Apa kriteria yang perlu ada pada sesebuah blog bagi menghasilkan blog yang TERBAIK!

May 25, 2018

Perhatian buat mereka yang ingin memulakan sebuah blog, bagi tujuan menjana pendapatan secara online! Saya nak kongsikan kepada anda, beberapa perkara yang mungkin anda boleh pertimbangkan untuk implement ke dalam blog yang anda bakal hasilkan.   Jika anda ingin serius, membina sebuah blog yang mampu memberikan anda sumber pendapatan kedua, (selain gaji anda) maka saya […]

Read the full article →

Hilang kerja secara tiba-tiba – Apa yang kita sebagai orang biasa patut ambil pengajaran?

May 24, 2018

Saya mengikuti perkembangan berita tanah air, terutama sekali yang melibatkan penstrukturan semula penjawat awam. Ini merupakan salah satu langkah yang diambil oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir bagi menjimatkan kos urus tadbir perkhidmatan awam. Dianggarkan, kira-kira 17,000 orang penjawat awam, yang dilantik untuk menjawat jawatan tertentu di sektor awam atas kapasiti politik, akan ditamatkan perkhidmatannya. […]

Read the full article →

3 Sebab untuk anda cuba pengalaman membuat tempahan tempat penginapan di Airbnb

May 23, 2018

Pernah tak anda menggunakan laman web Airbnb untuk membuat tempahan tempat penginapan semasa percutian anda? Kalau belum pernah lagi, mungkin lepas ini anda boleh cuba. Saya sendiri, dah beberapa kali menggunakan laman web Airbnb untuk membuat tempahan tempat penginapan jenis guesthouse dan juga chalet.   Masa mula-mula dulu, memang rasa agak kekok dan was-was nak […]

Read the full article →

Alternatif bagi Jutawan App untuk anda pertimbangkan

May 22, 2018

Apa perasaan anda, apabila kali pertama anda melihat iklan dan tawaran yang diberikan oleh program Jutawan App? Mesti rasa teruja, kan.   Bila saya buat carian di google, untuk kata kunci “jutawan app” saya temui banyak juga iklan berbayar, yang mempromosikan Jutawan App ini. Ini screenshot untuk anda lihat. Yang ada tulis “Ad” tu maksudnya […]

Read the full article →

Senarai laman web yang boleh bantu anda buat duit online edisi 2018

May 21, 2018

Tahukah anda, yang sebenarnya terdapat banyak laman web yang boleh bantu anda jana pendapatan secara online.   Saya pernah tulis tentang laman web yang boleh buat duit dalam blog ini sebelum ini. Namun, bila saya semak semula, ada beberapa laman web yang telahpun menghentikan operasinya. Lalu menjadikan beberapa informasi didalam blogpost tersebut menjadi kurang relevan. […]

Read the full article →

Tiada paksaan untuk bekerja apabila menjadi seorang Freelancer

May 20, 2018

Adakah ini merupakan satu perkara yang baik, atau perkara yang buruk, apabila tak ada siapa yang akan menyelia kerja kita dan memaksa kita untuk bekerja?   Mungkin ia boleh jadi kedua-duanya sekali. Ia boleh jadi satu perkara yang baik, dan pada masa yang lain, ia boleh jadi satu mimpi ngeri. Mari kita lihat situasinya, apabila […]

Read the full article →

Apa yang menarik di Bazar Ramadhan Medan Selera Desa Tasik

May 19, 2018

Hari ni kita dah berada di hari ketiga dibulan Ramadhan. Alhamdulillah, Allah masih panjangkan usia dan beri kesempatan untuk mengerjakan ibadah puasa dan lain-lain ibadah dibulan ini.   Banyak kali saya dengar nasihat yang berbunyi, jadikan bulan Ramadhan kali ini sebagai pesta ibadat dan bukannya pesta membeli belah.   Nasihat tu memang ada betulnya, dan […]

Read the full article →

Panduan Bisnes Bakeri – Bukan sekadar buku resipi buat kek dan pastri biasa

May 18, 2018

Kalau anda mencari buku resipi, atau koleksi resipi untuk buat kek, muffin, biskut raya, manisan dan sebagainya, bagi tujuan makan sendiri, saya rasa panduan ini mungkin bukan panduan yang tepat untuk anda.   Dekat luar sana, ada banyak buku koleksi resipi yang anda boleh dapatkan. Misalnya baru-baru ini, saya ada jumpa buku resipi berjudul 100 […]

Read the full article →
Page 2 of 12312345...102030...Last »