Soalan sensitif semasa pergi beraya – Apa nak jawab?

July 2, 2018

“Ko tak pergi raya ke?” “Tak.” “Kenapa?” “MALAS. Penat la nak jawab soalan-soalan mak cik bawang nanti… “ Tak nak pergi beraya jumpa sanak-saudara, sebab tak tahan dengan “soalan-soalan yang sensitif”? Tapi, soalan yang sensitif tu, macam mana sebenarnya?   Apa yang sensitif pada kita, mungkin biasa-biasa pada orang lain. Malahan, sesetegah orang, dia tak […]

Read the full article →

Perkara perlu tahu apabila nak menjual barang di Laman Web Shopee

June 29, 2018

Bila baca tentang peluang buat duit dengan laman web Shopee, mula timbul rasa minat nak berniaga menerusi platform tersebut.   Bagi yang turut berminat nak menceburi perniagaan ini, nak cuba nasib jual barang melalui shopee, mungkin anda boleh muat turun panduan ini terlebih dahulu. Anggaplah panduan ini, seperti short cut untuk anda jadi seorang usahawan […]

Read the full article →

Hutang dalam RM, cari pendapatan dalam USD

June 27, 2018

Hutang. Bab hutang ini adalah bab yang paling tak best.   Saya percaya, semua orang dah tahu, bila dah berhutang WAJIB bayar, walaupun si pemberi hutang itu tak membuat sebarang tuntutan.   Ya, dari masa ke masa, saya akan tulis tentang topik hutang dalam blog ini. Ini untuk mengingatkan diri saya sendiri, yang ada banyak […]

Read the full article →

Bina perniagaan online yang menguntungkan menerusi laman web ecommerce Shopee

June 21, 2018

Bila kali terakhir anda melakukan pembelian barangan secara online?   Adakah dalam minggu ini? Beberapa jam yang lalu? Ada buat pembelian secara online dalam bulan ini? Atau setidak-tidaknya, anda ada buat pembelian secara dalam talian sekurang-kurangnya sekali dalam tahun ini.   Dimana anda buat pembelian? Adakah melalui instagram? Facebook? Atau lain-lain media sosial? Adakah anda […]

Read the full article →

Pengalaman kali pertama jadi seorang freelancer

June 14, 2018

Saya biasa dengar istilah orang kerja part time dan full time. Tapi, kerja sebagai seorang freelancer atau pekerja bebas, ia agak baru bagi saya.   Seingat saya, apa yang mendorong saya untuk dapatkan lebih banyak informasi tentang peluang kerja sebagai seorang freelancer ini apabila saya terbaca iklan bekerja dari rumah sebagai seorang data entry clerk […]

Read the full article →

Kemaskini link affiliate Lazada kepada Smart Link untuk elak kehilangan komisen!

June 11, 2018

Beberapa bulan kebelakangan ini, saya dapati pendapatan yang terhasil menerusi Program Affiliate Lazada agak kurang memuaskan.   Tahun 2017, saya menerima 7 kali bayaran dari pihak Lazada. Tapi kali ini, pada tahun 2018, walaupun dah berada di bulan 6, saya baru menerima bayaran sebanyak dua kali sahaja.   Dari apa yang saya perhatikan, ia mungkin […]

Read the full article →

Tahun 2018 baru nak mula blogging – Tak terlalu lewat ke?

June 8, 2018

Kebiasaannya, setiap tahun saya akan buat sekurang-kurangnya 5 – 10 blog yang baru. Itu minimum. Jumlah sebenar mungkin lebih.   Oleh sebab saya menggunakan servis percuma, untuk bina blog, sama ada menggunakan wordpress.com ataupun guna blogspot, jadi saya tak begitu terasa dari segi kos.   Tengok pada keadaan juga. Kalau tiba-tiba saya terjumpa satu niche […]

Read the full article →

Zakat Fitrah dan beberapa isu yang anda perlu tahu

June 1, 2018

Sudahkah anda membayar zakat fitrah untuk diri anda dan juga tanggungan?   Kalau masih belum bayar lagi, saya nak mengingatkan diri pembaca (dan juga saya sendiri) untuk bersegera menunaikan tanggungjawab ini. Sekarang tak susah untuk buat bayaran zakat fitrah.   Boleh buat secara dalam talian, dan kalau nak bayar secara offline juga boleh. Terdapat banyak […]

Read the full article →
Page 2 of 12412345...102030...Last »