Komisyen Affiliate Jobdirumah Ogos 2015

by sabree hussin on August 9, 2015

in Komisyen Affiliate

Alhamdulillah, untuk bulan Ogos 2015, saya sekali lagi diberi peluang untuk mendapat bayaran komisyen affiliate dari pihak Kliks Solution iaitu syarikat yang menguruskan program latihan Jobdirumah. Nampaknya kali ini ada sedikit peningkatan pada komisyen jobdirumah yang saya perolehi berbanding bulan-bulan yang lepas.

jobdirumah

Kalau diikutkan, saya pun bukannya pandai sangat dalam hal-hal buat duit dengan program affiliate ni. Saya juga melalui proses jatuh bangun dan pernah juga melalui satu pengalaman yang mana setiap usaha promosi yang saya buat langsung tak menampakkan sebarang hasil.

 

Disebabkan keyakinan yang kuat, yang program affiliate sememangnya boleh bantu saya untuk tambahkan pendapatan, saya teruskan belajar, dan saya jadikan ia satu rutin untuk belajar sesuatu yang baru tentang program affiliate setiap hari. Orang putih kata

THE MORE I LEARN, THE MORE I EARN

 

…dan itulah yang sedang saya amalkan. Apa yang penting ialah, jangan sesekali jemu untuk belajar sesuatu yang baru. Anda masih belum berjaya sebab anda masih belum buat apa yang orang-orang berjaya semua dah buat. Mungkin, sebab kenapa anda tak buat ialah sebab anda tak tau apa benda yang perlu dibuat. Begitu?

 

Apakah sebab lazim yang menyebabkan tak berjaya buat duit sebagai affiliate jobdirumah?

Untuk buat duit dengan Program Jobdirumah ada dua cara sebenarnya. Cara pertama adalah dengan memohon pekerjaan-pekerjaan yang ditawarkan oleh majikan dan siapkan tugasan yang anda terima. Anda akan dibayar untuk setiap tugasan ataupun job yang berjaya anda selesaikan. Method seperti ini sama seperti anda bekerja makan gaji.

 

Kaedah yang kedua pula adalah dengan cara menjadi ejen affiliate yang membantu pihak jobdirumah memperkenalkan program latihan Jobdirumah ini kepada lebih ramai pengguna internet diluar sana yang mungkin memerlukan latihan sebagai pekerja bebas ataupun seorang freelancer. Dalam post kali ini, saya akan kongsikan pendapat saya tentang sebab-sebab lazim kenapa orang masih tak berjaya nak buat duit sebagai affiliate jobdirumah

 

1. Produk dipromosikan kepada golongan sasaran yang tak relevan

Apa sebenarnya yang ditawarkan oleh Kliks Solution menerusi laman web mereka iaitu Jobdirumah? Sebelum anda buat sebarang keputusan untuk mempromosikan program latihan ini kepada semua orang yang menggunakan internet atau pada semua kawan-kawan facebook anda, sebaik-baiknya anda cuba fahamkan terlebih dahulu, apa sebenarnya yang ditawarkan oleh pihak jobdirumah.

Jobdirumah sebenarnya menawarkan modul latihan dalam bentuk bertulis dan juga video bagi mengajar pelanggan cara-cara untuk memohon pekerjaan dari syarikat diseluruh dunia sebagai seorang freelance. Soalan yang mungkin anda patut tanyakan adalah

Adakah golongan sasaran yang anda ingin promosikan program latihan ini mempunyai minat untuk jadi seorang freelance?

Bukan semua orang minat nak bekerja dari rumah. Bukan semua orang yang ada internet perlukan program untuk buat duit di internet.

 

2. Prospek gagal untuk difahamkan akan kepentingan dan kelebihan menjadi ahli jobdirumah

WIIFM adalah singkatan bagi Whats In It For Me.

Prospek tak peduli apa sebenarnya yang anda promosikan, sebabnya bagi mereka, apa yang lebih penting ialah bagaimana ianya berguna dan bermanfaat untuk diri mereka. Pada dasarnya, program jobdirumah akan membantu anda untuk buat duit dari rumah sebagai seorang freelancer. Tapi KENAPA?

Mungkin ramai lagi yang tak faham, dengan hanya bekerja dari rumah, mereka akan mempunyai

1. Masa kerja, waktu rehat dan hari cuti yang lebih fleksibel

2. Anda boleh buat seberapa banyak kerja yang anda suka dan buat seberapa banyak duit yang anda mahukan

3. Untuk surirumah, anda boleh jadikan platform ini sebagai medium untuk buat duit tambahan

4. Bekerja dari rumah anda tak perlu risau untuk cari pengasuh untuk anak-anak anda yang masih kecil

5. … dan banyak lagi la sebenarnya

 

3. Produk terlalu popular dan banyak persaingan dalam kalangan ejen affiliate

Jika persaingan untuk merebut jualan dalam kalangan ejen affiliate terlalu besar, ia juga boleh menyebabkan anda sukar untuk dapatkan sales dan susah untuk dapat komisyen sebagai ejen affiliate.

 

4. Kurang usaha pemasaran lebih-lebih lagi jika menerusi kaedah pemasaran artikel

Setakat hari ini, kaedah yang berkesan untuk saya hasilkan jualan dan komisyen bagi produk jobdirumah ini ialah menerusi pemasaran artikel menggunakan platform blog. Hakikatnya, jika anda juga ingin menggunakan kaedah pemasaran yang sama, iaitu pemasaran artikel, anda perlu bersaing dengan saya.

Jika saya menggunakan 1 artikel, anda perlu bersaing dengan saya untuk hasilkan sebuah artikel yang lebih baik dari saya. Dalam persaingan seperti ini, mereka yang berusaha lebih, yang mempunyai strategi dan teknik yang lebih baik akan menang.

 

5. Gagal menunjukkan hasil bagi tujuan validasi

Ini satu perkara yang tak kurang pentingnya. Jika anda kata, jobdirumah boleh buat duit, anda perlu buktikan bahawa program jobdirumah ini memang benar-benar boleh buat duit. Inilah yang dikatakan sebagai validation. Prospek sekarang tidak akan sewenang-wenangnya keluar duit hanya sebab anda kata jobdirumah boleh buat duit.

Jika anda tanya pada saya, adakah jobdirumah betul-betul boleh bantu anda buat duit? Dah tentu saya akan jawab, YA MEMANG BETUL. Jobdirumah memang TERBUKTI boleh bantu anda buat duit dari rumah.

komisyen_affiliate_jobdirumah

 

6. Branding tak cukup kuat

“Kenapa prospek perlu beli menerusi anda, sedangkan prospek boleh beli menerusi orang lain.”

Sama juga dengan kes saya ni, bukan saya seorang yang mempromosikan program jobdirumah. Ada ramai lagi. Jika anda buat carian di laman web google misalnya, untuk kata kunci “pengalaman jobdirumah” misalnya, laman web siapakah yang akan anda temui di page pertama.

Hanya laman web yang mempunyai branding yang kuat dan bagus sahaja yang akan muncul di muka surat pertama google dan menjadi pilihan pelawat.

 

7. Produk mestilah menyelesaikan suatu masalah yang spesifik

Apakah masalah yang spesifik yang mampu diselesaikan oleh jobdirumah? Soalan ini perlu dikenalpasti apa jawapannya, sebabnya pelanggan membeli sesuatu produk kerana ingin menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Untuk mendapatkan jualan dengan jayanya, mudah sahaja. Cari golongan yang mempunyai masalah yang spesifik yang mampu diselesaikan oleh pihak jobdirumah dan ajak mereka untuk jadi ahli dengan menyertai program ini.

.

..

Baiklah, jika anda juga ingin buat duit dengan jobdirumah sebagai ejen affiliate, saya tak galakkan anda join tanpa menyertai terlebih dahulu program ini. Sebaik-baiknya, anda sertai terlebih dahulu sebagai ahli, kemudian barulah anda mempromosikan program ini.

 

Saya percaya, hanya mereka yang pernah sertai dan yang betul-betul dah faham sahaja yang akan tahu macam mana nak promosikan program ini. Jika anda masih belum pernah sertai jobdirumah, bolehlah sertai sekarang dengan menekan klik pada pautan ini dan isikan maklumat penyertaan anda untuk tujuan pendaftaran.

 

Adakah saya akan dapat lagi komisyen jobdirumah untuk bulan September 2015 nanti? Wallahua’lam

 

Be Sociable, Share!

{ 6 comments… read them below or add one }

titan August 9, 2015 at 5:44 pm

aku dapat gak.

tapi lom tengok jumlahnya berapa.

sibuk gila sekarang nih.

nak online pun malas.

Reply

sabree hussin August 9, 2015 at 9:59 pm

Patut la dah jarang Titan update entri baru, banyak kerja rupanya

Reply

Labulabi network August 9, 2015 at 5:48 pm

memang best kalo dapat komisyen affliate tiap bulan.. kena usaha lebih sikit lepas ni..

Reply

sabree hussin August 9, 2015 at 9:59 pm

Betul tu saudara labulabi network. Rasa berbaloi dengan usaha keras selama ini.

Reply

myrujukan August 10, 2015 at 3:53 am

pergh bro, kerap dapat duit jobdirumah ni ya

Reply

Azzahairi August 15, 2015 at 1:35 am

Pergh tuan sabree..byk jgk tu…sy ada gak dapat tp bse2 je lah timbul tenggelam ๐Ÿ™‚

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: