Hutang dalam RM, cari pendapatan dalam USD

June 27, 2018

Hutang. Bab hutang ini adalah bab yang paling tak best.   Saya percaya, semua orang dah tahu, bila dah berhutang WAJIB bayar, walaupun si pemberi hutang itu tak membuat sebarang tuntutan.   Ya, dari masa ke masa, saya akan tulis tentang topik hutang dalam blog ini. Ini untuk mengingatkan diri saya sendiri, yang ada banyak […]

Read the full article →

Bina perniagaan online yang menguntungkan menerusi laman web ecommerce Shopee

June 21, 2018

Bila kali terakhir anda melakukan pembelian barangan secara online?   Adakah dalam minggu ini? Beberapa jam yang lalu? Ada buat pembelian secara online dalam bulan ini? Atau setidak-tidaknya, anda ada buat pembelian secara dalam talian sekurang-kurangnya sekali dalam tahun ini.   Dimana anda buat pembelian? Adakah melalui instagram? Facebook? Atau lain-lain media sosial? Adakah anda […]

Read the full article →

Pengalaman kali pertama jadi seorang freelancer

June 14, 2018

Saya biasa dengar istilah orang kerja part time dan full time. Tapi, kerja sebagai seorang freelancer atau pekerja bebas, ia agak baru bagi saya.   Seingat saya, apa yang mendorong saya untuk dapatkan lebih banyak informasi tentang peluang kerja sebagai seorang freelancer ini apabila saya terbaca iklan bekerja dari rumah sebagai seorang data entry clerk […]

Read the full article →

Kemaskini link affiliate Lazada kepada Smart Link untuk elak kehilangan komisen!

June 11, 2018

Beberapa bulan kebelakangan ini, saya dapati pendapatan yang terhasil menerusi Program Affiliate Lazada agak kurang memuaskan.   Tahun 2017, saya menerima 7 kali bayaran dari pihak Lazada. Tapi kali ini, pada tahun 2018, walaupun dah berada di bulan 6, saya baru menerima bayaran sebanyak dua kali sahaja.   Dari apa yang saya perhatikan, ia mungkin […]

Read the full article →

Tahun 2018 baru nak mula blogging – Tak terlalu lewat ke?

June 8, 2018

Kebiasaannya, setiap tahun saya akan buat sekurang-kurangnya 5 – 10 blog yang baru. Itu minimum. Jumlah sebenar mungkin lebih.   Oleh sebab saya menggunakan servis percuma, untuk bina blog, sama ada menggunakan wordpress.com ataupun guna blogspot, jadi saya tak begitu terasa dari segi kos.   Tengok pada keadaan juga. Kalau tiba-tiba saya terjumpa satu niche […]

Read the full article →

Zakat Fitrah dan beberapa isu yang anda perlu tahu

June 1, 2018

Sudahkah anda membayar zakat fitrah untuk diri anda dan juga tanggungan?   Kalau masih belum bayar lagi, saya nak mengingatkan diri pembaca (dan juga saya sendiri) untuk bersegera menunaikan tanggungjawab ini. Sekarang tak susah untuk buat bayaran zakat fitrah.   Boleh buat secara dalam talian, dan kalau nak bayar secara offline juga boleh. Terdapat banyak […]

Read the full article →

Cadangan tempat menarik untuk anda kunjungi apabila bercuti ke Cameron Highland

May 30, 2018

Best ke pergi bercuti ke Cameron Highland? Ada apa sebenarnya kat Cameron Highland tu?   Serius… bila sebut je Cameron Highland, benda pertama yang akan terbayang dalam kepala ni ialah ladang teh yang terbentang luas! Kalau kita pergi ke belah-belah utara, macam di Kedah, Perlis, dan beberapa kawasan di sekitar Selangor, pemandangan yang kita bakal […]

Read the full article →

Buat duit dengan Program Affiliate – apa yang anda perlu tahu?

May 28, 2018

Anda dah cuba buat duit dengan Program Affiliate? Kalau masih belum cuba, boleh saya tahu, apa yang buatkan anda masih belum ambil sebarang tindakan ya? Zaman sekarang ni, cukup banyak peluang tersedia untuk anda jana pendapatan secara online. Lebih-lebih lagi kalau nak buat duit menerusi program affiliate.   Boleh buat secara sepenuh masa, atau kalau […]

Read the full article →