Berminat nak bekerja dari rumah secara part time sebagai seorang translator online?

by sabree hussin on November 13, 2015

in Bekerja dari rumah

Mahukah anda mengisi kekosongan waktu yang anda miliki dengan melakukan kerja-kerja yang bermanfaat dan mendatangkan hasil seperti menjadi seorang penterjemah ataupun seorang translator sambilan secara online sahaja?

 

Anda boleh berbuat demikian dengan mudahnya sekarang.

 

bekerja_sebagai_seorang_translatorApa kata anda daftarkan akaun keahlian anda di laman web kerja translator ini dan mula mendapatkan akses kepada direktori kerja kosong yang berkaitan dengan peluang kerjaya dalam bidang penterjemahan hari ini juga.

 

Kepakaran laman web kerja translator ini adalah memberi panduan dan menyediakan direktori kerja translator dari seluruh dunia yang boleh dipercayai dan membayar kepada ahlinya yang serius nak bekerja sebagai seorang translator.

 

Kita sedia maklum, di luar sana terdapat pelbagai laman web yang mengaku mampu memberikan kerja kosong dalam bidang penterjemahan. Walaubagaimanapun, disebalik laman-laman web ini, bercampur aduk juga laman web yang menjalankan penipuan sebagai asas perniagaan mereka.

 

Ini berbeza dengan laman web kerja translator.

jobdirumah_com_utama

Laman web Kerja Translator ini pula sebenarnya dipelopori oleh syarikat yang sama yang menyediakan Panduan Jobdirumah, iaitu panduan TERBAIK untuk mereka-mereka yang minat untuk belajar cara-cara bagaimana untuk memulakan karier sebagai seorang pekerja bebas atau freelancer.

 

Kali ini, syarikat yang sama mengeluarkan pula sebuah panduan yang lebih spesifik untuk satu jenis pekerjaan sahaja, iaitu kerja sebagai seorang translator.

 

why_not_blog_in_malay

 

Menurut sumber dari google, bahasa Melayu adalah bahasa yang mempunyai potensi yang sangat besar untuk bantu para pengguna internet untuk jana pendapatan secara online. Terdapat sekurang-kurangnya (atau mungkin lebih dari itu) 220 juta orang yang mampu untuk bertutur malahan memahami bahasa Melayu di seluruh dunia.

 

Bahasa Melayu juga pernah diiktiraf sebagai Lingua Franca semasa zaman penjajahan dahulu. Jadi tak mustahil jika ada negara-negara di Barat yang masih menguasai atau memahami Bahasa Melayu hingga sekarang. Negara-negara seperti Indonesia, Singapura, Brunei, Filipina dan sekitarnya juga ada yang memahami Bahasa Melayu.

 

Jadi, apa yang boleh diperkatakan mengenai Bahasa Melayu dari perspektif perniagaan ialah ia mempunyai potensi untuk bantu jana pendapatan.

 

Walaubagaimanapun, kebolehan untuk bertutur dan memahami bahasa Melayu bukanlah satu jaminan kepada seseorang itu untuk mempunyai skil menterjemah sesebuah dokumen, artikel mahupun kandungan sesebuah laman web.

 

Untuk mula menterjemah sesebuah kandungan laman web, artikel mahupun dokumen, tetap memerlukan seseorang yang mempunyai skil penterjemahan dan penguasaan terhadap bahasa tersebut.

 

Umum mengetahui, kebanyakkan laman web yang terdapat diinternet menggunakan Bahasa Inggeris. Walaupun ramai orang faham bahasa Inggeris, namun mereka yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pertuturan seharian tetap lebih selesa untuk membaca dalam bahasa mereka sendiri.

 

Maka disinilah peluang untuk mereka yang mempunyai kemahiran untuk melakukan kerja-kerja penterjemahan untuk buat duit.

 

Saya difahamkan, sebagai seorang translator online, bayaran upah yang kita boleh perolehi boleh mencecah sehingga USD50 ke USD300 untuk satu artikel.

 

Memang lumayan apabila kita convert kepada matawang RM.

 

Baiklah, jika anda merancang atau berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut peluang pendapatan atau potensi pendapatan kerjaya sebagai seorang penterjemah atau seorang translator ini, bolehlah baca dengan lebih lanjut di laman web rasmi kerja translator ini.

 

Semoga berguna untuk anda dan semoga bermanfaat.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: