Bisnes Online yang popular yang banyak dijalankan oleh orang perempuan

by sabree hussin on May 8, 2018

in Idea Bisnes

Antara orang lelaki dengan perempuan, mana satu yang lagi aktif dan rajin buat bisnes online? Apabila saya melihat senarai kawan-kawan yang saya pernah add as a friend di Facebook, saya dapati kawan perempuan lebih ramai yang buat bisnes berbanding kawan lelaki.

 

Kalau kawan lelaki ni, posting mereka lebih menjurus kearah hobi, isu semasa, latest movie, perihal politik, exercise, dakwah dan sebagainya.

sukan-tinju-bagus-ke

Bila diperhatikan, posting daripada kawan-kawan perempuan, boleh dikatakan lebih meriah. Kita boleh lihat, bagi yang memang aktif di media sosial, mereka akan selalu post gambar sendiri, akan share gambar makanan, tempat-tempat menarik yang mereka pergi, dan sampai satu tahap tu, saya perhatikan, boleh dikatakan setiap orang sekurang-kurangnya mesti akan terlibat dengan satu atau dua jenis perniagaan online.

 

Ya, walaupun dari luaran, kita nampak kawan kita tu cuma up gambar dan letak ayat-ayat manis sikit, tapi sebenarnya apa yang dilakukan itu dah dikira sebagai tindakan untuk berbisnes.

 

Jangan pandang rendah pada posting yang tak ada like, tak ada komen, dan tak ada share. Kadang-kadang tu, kita tengok memang post tu macam sendu je, tapi yang kita tak tau, disebaliknya mungkin ada ramai yang mesej kawan kita tu.

 

Kita mana tau, apa yang berlaku di inbox milik kawan kita tu kan. Lagi satu, mungkin juga kawan kita tu, bukan setakat promosikan bisnes dia di wall sendiri semata-mata. Mungkin dia ada promosikan juga di fanpage, sama ada milik sendiri atau fanpage milik orang lain, dan juga di group yang berkenaan.

 

Dalam posting ini, saya ingin kongsikan, daripada ramai-ramai kawan yang saya ada di FB, apa dia jenis perniagaan yang popular yang menjadi pilihan mereka. Kalau sebelum ini anda masih tak tau, nak jual apa di FB, mungkin lepas ni boleh jadikan contoh dibawah ini sebagai pencetus idea untuk anda mula berbisnes.

 

(1) Bisnes Produk Kosmetik

bisnes-sesuai-untuk-wanita

Keinginan untuk nampak cerah, ramping, mempunyai susuk tubuh yang menawan, secara fitrahnya memang sangat diinginkan oleh kaum wanita. Bukanlah saya nak kata orang lelaki ni tak kisah sangat dalam bab-bab penampilan, tapi secara relatifnya, orang perempuan lebih peka dan sangat menjaga dalam bab penjagaan diri.

 

Maka tak hairanlah kalau dipasaran, ada banyak produk kecantikan dan penjagaan diri khusus untuk wanita berbanding untuk lelaki.

 

Ada ramai kawan-kawan dalam FB saya yang bergiat dalam bisnes produk kosmetik dan kecantikkan. Sebahagiannya menjual produk sebagai stokis, ejen dan ada juga yang bila dah sekian lama terlibat dalam bisnes ni, mereka mengeluarkan produk kosmetik sendiri. 

 

Sesetengah produk kosmetik, ia bukan sahaja menjanjikan penggunanya mendapatkan bentuk badan dan raut wajah yang menawan, malahan ada juga yang menawarkan peluang penjanaan pendapatan. Ada produk kosmetik yang saya lihat, dipasarkan menggunakan kaedah pemasaran Multi Level Marketing (MLM).

 

Pengguna produk tersebut, bukan sahaja boleh jaga kecantikkan malahan dalam masa yang sama, boleh buat duit yang banyak menerusi sistem pemasaran MLM.

 

(2) Bisnes Pakaian

perniagaan-online-untuk-wanita

Bisnes pakaian, seperti baju kurung, baju kebaya, dress dan sebagainya, juga menjadi bisnes pilihan. Bisnes seperti ini, ada target marketnya yang tersendiri.

 

Bagi mereka yang bekerja sebagai freelance yang bekerja dirumah seperti saya, mungkin kita tak perlu nak risau sangat tentang pakaian.

 

Tetapi, bagaimana pula untuk mereka yang kerjanya perlu selalu berjumpa dengan orang? Misalnya kerja sebagai guru, pensyarah, pegawai kerajaan mahupun eksekutif di syarikat swasta. Mereka yang perlu selalu berjumpa dengan klien ini, lazimnya memang akan selalu beli pakaian baru.

 

Kalau rakan-rakan FB anda memang ada yang kerjanya perlu sentiasa jumpa orang, most likely dia akan jadi salah seorang pelanggan anda nanti.

 

(3) Bisnes produk bakeri dan makanan

biskut-raya-sedap

Bisnes berasaskan produk bakeri dan juga biskut ini, permintaannya akan berubah mengikut musim. Kebiasaannya kalau dimusim perayaan, permintaan terhadap produk ini akan mula meningkat.

 

Memandangkan tak lama lagi dah nak raya, jadi bolehlah mula dari sekarang kita mempromosikan produk-produk seperti biskut raya ini. Persiapan untuk promosi boleh dijalankan seawal mungkin, supaya kawan-kawan kita tahu, yang kita boleh bekalkan produk-produk ini.

 

Selain gunakan gambar-gambar yang diberikan oleh supplier, mungkin kita boleh gunakan gambar sebenar. Kalau anda yang akan buat sendiri produk-produk tersebut, bermula dari sekarang dah boleh edarkan sampel.

 

Tak ada idea nak buat promosi macam mana? Apa kata anda cerita tentang keistimewaan dan kelebihan produk bakeri yang anda hasilkan. Cerita tentang bahan-bahan yang digunakan dan sentuh serba sedikit mengenai khasiatnya.

 

Ataupun, kalau anda rajin sikit, boleh juga kongsikan resepi kuih raya anda. Kalau boleh siap dengan gambar-gambar sekali. Apabila anda buat macam ni, akan ada dua keadaan yang akan berlaku. Pertama, orang akan cuba buat. Dia akan rasa macam senang nak buat biskut raya macam yang anda buat.

 

Lepas dia buat, hasil akhirnya tak sama bentuk dengan yang anda buat. Ini biasa berlaku. Akhirnya, dia mungkin akan tempah je dari anda.

 

Kedua, bila dia tengok resepi, dia perhatikan betul-betul cara pembuatan, dia mungkin akan rasa, leceh rupanya nak buat sendiri biskut raya ni. Akhirnya, dia tempah je dari anda.

 

Bisnes tudung

panduan-bisnes-tudung

Saya rasa, bisnes tudung yang paling ramai orang buat.

 

Walaupun ramai yang jual tudung, tapi tudung yang dijual tu, semuanya lain-lain. Fesyen tudung tu memang ada macam-macam ya?

panduan-bisnes-tudung

Dekat luar sana tu, walaupun dah ramai yang jual tudung, itu tak menghalang anda untuk dapat jualan daripada bisnes yang sama. Lagi satu, yang saya perhatikan ni, orang perempuan yang bertudung, memang ada yang akan beli tudung baru setiap bulan.

 

Paling tidak, akan beli sehelai tudung. Beli sehelai tu pun sebab nak test sama ada kain tudung tu selesa ataupun tidak dengan diri dia. Bila dah rasa selesa, tempahan kali kedua terus borong banyak.

 

Orang yang baru pertama kali buat bisnes tudung ni, tak perlu pening-pening nak fikir tentang nak buka kedai atau nak bina kedai online berkonsepkan laman web ecommerce. Boleh mulakan hanya di media sosial sahaja.

 

Anda tak ada modal untuk dapatkan model? Tak perlu tu semua. Lagipun anda baru bermula kan. Boleh gunakan diri anda sendiri untuk jadi model ataupun letak je tudung yang nak dijual tu atas lantai dan ambil gambar tudung tu. Contohnya macam screenshot yang saya bagi kat atas tu.

 

Saya faham, anda mungkin nak jalankan bisnes tudung ini dengan lebih profesional dan anda tak nak kelihatan seperti orang yang baru buat bisnes kan… jadi apa kata anda teruskan pembacaan di laman web bisnes tudung ini.

 

(5) Bisnes kerongsang dan pin tudung

panduan-bisnes-online

Anda mungkin tak nak bersaing dengan kawan-kawan yang lain. Anda tengok kawan-kawan ramai sangat yang dah jual tudung. Kalau anda pun jual tudung, nanti anda jadi pesaing mereka pulak.

 

Jadi apa kata anda jual benda yang lain sikit. Fokus pada jual kerongsang dan juga pin tudung.

 

Ataupun, kalau masih lagi nak fokus pada jualan tudung, mungkin boleh selitkan sama jual kerongsang. Kerongsang ni, anda boleh jual secara berasingan, atau jual sekali bersama dengan tudung.

 

Baiklah, kat luar sana memang ada banyak lagi bisnes yang boleh diceburi oleh orang perempuan. Banyak juga bisnes-bisnes ni semua, yang boleh dijalankan hanya dari rumah, secara online dan pada masa terluang anda.

 

Manfaatkan dengan sebaik-baiknya dan siapa tahu, satu hari nanti, daripada bisnes sambilan ia berkembang jadi bisnes full time pula!

 

 

Be Sociable, Share!

{ 1 comment… read it below or add one }

Anuar May 8, 2018 at 4:47 pm

Betul… Kebanyakan orang perempuan suka membeli keperluan yang disenaraikan di atas…. Bila ada permintaan yang tinggi di situ adanya peluang perniagaan untuk orang perempuan…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: