Tingkatkan pengetahuan bagi meningkatkan pendapatan dari blog

September 18, 2018

Waktu baru mula nak menjalankan projek blogging, kita mungkin mempunyai pengetahuan dan ilmu yang agak terbatas berhubung sesuatu topik yang bakal dibincangkan.   Ilmu yang kita ada, pada waktu tersebut, mungkin hanya boleh bantu kita untuk hasilkan sekitar 10 – 20 buah artikel sahaja. Walaubagaimanapun, sekiranya kita memilih untuk menulis sesuatu topik yang dah banyak […]

Read the full article →

Dapatkan idea topik popular menerusi aktiviti kajian kata kunci

September 17, 2018

Apakah topik yang sangat popular dalam kalangan pengguna internet di dunia? Bagaimana pula dengan topik yang popular dalam kalangan pengguna internet di Malaysia?   Kita fokus pada pasaran Malaysia sahaja dulu ya. Saya rasa, kalau kita buat dengan cara yang betul, walaupun kita hanya fokus pada pasaran tempatan, In Shaa Allah kita masih lagi akan […]

Read the full article →

Memilih topik yang sesuai bagi memulakan projek buat duit dengan blog

September 17, 2018

Apakah dia langkah pertama yang perlu diambil, bagi mereka yang berminat untuk memulakan projek blog sendiri dan menjana pendapatan dari blog tersebut?   Ya, saya percaya setiap orang akan ada pandangan dan pendapat masing-masing. Mereka membuat sesuatu keputusan berdasarkan apa yang tepat pada keadaan dan situasi mereka.   Dari soalan mudah ini, mungkin akan terbit […]

Read the full article →

Minta sumbangan untuk pusat kebajikan guna taktik menjual – Patut ke?

August 30, 2018

Bermula 25 Ogos 2018 sampai 2 September 2018 ini, dekat Putrajaya ada diadakan festival Royal Floria Putrajaya 2018. Festival pada tahun ini, bertemakan 10 Wonders of Floria.   Siapa yang masih belum ada kesempatan dan kelapangan nak kunjungi floria Putrajaya tu, bolehlah berbuat demikian sementara festival ini masih lagi dijalankan. Semasa berada disitu, ada seorang […]

Read the full article →

Belajar ilmu penggunaan kad kredit dari tauke kedai perabot

August 24, 2018

Dekat sekitar kawasan Sungai Besi, ada beberapa kedai menjual perabot. Saya juga pernah beli perabot dari beberapa kedai disini pada waktu saya baru mula-mula berpindah ke Cheras.   Kebanyakkan kedai perabot, style dan cara menjual lebih kurang sama. Dalam premis perniagaan, ada diletakkan beberapa jenis perabot, seperti set meja makan, set bilik tidur, rak buku […]

Read the full article →

Jana pendapatan berterusan melalui bisnes Homestay

August 16, 2018

Pada satu petang, saya berjalan tanpa arah tuju di Sunway Pyramid.   Sambil jalan, saya lihat kedai-kedai yang ada dalam shopping mall. Saya tak perasan, rupa-rupanya saya lalu kat depan kiosk yang mempromosikan hartanah di Cheras.   “Boss marilah sini tengok property kat Cheras…” Suara ejen hartanah dengan pelat cina menyapa saya.   Not in […]

Read the full article →

Kerja menerusi konsep Gig – Kenapa ia makin popular dan jadi pilihan pekerja di dunia?

August 13, 2018

Zaman sekaran ini, kerja makin mencabar. Adakalanya expectation dari majikan, melebihi daripada apa yang kita mampu berikan.   Kita dah berikan, apa yang pihak majikan inginkan. Kemudian bermula tahun hadapan, majikan akan mula tetapkan goal atau sasaran yang baru.   Kalau ini merupakan perlawanan bola sepak, nampaknya setiap kali kita berjaya menang satu perlawanan, dalam […]

Read the full article →

Buat bisnes kedai dobi layan diri di kawasan perumahan dan apartment

August 8, 2018

Pada satu malam, sewaktu sedang tunggu lif, saya terserempak dengan satu pasangan bangsa cina, yang membawa dua buah bungkusan plastik besar dalam tangan. Beg plastik ni besarnya lebih kurang macam beg ikea.   Dalam tu terdapat kain baju yang masih belum dicuci.   “Nak pergi cuci baju ke uncle?” Saya saja tanya, untuk bertegur sapa […]

Read the full article →