Bahaya kalau online FB lama-lama

by sabree hussin on July 14, 2014

in Pemasaran Internet

Laman web Facebook…

Salah satu laman web yang berhantu dan amat berbahaya sekali. Lebih-lebih lagi untuk orang yang memang bekerja secara online dan perlu mengadap laptop untuk satu tempoh masa yang agak lama dan panjang.

Kalau ikutkan, dari segi logik memang tak ada apa sangat yang menarik dengan Facebook.

Newsfeed kita umpamanya, hanya akan dipenuhi dengan status update dari rakan-rakan kita.

Kisahnya pula sekadar berkisar mengenai hal-hal peribadi, mungkin ada serba sedikit hal-hal bisnes. Most of the time, banyak hal-hal yang personal.

Pemasaran_fb

Tapi entah kenapa, kita suka nak baca.

Well at least saya suka nak baca.

Kadang-kadang tu sampai berjam-jam mata duk terpaku untuk baca newsfeed yang keluar tu. Almaklumlah, lain orang kan, lain ceritanya.

Membaca newsfeed rakan-rakan FB, kadang-kadang buatkan kita terasa seolah-olah kita pun ada sama sewaktu sesuatu peristiwa tu berlaku atau ketika ianya diceritakan dalam bentuk status update. Kita pun duk scroll scroll down sampai sedar tak sedar, dah masuk newsfeed yang ke minggu lepas.

Tengok-tengok jam, dan hampir dua jam masa berlalu. Hasil masih lagi tak ada.

Macam mana nak bebaskan diri dari perangkap FB?

Soalan ini memang patut ditanyakan. Bahaya FB ni. Kita tak nak terlalu leka bermain FB sampai akhirnya hasil satu apa pun tak ada.

Jangan gunakan alasan nak buat marketing di FB, akhirnya kita terjebak dengan hal-hal yang time consuming, seperti baca artikel yang dikongsikan oleh rakan-rakan FB kita, tonton video yang menarik dan juga melihat-lihat gambar orang lain.

Itu semua, buang masa.

Langkah selamat?

Jangan on FB. Jangan buka langsung. Kalau nak buka jugak, pastikan anda dah tahu, apa sebenarnya yang anda nak buat di FB.

Contohnya, anda buat senarai siap-siap apa nak buat lepas buka laman web FB. Mungkin dalam senarai tu anda tulis yang anda nak

1. Buat status update tentang perkembangan bisnes anda

2. Kongsikan link ke laman web promosi anda

3. Like status update 20 orang kawan-kawan FB

Lepas dah capai 3 perkara nak buat ni, terus tutup FB.

Dia jadi buang masa, bila anda sibuk nak godek-godek, nak baca status update orang lain. Nak tau apa seterusnya yang akan keluar kat newsfeed.

Anda ada kawan-kawan premium?

Maksudnya, kawan-kawan yang anda add kerana anda minat nak tahu perkembangan diri mereka. Mungkin seseorang yang anda kagum atau seseorang yang anda jadikan sebagai mentor.

Untuk kawan seperti ini, anda sebenarnya tak perlu tunggu status update mereka muncul di newsfeed anda.

Untuk jimatkan masa, anda boleh terus sahaja ke profile mereka dan baca apa yang mereka tuliskan. Itu lebih time efficient.

Sesetengah daripada mereka ada juga yang lebih gemar berkongsi ilmu dan cerita menerusi fungsi FB Group. Almaklumlah, FB Group ini kan lebih privacy.

Bukan semua orang suka nak baca apa yang kita nak cerita, jadi dengan adanya FB Group, ia lebih baik berbanding terus jadikan status update tu sebagai public.

Baca juga: Bina skil pemasaran di FB Group

Formulanya pun sama, jika anda ada follow mana-mana individu yang memang aktif berkongsi, dan anda sememangnya tahu mereka juga aktif membuat posting di FB, anda subscribe sahaja notification.

Dengan ini, setiap status update akan terus masuk ke inbox emel anda. Anda tak perlu lagi susah payah nak scroll scroll newsfeed dah lepas ni.

 

Be Sociable, Share!

{ 1 comment… read it below or add one }

onlajer July 15, 2014 at 11:20 am

ok saya dah tutup fb di pc, tapi demm phone saya pun ada fb

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: