Bina kerjaya dalam bidang jualan untuk jana pendapatan tanpa had!

by sabree hussin on August 30, 2016

in Karier & Kerjaya

Pada mulanya, saya ingin meletakkan tajuk “bina kerjaya dalam bidang perniagaan” untuk artikel ini. Kemudian, bila saya fikir-fikirkan semula, saya rasa macam tak sesuai. Bila sebut bidang perniagaan, ianya seperti agak “berat”. Jadi saya pun buat keputusan untuk guna sahaja istilah bidang jualan.

 

Buku pertama yang saya beli yang membincangkan tentang topik jualan adalah buku karangan Brian Tracy. Tajuknya The Psychology of Selling atau dalam edisi terjemahannya berjudul Psikologi Menjual. Masa tu, saya baru je lulus exam untuk jadi ejen takaful. Itu pengalaman pertama saya dalam bidang jualan. Baru saya tahu, rupa-rupanya bidang jualan ni bukannya mudah. Jika kita tak ada ilmu dalam bidang jualan, memang sukar nak dapatkan jualan walaupun hanya satu polisi sahaja.

the_psychology_of_selling

 

Sedarkah anda, realitinya setiap hari kita terlibat dengan aktiviti menjual? Dari kita mula bangun tidur, sampailah kita pejamkan mata semula. Ianya berlaku dan terus berlaku sama ada kita sedar ataupun tidak.

 

Saya nak bagi contoh situasi.

 

Pada satu hari, rakan anda tegur anda tentang jam tangan yang anda pakai.

“Lawa jam tu, beli kat mana tu?”

“Aku beli kat City Chain.”

“Cantikla!”

“Of course la, sebab tu aku beli. Ko kalau nak beli jam, aku suggest ko beli kat situ jugak. Tempat lain aku tak berapa rekemen sangat, sebab tak tentu lagi ori ke tak jam yang ko nak beli tu nanti…”

 

Atas ni adalah contoh perbualan yang biasa berlaku. Kadang-kadang topiknya adalah jam tangan, barangan elektrik, hotel, tempat perlancongan, restoran dan macam-macam lagi.

 

The best part is, ada antara kita yang beriya-iya bercerita tentang sesuatu produk, seolah-olah macam kita dibayar untuk jadi promoter produk tersebut. Kalau kita memang dibayar, ataupun kita akan diberikan serba sedikit komisen untuk bercerita tentang sesuatu produk, itu lainlah. Tapi yang saya pelik tu, sesetengah orang ni bercerita secara percuma sahaja.

 

Bukannya tak boleh. Mestilah boleh, cuma kalau kita lihat dari perspektif untung dan rugi, apa yang dilakukan itu adalah sesuatu yang merugikan. Kan lebih baik kalau kita bercerita tentang sesuatu produk, atau perkhidmatan, dan pada masa yang sama jika orang yang dengar cerita kita tu kemudian beli produk tersebut, lalu kita di bayar komisen.

 

Ini tak. Kita yang penat-penat bercerita, kemudian sedap je syarikat tu dapat sales. Sikit pun tak nak kongsi dengan kita yang dah banyak berjasa ni. Tak adil, kan?

 

Jika anda inginkan komisen atas hasil usaha anda bercerita tentang sesuatu produk, maka sertailah dan libatkanlah diri dalam bidang jualan.

 

“Tapi saya tak pandai menjual! Kalau bekerja dengan orang tu saya pandailah…”

 

Ah… sebenarnya ayat kat atas ni cuma alasan je. Hakikatnya, jika anda fikir-fikirkan semula, orang yang bekerja makan gaji ini adalah orang yang lebih hebat dalam menjual. Buktinya?

 

Kebiasaannya sebelum diterima untuk bekerja dalam mana-mana syarikat, seseorang itu perlu hantar resume. Resume ini lebih kurang sama macam proposal atau kertas kerja untuk kita menjual sesuatu kepada syarikat tersebut. Dalam situasi ini, kita menjual kepakaran dan kemahiran kita.

 

Kemudian, apabila resume kita disenarai pendekkan, kita dipanggil untuk datang ke sesi temuduga pula. Jika anda bertuah, anda akan dapat soalan seperti ini dari si penemuduga.

“Berikan sebab kenapa kami patut ambil anda untuk bekerja dengan syarikat ini?”

 

Waktu ini minda anda bergerak dengan sangat pantas. Anda memberikan jawapan-jawapan yang paling bernas yang anda dapat fikirkan walaupun ianya berlaku secara spontan sahaja. Sesi temuduga ini, sebenarnya tak jauh beza dengan sesi persembahan jualan, atau lebih biasa dikenali sebagai sales presentation.

 

Jika persembahan anda secara keseluruhan adalah BAIK, maka anda diterima bekerja. Anda telah berjaya menjual diri anda kepada syarikat tersebut. Kini, syarikat itu tadi akan menjadi pelanggan tetap anda sehingga satu tempoh masa yang akan ditentukan.

 

Mungkin sehingga anda hilang kemampuan bekerja. Mungkin sehingga anda mencecah usia persaraan. Atau mungkin sampai satu masa syarikat dah tak mampu untuk menggaji anda lagi. Kelebihan menjual seperti ini adalah, anda hanya perlu menjual sekali sahaja. Seterusnya pelanggan anda (iaitu syarikat tempat anda bekerja) akan menjadi repeat buyer, dan membayar anda satu jumlah bayaran setiap bulan.

 

Dalam contoh situasi di atas ini, apa yang anda jual adalah masa anda, kepakaran, pengalaman dan juga kemahiran anda.

 

Terlalu banyak yang anda boleh jual jika anda berada dalam bidang jualan!

 

Ya, sangat banyak yang anda boleh jual. Dari sekecil-kecil barang sehinggalah barang yang paling besar dalam dunia. Dari semurah-murah barangan, sampailah barang yang paling mahal dalam dunia ni. Semua ini anda boleh jual dan anda boleh dapat komisen atas hasil usaha anda itu.

 

Tak ada siapa yang akan menghalang anda jika anda ingin menjual sehingga 1, 000 jenis barang dalam satu masa. Semuanya terpulang kepada tahap kerajinan dan kepakaran anda.

 

Jom sertai Involve Asia sebagai seorang jurujual online

Menyedari tentang potensi pendapatan tanpa had yang boleh diperolehi jika membina kerjaya dalam bidang jualan, maka saya terpanggil untuk mengajak anda untuk sama-sama saya menyertai program Involve Asia dan sama-sama kita buat duit dalam bidang jualan.

program-affiliate-involve-asia

Tak ada sebarang bayaran dikenakan untuk menjadi ahli. Semuanya percuma, namun peluang untuk buat duit sangat terbuka luas.

 

Ini salah satu kedai online yang saya promosikan. EzBuy Malaysia. Anda boleh dapatkan pelbagai barangan murah dari negara China dengan berurusan dengan kedai online ini. Jadi anda tak perlu berurusan sendiri dengan laman web portal perniagaan online seperti TaoBao atau DH Gate. Mungkin atas faktor kekangan bahasa, akan menyebabkan anda sukar untuk dapatkan deal yang terbaik. Jadi, sebagai solusi, anda berurusan sahaja di laman web EzBuy Malaysia ni.

 

Untuk mendaftar ke dalam program Involve Asia dan mula mempromosikan pelbagai laman web yang menjual beribu-ribu jenis produk pun mudah sahaja. Boleh klik sini untuk mendaftar dengan program Involve Asia. Ataupun boleh baca artikel saya sebelum ini.

Klik untuk baca: Cara MUDAH buat duit dengan Involve Asia?

 

Terima kasih kerana membaca, dan semoga anda juga dapat buat duit yang lumayan dalam bidang jualan selepas ini ya!

 

 

Be Sociable, Share!

{ 9 comments… read them below or add one }

aRz MoHa August 30, 2016 at 9:02 am

setuju. setiap hari memang kita terlibat dengan urusan jual beli…maknanya gunakan masa yang ada untuk perkara yang bermanfaat

Reply

At-Tarmizi August 30, 2016 at 9:06 am

Banyak kali juga cuba berniaga tapi tak jadi-jadi lagi….belum ada rezeki nampaknya….sekarang ni fokus cari kerja makan gaji dulu…apapun terima kasih atas artikel ni…terbaik =)

Reply

sabree hussin August 30, 2016 at 1:12 pm

Terima kasih tuan At-Tirmizi ๐Ÿ˜€

Reply

At-Tarmizi August 30, 2016 at 5:42 pm

knapa tuan? saya ni keja pun xtetap…umur 26 dan tgh mencari keja…knapa pnggil tuan?tua sangat ke saya ni…huhu =(

Reply

Uncle Zuan August 30, 2016 at 3:42 pm

dah 3 tahun dalam bidang sales. penat. sekarang ni nak fokus kat bidang servis pula

Reply

sabree hussin August 30, 2016 at 5:17 pm

Bidang servis tu tak perlu buat sales ke Uncle Zuan hehe

Reply

anuar August 31, 2016 at 7:45 am

Ya betul tu! Saya setuju..
9/10 rezeki datangnya melalui perniagaan.. sebab tu kita kena jadi jurujual…

Reply

Aishah August 31, 2016 at 2:46 pm

Saya suka buku Brian Tracy ini

Reply

Ubat Kuat Lelaki Gambir Emas September 1, 2016 at 10:41 am

Setiap hari kita tidak akan lari daripada proses jual-beli samada di online mahupun offline.Rasulullah sendiri pun berniaga.Pada pendapat saya, berniaga perlukan keberanian, tidak malu dan yakin diri. Berkawan pun perlu dengan org yang sentiasa positif agar kita tidak mudah rasa down.Banyak cabaran untuk berniaga sebenarnya.Saya budak baru belajar

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: