Kedudukan Artikel Review Jobdirumah Di Google

by sabree hussin on September 16, 2014

in Pemasaran Internet

Artikel review untuk produk Panduan Jobdirumah nampaknya masih belum berjaya memasuki kedudukan yang cemerlang di Search Engine Google.

Baru tadi saya semak, dan buat masa ini, artikel review jobdirumah yang pernah saya hasilkan dan siarkan dalam blog ini masih lagi tercampak di kedudukan yang kurang memberangsangkan. Seperti yang anda boleh lihat pada screenshot dibawah

artikel_review_jobdirumah_untuk_tahun_2014

Pada waktu catatan ini dibuat, usia artikel review yang saya hasilkan telah masuk hari yang keenam. Sepanjang 6 hari ni, artikel tersebut hanya mampu untuk menduduki muka surat empat laman carian google.com untuk carian keyword “review jobdirumah

Ini bukanlah satu kedudukan yang cukup membanggakan.

Siapa yang nak baca artikel di page keempat google?

Saya sendiri pun tak akan baca, dan selalunya keutamaan akan diberikan pada artikel di muka surat pertama google sahaja.

Kalau masih belum puas hati, barulah saya akan mula rujuk muka surat kedua google.

Jarang sekali saya meluaskan carian hingga ke muka surat ketiga. Inikan pula muka surat keempat? Memang saya tak akan peduli apa hasil carian yang berada di page ketiga, keempat dan seterusnya.

Inilah permainan Search Engine Optimization ataupun lebih popular dengan istilah SEO. Sebagai pemilik blog, kami perlu memastikan artikel yang kami hasilkan disukai oleh laman carian seperti google.

Bila google suka pada artikel yang kita hasilkan, maka hasilnya pihak google akan berikan kedudukan yang baik bagi artikel yang kita hasilkan. Ada beberapa peraturan penting yang perlu dilakukan bagi memastikan apa yang kita target tu mencapai sasaran.

Jika hingga ke saat ini masih lagi tak berjaya masuk ke page pertama google, ini bermakna kita kena spy apa dia laman web yang berada di page pertama google.

Ini pula adalah hasilnya

panduan_jobdirumah

Hasil carian seperti diatas adalah result bagi kata kunci “review jobdirumah“. Carian ini saya lakukan pada sekitar jam 12 malam, 15 Sept 2014.

Kemudian, saya ada buat satu lagi artikel di blogspot sebagai artikel backup dengan tujuan nak boost kedudukan artikel review yang saya hasilkan di search engine.

Berikut pula adalah keputusan carian bagi kata kunci yang sama selepas kira-kira 12 jam, iaitu “review jobdirumah

jobdirumah review pandangan dan pengalaman

Ya.

Dah masuk ke page pertama dan berada di ranking kedua pulak tu.

Walaupun bukan link ke laman web saya, (tetapi link ke akaun google+) setidak-tidaknya ada artikel review yang saya hasilkan berjaya masuk ke page pertama google.

Ini bermakna, untuk mendapatkan kedudukan yang baik di search engine google, kita tak seharusnya memandang rendah fungsi yang dimainkan oleh laman web google+

Ia TERBUKTI memang membantu penulis blog untuk menyenaraikan artikel yang dihasilkan di kedudukan yang baik di laman carian google.

Adakah anda rasa apa yang saya cerita ni sesuatu yang merumitkan dan anda inginkan bahan bacaan yang lebih ringan?

Kalau begitu apa kata anda muat turun Kitab SEO Merah Jambu ni.

*

Saya ada menawarkan servis review produk, servis atau apa sahaja yang anda perlukan review.

Bukan sekadar review, tetapi pada masa yang sama, saya juga akan promosikan artikel tersebut sehingga ia masuk ke page pertama google.

Salah satu caranya adalah dengan peranan artikel back up macam yang anda boleh lihat pada screenshot sebelum ini.

Artikel backup itu PERCUMA sahaja jika anda ingin dapatkan servis review dari saya.

Ok la… nak teruskan buat kerja-kerja promosi. Banyak lagi benda nak kena buat ni untuk dominasi muka surat pertama laman web google ni.

 

Be Sociable, Share!

{ 13 comments… read them below or add one }

Hafizul September 16, 2014 at 10:29 am

Wah-wah..tahniah bro..semoga lagi cemerlang ekk..hehe

Reply

sabree hussin September 16, 2014 at 2:08 pm

Tengah nak kejar artikel review dari blog pondokkecil ni

Reply

myrujukan September 16, 2014 at 11:36 am

tapi bro, kalau gunakan Firefox result keputusan x sama bro

Reply

sabree hussin September 16, 2014 at 2:08 pm

Tu result dari Firefox la tu

Reply

ieta mat saad September 16, 2014 at 4:48 pm

Dah ada ebook ni tapi belum jugak khatam2 lagi. hehe…

Reply

Hilmi Hasan September 16, 2014 at 7:17 pm

Page 4 pada hari ke-6 tu kalu utk kes saya dah cukup bagus tu huhu. Tapi tang backup artikel with Google+ tu yg menarik tu.

Reply

encikarman September 17, 2014 at 5:52 pm

g plus tu bukan kat page atau komuniti kan?

Reply

Manan Qayyim September 17, 2014 at 8:16 pm

nak kena hadam betul ilmu SEO ni…
bro, hebat jugak la…

Reply

aishah ahmad September 18, 2014 at 6:17 pm

Artikel backup….tak berapa paham lagi ni.

Reply

Abdfatah September 18, 2014 at 8:46 pm

Wah.. Menarik. Tarik backlink byk2 dkt forum2. Komen2 dgn keyword dkt blog2 dofollow. Pastu artikel backup dah tentunya kena hantar utk mendptkan liputan backlink tambahan.. Tak gitu?

Reply

Abdfatah September 18, 2014 at 8:48 pm

Wah.. Menarik. Tarik backlink byk2 dkt forum2. Komen2 dgn keyword dkt blog2 dofollow. Pastu artikel backup dah tentunya kena hantar utk mendptkan liputan backlink tambahan.. Tak gitu? Eh ebook bantuan tambahan teknik seo merah jambu kan hadooo.. Hehe

Reply

encik cermin September 19, 2014 at 4:13 pm

Mantap bro ..kedudukan serp apepun ia akan berubah dari semasa ke semasa. Dari itu juga nak kena tanam link. Persaingan dari beberapa blogger yang lain pasti akan berusaha untuk perbaiki ranking.

Reply

sabree hussin September 20, 2014 at 12:35 pm

Betul tu, kedudukan dia akan sentiasa berubahh-ubah. Asalkan dapat maintain dekat page pertama google itu dah cukup baik. Nanti-nanti tambah lagi kekuatan SERP

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: