai pelanggan, saya tak berapa suka makan di tempat yang ada ramai peminta sedekah. Orang lain saya tak tahulah. Mungkin dia tak kisah sangat. Apa pun, itu hak dan pendirian masing-masing.

 

Lagipun, kan memakan hasil usaha sendiri itu adalah lebih baik daripada meminta-minta.

 

Al-Bukhari meriwayatkan daripada Zubair bin Awwam r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

“Seseorang daripada kamu yang mengambil talinya, lalu pergi mencari kayu api dan memikulnya sendiri, lalu menjualnya, sehingga Allah menjaganya daripada meminta-minta, maka yang demikian ini lebih baik baginya daripada meminta-minta kepada orang lain, sama ada diberi atau tidak.”

(Riwayat al-Bukhari no. 1471)

 

Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya

“Seseorang yang mencari kayu api, lalu memikulnya sendiri adalah lebih baik baginya daripada meminta-minta kepada orang lain, sama ada diberi atau tidak.”

(Riwayat al-Bukhari no. 1470 dan Muslim no.1042)

 

Bukhari meriwayatkan daripada Miqdam bin Ma’di Karib r.a., daripada Nabi SAW, baginda bersabda maksudnya

“Tidaklah seseorang memakan suatu makanan yang lebih baik daripada makanan daripada hasil usahanya sendiri. Sesungguhnya Nabi Daud a.s juga memakan daripada hasil usahanya sendiri.”

(Riwayat al-Bukhari no. 1966)

 

Kesemua hadis yang saya sertakan ini, saya baca dari kitab Ringkasan Riyadhus Solihin.

 

Apa yang saya muatkan disini, hanya sebahagian sahaja daripada perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh para pemilik dan pengusaha kedai makan. Mungkin senarainya lebih panjang.

 

Saya berhenti sampai disini dulu, dan In Shaa Allah, jika ada pertambahan, saya akan edit artikel ini.

 

“Adakah anda memerlukan contoh kertas kerja atau proposal bagi bisnes kedai makan dan restoran?”

Jika jawapan anda adalah YA, sila klik sini untuk muat turun sekarang!

 

Be Sociable, Share!

{ 14 comments… read them below or add one }

titan September 13, 2017 at 10:50 pm

zaman sekarang ni, nak jumpa restoren yang kena dengan tekak kita ni, memang kurang.

tapi kalau dah jumpa, memang kedai tu je la kena serang selalu.

haha..

Reply

sabree hussin September 15, 2017 at 6:33 pm

Yup, kalau dah jumpa restoran yang mampu berikan rasa masakan yang sedap, memang restoran tu yang akan kita pergi selalu. Tapi kalau rasa makanan asyik bertukar-tukar, lama kelamaan akan tinggalkan juga restoran tu.

Reply

sapsibubapa September 14, 2017 at 4:06 pm

servis lambat..pelanggan takkan datang lagi…ini yang banyak berlaku sekarng ni..dah beraPa kali kena begini ni..sabar je..

Reply

sabree hussin September 15, 2017 at 6:35 pm

Kalau lambat sebab ada ramai pelanggan, itu biasalah. Kita boleh faham, yang order kita perlu ikut giliran. Tapi akan jadi sakit hati kalau orang yang sampai lagi lewat dari kita, boleh dapat dulu makanan yang di order berbanding kita yang sampai lebih awal.

Reply

atiehilmi dot com September 15, 2017 at 2:59 pm

hahahaha~ bila baca entri ni.. merujuk kepada point nombor 1 – 2 –
4.. teringat masa zmaan kolej dulu.. nak final.. saya lapar.. tu jek la satu satu nya kedai makan yang bukak kat bawah hostel.. turun makan.. brother tu beriya la amik oder.. selepas sejam.. dia datang.. “dik.. nasi habis..” selepas sejam tuan.. sejam.. bukan sekejap tu.. dah la lapar.. hahahaha~ maka berlakulah amukan ablasa disitu..

tu masa zaman darah mendidih la.. sekarang ni kalau lambat sikit, masih boleh sabar.. tapi bukan sejam..

Reply

sabree hussin September 15, 2017 at 6:36 pm

tuu dia, lama tu masa dibagi, sampai satu jam. Sempat nak masak nasi dulu tu.

Reply

rujukan September 17, 2017 at 1:18 am

semalam baru ja pergi satu restoran ni, walaupun kita dah biasa order benda yang sama, saya tetap mahu minta menu, mana tau ada benda yg menarik lain boleh order, tp kesal sbb xda menu, dia kata pesan jer apa apa, rasa jadi susah pula bila xda menu, ermmmm

Reply

sabree hussin September 18, 2017 at 3:22 pm

Kedai yang selalu saya pergi, walaupun setiap kali datang, saya akan order makanan yang lebih kurang sama, saya tetap akan minta menu. Bila order makanan sambil baca menu, sambil tu nak cari feel atau mood nak makan. Kalau waktu tu tiba-tiba tertarik dengan makanan yang tak pernah order, In Shaa Allah waktu tu saya akan order lebih banyak berbanding kebiasaan.

Tapi kalau kedai yang tak ada menu, saya nak order pun serba salah. Tak yakin dengan tukang masak.

Reply

Dedaun Comel September 17, 2017 at 10:14 pm

Saya pun pernah singgah tempat ni. Tak tahu kenapa servis mereka tak dinaik tarafkan.

Order teh je pun dekat 20-30 minit baru sampai… huu

Harap mereka perbaiki mutu servis sebab ia antara tempat tumpuan pelancong..

Reply

sabree hussin September 18, 2017 at 3:19 pm

Untuk kes-kes lambat yang agak luar biasa macam ini lah yang saya berminat sangat nak tahu dan saya akan tanya, “kenapa lambat?”. Adakah terdapat cara penyediaan yang khusus dan lain daripada yang lain, yang memerlukan masa yang agak lama… sedangkan kalau order di kedai lain, boleh dapat cepat.

Reply

mrhanafi September 18, 2017 at 8:58 am

saya pernah beberapa tahun bekerja di restoren..

rungutan biasa yang dihadapi adalah makanan lambat sampai dan rasa menu yang berbeza.

keadaan ini berlaku kerana sistem order barang dari pelanggan kurang efisien

Reply

sabree hussin September 18, 2017 at 3:16 pm

Betul juga tu, sistem order barang juga perlu diberikan perhatian. Jangan nanti tukang ambik order tulis lain, tukang masak pergi buat benda lain. Kadang saya nampak, tukang ambik order ni eja nama makanan pun pelik semacam. Macam kod pulak.

Reply

Noriza Rahman September 19, 2017 at 10:54 am

Suami saya memang jenis out spoken juga kalau bab makan ni. Sebab kita bayar untuk apa yang kita makan. Kalau servis pun lambat plus makanan tak seperti yang dijanjikan pengguna berhak bersuara juga

Reply

sabree hussin September 19, 2017 at 5:04 pm

Ya betul tu. Setidak-tidaknya kita mestilah mahukan penjelasan, kenapa apa yang kita dapat tak sama seperti yang dijanjikan. Kalau ada penjelasan yang munasabah, itu ok la

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: