Kesilapan pertama dalam berniaga produk fizikal online: Tidak menggunakan konsep bisnes dropship

by sabree hussin on March 29, 2016

in Pemasaran Internet

Bercakap tentang kesilapan dan tersalah langkah semasa awal-awal nak mula berniaga secara online. Saya rasa semua orang yang berniaga secara online, mesti paling kurang pernah buat kesilapan sekurang-kurangnya sekali.

 

Percubaan untuk kali pertama nak jual barang-barang fizikal secara online. Pada waktu tu, kalau tak silap saya adalah sekitar tahun 2011. Pada masa tu, konsep bisnes dropship masih lagi agak asing kat negara kita. Silap-silap, pada waktu tu kalau sebut je istilah bisnes dropship, ramai yang tak pernah dengar apa benda sebenarnya bisnes dropship ni. [Buat duit dengan Dropship: Panduan menjana pendapatan dengan dropship]

 

Jadi pada waktu tu saya mula hasilkan pelan perniagaan saya sendiri. Saya pilih niche hobi dan permainan. Lama jugak masa yang saya ambik untuk buat kajian, niche apa yang paling sesuai untuk saya ceburi. Akhirnya saya pilih niche permainan.

drone-murah-online

 

Saya mula kunjungi kedai-kedai yang menjual barangan permainan. Antaranya saya pergi ke Tesco, Toy R Us, dan lain-lain kedai yang menjual permainan. Apa yang ada dalam kepala saya pada waktu tu ialah, saya nak beli mainan dengan harga yang murah (selepas minta diskaun) kemudian nak jual di pasaran antarabangsa menerusi platform ebay.

 

Walaubagaimanapun, kisah ini berakhir dengan satu unit pun tak berjaya dijual! Ya, saya RUGI. Ada beberapa perkara yang buatkan saya rugi dan bakal rugi, hingga akhirnya saya ambil keputusan untuk tidak teruskan menjual barangan di platform ebay.

 

Pertama sekali, paltform ebay ni berbayar. Kalau kita nak list barang kat ebay kita akan di caj yuran listing. Kemudian, bila ada orang beli, ebay akan caj lagi untuk caj pembelian. Kemudian ada lagi beberapa yuran yang saya sendiri pun tak ingat.

 

Memang stress.

 

Gagal dalam percubaan pertama, tak kan tak stres pulak haha. Modal dah keluar, alih-alih barang tak boleh nak jual pulak. Satu lagi kecacatan besar yang saya terlepas pandang dengan strategi saya ni ialah dari segi harga yang saya perolehi untuk dapatkan stok mainan.

 

Harganya masih lagi MAHAL.

 

Pengurangan harga yang saya perolehi pun tak sebanyak mana. Sekitar RM2 – RM3 sahaja. Bayangkan, punyalah susah nak hasilkan jualan, tetapi bila dapat jualan, untung pulak tak seberapa. Masa yang diperlukan untuk hasilkan jualan memang sangatlah tak berbaloi dengan pulangan yang bakal diperolehi.

 

Masa ni konsep affiliate bagi menjual produk-produk fizikal masih lagi agak kurang.

lazada-logo

Seingat saya, Lazada pun masih belum ada lagi tawarkan program affiliate.

 

Kebanyakkan peniaga yang menjual produk fizikal, masih belum lagi menggunakan kuasa internet dengan sepenuhnya untuk memasarkan produk masing-masing. Idea untuk menjual produk fizikal menggunakan platform affiliate dilihat kurang menguntungkan.

 

Apa tidaknya, dengan peratus keuntungan sekitar 3% – 12% sahaja untuk produk yang terjual, siapa yang nak? Pada tahun tersebut juga, rakyat Malaysia masih ramai lagi yang belum ada akaun internet banking, tak ada kad kredit, tak ada kad debit dan sebagainya.

 

Kalau mereka ada kesemua kemudahan-kemudahan pembayaran ini pun, masih ramai yang tak berani nak buat transaksi secara online. Tapi itu cerita dulu-dulu.

 

Buat-Duit-Dropship-panduan-menjana-pendapatan-dengan-dropshipSekarang ni, kalau saya nak buat bisnes menjual produk fizikal, saya akan cari dulu supplier yang boleh tawarkan konsep bisnes dropship.

 

Sama ada saya akan buat bisnes gaya dropship ataupun gaya affiliate.

 

Kedua-dua ini adalah konsep yang tak begitu sukar untuk dijalankan. Sekiranya disuruh buat pilihan, antara dropship dengan affiliate, saya akan pilih affiliate.

 

Dengan program affiliate, saya hanya perlu fokus pada pemasaran sahaja. Tak perlu pening-pening kepala nak buat kerja-kerja support dan sebagainya. Cukup dah sekadar promosikan link tempahan sahaja.

 

Jika anda nak belajar dengan lebih lanjut tentang bisnes dropship, boleh juga baca panduan ini. Tajuknya Buat duit dengan dropship.

 

Jadi kesimpulannya, jika anda baru nak bermula berniaga secara online, jangan terlalu cepat sangat nak simpan stok nak ada produk sendiri. Kalau masih baru ni, ia masih lagi dalam fasa percubaan. Cuba dulu, tengok dulu macam mana permintaan dan sambutan dari prospek.

 

Kalau memang bisnes letup-letup, baguslah untuk anda simpan stok. Kalau tak… saya rasa anda lebih baik guna je konsep bisnes dropship untuk lindungi diri anda daripada risiko kerugian dan stok tak terjual.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: