Membuat perubahan pada setting asas blog wordpress self hosted

by sabree hussin on September 21, 2018

in Blogging

Kalau dalam posting sebelum ini, saya ada tunjukkan cara untuk pasang blog wordpress self hosted, kali ini saya nak sentuh sedikit tentang beberapa setting pada blog wordpress yang kita perlu ubah.

 

Sesetengah setting yang saya bincangkan dalam posting ini, mungkin tak perlu ubah apa-apa, sebab ia adalah default setting. Cuma apa yang saya ingin sampaikan ialah, jika setting pada blog tersebut, tak sama dengan yang saya cerita dalam posting ini, saya syorkan anda ubah.

 

Ini adalah rupa bentuk blog wordpress yang baru dibina.

Selepas ini, saya akan cerita tentang cara-cara untuk menghias dan mencantikkan blog ini. Sebelum saya pergi ke topik tersebut, saya nak kongsikan beberapa setting asas yang perlu diubah terlebih dahulu.

 

(1) General Settings

panduan-blog-wordpress

Site Tittle dan Tagline ini secara automatik akan diisi dengan maklumat yang sama macam yang kita isi pada bahagian Site Name dan Site Description semasa proses pemasangan blog wordpress ini.

Boleh baca semula di: Memasang blog wordpress self hosted pada hosting

 

Pada screenshot diatas, lihat pada bahagian Email Address yang saya tandakan dengan kotak berwarna merah tu, pastikan anda masukkan alamat emel yang aktif yang biasa anda gunakan. Kalau boleh gunakan emel yang anda semak setiap hari.

 

Kalau anda pengguna akaun gmail, masukkan alamat emel tersebut disitu.

teknik-blog-wordpress

Timezone kita pilih Kuala Lumpur. Selebihnya tentang format penulisan ini, terpulang kepada anda, suka gunakan format yang macam mana.

 

(2) Writing Settings

Dah siap ubah setting untuk general settings, seterusnya kita pergi pula ke bahagian settings untuk writing. Untuk bahagian writing ini, yang penting adalah di ruangan Update Service.

Copy semua alamat url kat bawah ni dan paste dikotak yang disediakan.

http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.blogged.my/
http://audiorpc.weblogs.com/RPC2
70.net/api/ping
http://api.feedster.com/ping
http://api.moreover.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.my.yahoo.co.jp/RPC2
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://bblog.com/ping.php
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPCishinao.net
http://blogdb.jp/xmlrpc/
http://blogdigger.com/RPC2
http://blogmatcher.com/u.php
http://blogpeople.net/ping
http://blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
http://blogsearch.google.ae/ping/RPC2
http://blogsearch.google.at/ping/RPC2
http://blogsearch.google.be/ping/RPC2
http://blogsearch.google.bg/ping/RPC2
http://blogsearch.google.ca/ping/RPC2
http://blogsearch.google.ch/ping/RPC2
http://blogsearch.google.cl/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.cr/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.hu/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.id/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.il/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.in/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.it/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.jp/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.ma/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.nz/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.th/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.uk/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.ve/ping/RPC2
http://blogsearch.google.co.za/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.ar/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.au/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.br/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.co/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.do/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.mx/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.my/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.pe/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.sa/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.sg/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.tr/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.tw/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.ua/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.uy/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com.vn/ping/RPC2
http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
http://blogsearch.google.de/ping/RPC2
http://blogsearch.google.es/ping/RPC2
http://blogsearch.google.fi/ping/RPC2
http://blogsearch.google.fr/ping/RPC2
http://blogsearch.google.gr/ping/RPC2
http://blogsearch.google.hr/ping/RPC2
http://blogsearch.google.ie/ping/RPC2
http://blogsearch.google.in/ping/RPC2
http://blogsearch.google.it/ping/RPC2
http://blogsearch.google.jp/ping/RPC2
http://blogsearch.google.lt/ping/RPC2
http://blogsearch.google.nl/ping/RPC2
http://blogsearch.google.pl/ping/RPC2
http://blogsearch.google.pt/ping/RPC2
http://blogsearch.google.ro/ping/RPC2
http://blogsearch.google.ru/ping/RPC2
http://blogsearch.google.se/ping/RPC2
http://blogsearch.google.sk/ping/RPC2
http://blogsearch.google.tw/ping/RPC2
http://blogsearch.google.us/ping/RPC2
http://blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://bulkfeeds.net/rpch
ttp://coreblog.org/ping/
http://feedsky.com/api/RPC2
http://hamo‐search.com/ping.php
http://holycowdude.com/rpc/ping
http://newsblog.jungleboots.org/ping.php
http://newsisfree.com/RPCCloud
http://ping.bitacoras.com/
http://ping.blo.gs/
http://ping.bloggers.jp/rpc/
http://ping.blogmura.jp/rpc/
http://ping.blogoon.net/
http://ping.blogs.yandex.ru/RPC2
http://ping.cocolog‐nifty.com/xmlrpc
http://ping.fc2.com/
http://ping.feedburner.com/
http://ping.kutsulog.net/
http://ping.myblog.jp/
http://ping.namaan.net/rpc
http://ping.snap.com/ping/RPC2
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://ping.weblogs.se/
http://ping.wordblog.de/
http://pinger.blogflux.com/rpc
http://pingler.com
http://r.hatena.ne.jp/rpc
http://rpc.blogbuzzmachine.com/RPC2
http://rpc.bloggerei.de/ping
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.icerocket.com:10080/
http://rpc.newsgator.com/
http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.reader.livedoor.com/ping
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://rpc.technorati.jp/rpc/ping
http://rpc.twingly.com/
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://topicexchange.com/RPC2
http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php
http://wasalive.com/ping
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.bloglines.com/ping
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://www.feedsky.com/api/RPC2
http://www.newsisfree.com/RPCCloud
http://www.octora.com/add_rss.php
http://www.wasalive.com/ping/
http://www.weblogs.com/RPC2
http://xmlrpc.blogg.de/
http://xping.pubsub.com/ping/
http://zhuaxia.com/rpc/server.php

 

Senarai ini memang agak panjang. Anda tak perlu taip satu per satu. Copy dan seterusnya paste sahaja ya. Setiap kali kita terbitkan satu artikel yang baru, secara automatik, sistem wordpress yang kita gunakan ini akan “memberitahu” atau ping setiap laman web enjin carian diatas.

 

Reading Setting

Setting untuk reading ini berkait dengan pembaca. Bagaimana anda ingin pembaca berinteraksi dengan blog anda? Itu persoalannya.

panduan-blogging-terkini

Biasanya saya akan set homepage blog ini memaparkan artikel terkini yang saya tulis. Ada sesetengah orang, suka set homepage sebagai satu laman yang memuatkan kandungan seperti kata-kata aluan, ucapan selamat datang, dan memperkenalkan tentang blog yang bakal dibaca.

 

Terpulang pada anda.

 

Kemudian pada homepage, saya akan set supaya hanya 8 atau 10 sahaja artikel yang akan muncul di muka surat hadapan. Selebihnya akan masuk ke halaman kedua. Kalau tak ubah setting ini, blog kita akan jadi sangat panjang, terutama sekali untuk blog yang ada banyak artikel.

 

Discussion Settings

Seterusnya kita lihat pula setting untuk komen. Lihat pada screenshot dibawah.

Pada saya yang paling penting ialah pada bahagian Before a comment appears, kita tandakan kotak yang “Comment must be manually approved”.

 

Kadang-kadang komen yang akan masuk, adalah komen yang berbentuk SPAM, promosi produk, dan kalau bernasib baik, anda mungkin akan dapat haters yang suka mencarut dan komen yang bukan-bukan. Sebelum komen tersebut disiarkan secara umum, lebih baik komen tersebut ditapis dulu.

 

Kalau anda rasakan komen yang bakal disiarkan itu OK, barulah approved komen tersebut.

 

Permalink Settings

Ini akan menentukan bagaimana cara sistem wordpress mencipta sesuatu link untuk setiap blogpost yang dihasilkan.

 

Saya suka guna setting Post name supaya setiap link yang terhasil akan jadi seperti ini https://www.sabreehussin.com/sample-post/

Benda ini penting untuk kita tukar, terutama sekali apabila kita nak fokus kepada Search Engine Optimization nanti. Kita mahu dalam setiap link url yang terhasil, akan muncul keyword yang kita sasarkan.

 

Kalau tak tukar benda ni, setiap posting yang kita buat nanti, secara automatik, wordpress akan cipta link macam ini https://www.sabreehussin.com/?p=123

 

?p=123 tidak ada maksud, tidak ada keyword tertentu dan ia agak merugikan kita. Kalau nak main SEO nanti, artikel tersebut juga akan jadi agak susah nak masuk ke halaman pertama google search result page atau SERP.

 

Baiklah, saya kira inilah dia antara setting asas yang perlu diubah. Nanti kita bincang topik untuk mencantikkan blog pula.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: