Interface Terbaru Facebook! Cantik?

by sabree hussin on April 28, 2014

in Pemasaran FB

Umum dah pun tahu yang kebelakangan ini pihak FB telah mengubah serba sedikit interface sistem mereka. Dari segi susun atur, memang akan terdapat sedikit perubahan.

Perubahan paling jelas adalah dari segi font.

Kemudian dari segi spacing pun begitu juga. Jika post yang kita buat tu terlalu panjang dan ada banyak perenggan, kesannya, ia akan kelihatan sedikit berterabur apabila post tersebut muncul di newsfeed rakan-rakan kita.

facebook-logo-1

Namun demikian, saya dapati ada sedikit keistimewaan terhadap post yang kita buat, jika kita share link url ke laman web lain di FB.

Sebagai contoh

interface-baru-fb

Gambar yang terpapar pada status update tersebut adalah gambar daripada laman web asal. Saya tidak perlu upload sebarang gambar.

Kemudian saya cuba pula untuk kongsikan link dari laman blog lain. Kali ini dari medium blogspot.

Hasilnya pulau-tercantik-malaysia

Pun cantik juga.

Kalau anda perasan, untuk post tersebut saya telah delete link url pada status update tersebut.

Nampaknya ia lebih menarik perhatian apabila status update yang dihasilkan membawa prospek keluar dari laman web FB.

Walaubagaimanapun, isu sekarang ni ialah berapa ramai yang dapat lihat post kita. Itu yang jadi masalah.

Kalau nak dapatkan ramai orang lihat post kita, kena bayar.

Kalau nak dapatkan kos iklan yang murah, buat masa ini, teknik ini boleh digunakan.

Baca: Cara licik dapatkan iklan FBAds murah

 

 

Be Sociable, Share!

{ 1 comment… read it below or add one }

Faris Osman April 29, 2014 at 12:06 am

Betul tuan, daripada segi share link, memang best.
Tapi bagi saya yang suka berayat ni, interface baru FB nampak comot.

Bukan sebab apa,
Salah satunya font.
Dulu ‘calibri’ sekarang ‘helvetic’, kadang-kadang tukar arial.

Betu kata tuan,
Kalau langkah banyak, dia bagi kita 1.8 je spacing. Ish2..

Mungkin untuk mengurangkan database..
Tak sabar, nak tengok FB kemaskini yang terbaru lagi… 🙂

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: