Bagaimana majikan boleh ambil seseorang yang tak berkualiti sebagai pekerjanya?

by sabree hussin on August 3, 2018

in Personal

Bagaimana majikan boleh mengambil seorang pekerja yang langsung tak bagus untuk bekerja dengan syarikat dan menguruskan perniagaan miliknya?

 

Ini satu misteri yang saya sendiri tak ada jawapannya.

 

Pernah tak terjadi kepada anda, pada waktu tu, anda pergi ke mana-mana premis perniagaan, kemudian anda cuba untuk minta bantuan atau khidmat nasihat dari pekerja kedai tersebut, lalu anda menerima jawapan seperti

  1. Saya pun tak pastilah…
  2. Saya tak tau…
  3. Entah…
  4. Jawab… Tapi salah.

 

Pengalaman di Kedai En DIY

Saya perlukan pembalut plastik untuk balut beberapa barangan perabot yang bakal saya pindahkan. Saya pun tak pasti apa nama sebenar dia, jadi saya panggil ia dengan nama plastik pembalut sahaja.

plastik-film-cover

Iklan untuk produk ini memang saya dah nampak di laman web rasmi sebelum ini. Harganya juga saya dah tahu. Cuma satu perkara yang buatkan saya tak jadi nak beli online. Saya tak pasti bagaimana ukurannya, dan saya nak tengok secara fizikal supaya saya boleh agak berapa gulung yang diperlukan untuk balut semua perabot yang saya ada nanti.

 

Bila pergi ke kedai, cari-cari dalam kedai tu… tak jumpa.

 

Bila tak jumpa apa yang dicari, mestilah kita nak minta bantuan pekerja situ. Sepatutnya dia lebih tahu, kat mana sesuatu barang itu diletakkan. Bila kita sebut nak plastic wrapping, pekerja tu buat muka blurr…

 

Lepas tu dia tanya, “untuk balut hadiah?”

“bukan… ini untuk balut kotak, perabot dan lain-lain barang…”

 

Mungkin dia cuma dapat tangkap perkataan kotak sahaja. Lepas tu dia tunjuk dekat rak yang ada kotak-kotak. Lepas tu dia cakap tak ada dan beredar.

 

Ya, ini pekerja BANGLA!

 

Memang silap besar la. Kalau tanya dekat bangla, memang jawapan macam ini lah yang selalu saya akan dapat. Orang lain saya tak tahu. Saya kata ini pun berdasarkan pengalaman saya sendiri. Setiap orang kan ada pengalaman masing-masing.

 

Saya tak puas hati dengan jawapan pekerja bangla tersebut. Tak mungkin benda tu habis, atau tak jual. Saya cuba cari tapi masih tak jumpa. Akhirnya saya cuba tanya dengan pekerja lain, kali ini berbangsa Melayu. Saya tanya “ada tak plastik pembalut yang kita boleh guna balut kotak, perabot dan sebagainya…”

 

Masa ini, saya dah berjaya jumpa produk tersebut dekat website rasmi dan terus tunjuk pada dia. Masa tanya kat bangla tu, saya tak ada gambar produk yang saya nak tu.

 

Alhamdulillah, pekerja Melayu ni lebih cekap dan sekejap je dia bagi jawapan… “benda ni ada dekat rak sekian… dekat bahagian bawah, dekat belakang tu je…”

 

Ok dah. Barang yang saya nak, saya berjaya jumpa, dan barang tu pun saya dah beli.

 

Pengajaran yang saya dapat, kalau nak tanya bangla, atau pekerja asing, lebih baik siap sedia dengan gambar produk yang kita nak. Berkemungkinan faktor bahasa akan membuatkan komunikasi jadi terbatas, jadi lebih baik siap sedia.

 

Pengalaman makan dekat kedai Raja Burger

Saya bukan peminat burger, tapi kadang-kadang tu tekak ni mengada nak makan burger. Satu hari kedai ni buat promosi yang pada saya sangat murah. Bila tengok harga yang murah, secara automatik tekak ni mengada-ngada mintak burger.

 

Dalam set yang saya order, sepatutnya akan dapat 1 Whopper Burger, 1 Fries dan 2 Ketul ayam. Apa yang buatkan saya terkejut ialah, bila ambik tempahan tu, staf tersebut beri saya 3 ketul ayam, sementara yang lain-lain masih sama! 

burger-bisnes-burger-coleslow-kentang-putar

Saya tanya dia, eh encik salah bagi ni. Kalau tengok dalam iklan, patutnya cuma dua ketul ayam sahaja. Tapi encik bagi 3 ketul ini.

 

Dia jawab dengan tenang… “tak apa, saya bagi 3 sebab ayam dia kecik.”

 

Well done! Tindakan ini secara tak langsung berjaya buatkan saya jadi peminat outlet tersebut dan saya pasti akan datang lagi, dan lagi ke outlet tersebut, walaupun tempatnya agak jauh dari rumah saya.

 

Pada situasi yang lain, berlaku di outlet yang lain, tapi masih lagi kedai raja burger tu, berlaku satu hal yang amat menjengkelkan.

Kedai ni, kalau kita nak ambil sos, kita kena guna piring plastik yang kecik-kecik tu. Ada disediakan dekat sebelah sos station. Saya ni pula, jenis yang suka makan banyak sos. Jadi saya minta dekat cashier, “boleh bagi saya paper plate”.

 

Mula-mula dia nak bagi saya paper bag. Saya kata, “saya bukan nak paper bag, saya nak paper plate.”

 

Dia terus kata, “oh paper plate tak ada.”

 

“Macam mana boleh tak ada? Saya tengok dekat atas dulang tu ada paper plate.” Kebetulan seorang pekerja yang membersihkan meja lalu sebelah saya. (Dalam hati terlintas… dia ni cuba nak tipu aku ke?)

 

“Kita memang tak sediakan…”

 

Wow… saya terus berlalu pergi dari kaunter dengan perasaan yang marah.

 

Saya pun pelik, kenapa saya tak gaduh dengan staf tu pada masa tu. Kalau mengikut kebiasaan, saya memang tak akan mengalah dengan penolakkan macam tu. Bila saya kata saya nak, maksudnya kamu kena bagi.

 

Saya agak, mungkin dia, atau saya, dilindungi daripada melakukan perkara-perkara luar batasan.

 

Paper plate satu keping pun tak sanggup nak bagi? Walhal saya pergi ke outlet lain, untuk jenama burger yang sama, staf tu siap bagi ayam goreng extra.

 

Kalau nak suruh bayar untuk paper plate tu, bagitau je la berapa harganya. Saya boleh bayar. Tapi bukak resit la, so that saya boleh bawa perkara ini ke peringkat pengurusan. Paper plate pun kena bayar?

 

Kedekut punya restoran. Saya doakan bisnes dia tak lama kat situ, sama macam bisnes-bisnes kedai makan yang lain, yang beroperasi sebelumnya. Sebelum raja burger ni buka cawangan dekat lokasi tersebut, tempat tu asalnya adalah kedai makan Restoran Vanggey.

 

Kalau servis macam ni, berkira, menipu… dan bila saya berjaya buktikan yang benda yang saya mintak tu memang wujud, dia terus bagi jawapan “kita memang tak sediakan” dengan cara paling menyakitkan hati… kesudahan yang lebih baik adalah kedai tu tutup je la.

 

Lebih malang lagi buat majikan, kalau staf yang sama ni, berkelakuan sama dengan pelanggan lain. Saya ingatkan bila kedai ni buka satu outlet yang dekat dengan rumah saya, ia merupakan satu rahmat. Rupanya layanan dia setakat macam tu je… Buat rosak jenama dan nama baik outlet lain sahaja.

 

Tak tahu tapi buat-buat pandai

Ini satu lagi sikap yang saya benci dengan pekerja kedai.

 

Pengalaman di kedai ubat di Pulau Langkawi

Dalam percutian saya ke Pulau Langkawi pada tahun-tahun yang lalu, saya pernah kunjungi kedai ubat. Saya tertarik dengan ubat resdung kalau tak silap.

 

Saya ambik ubat tu, dan baca label. Dalam label biasanya memang maklumat tak cukup. Label pun bukannya besar, untuk tulis semua benda dekat situ.

 

Saya tanya pada pekerjanya, “macam mana ubat ni berfungsi?”

 

Dia pun ambil ubat yang sama dekat display, tengok label, dan lepas tu baca dengan kuat. Apa benda ni? Kalau setakat baca label, aku pun boleh buat. In fact, aku tanya lepas aku baca label.

 

Bila saya tanya pasal ubat tu, saya mahukan maklumat yang lebih dalam tentang ubat tersebut. Maklumat yang tak ada dalam label tu. Misalnya kesan dia, berapa lama nampak perubahan, apa yang buatkan ia berkesan dan sebagainya.

 

Kalau setakat baca label, aku pun reti baca.

 

Tak tahu, tapi berlagak serba tahu

Ini pun satu lagi sikap yang saya tak berapa suka, kalau saya jumpa ada pada pekerja sesuatu tempat. Dia tak tau pasal barang yang dia jual, tapi bila kita tanya, dia jawab “saya pun tak berapa tahu, tapi saya rasa lah kan… benda ni bla bla bla…”

 

“Hang cakap hang tak tau, tapi hang explain panjang-panjang ni hang tengah goreng apa?”

 

Kita bertanya sebab kita nak dapatkan maklumat yang betul lagi sahih tentang produk tersebut. Kita bukannya nak tau pendapat, ataupun perkara-perkara yang dia cuma rasakan tentang produk tu.

 

Tak boleh ke, kalau tak tahu tu, cakap sahaja yang awak tak tahu, tapi tunggu sekejap ya, saya akan…

  1. Cari maklumat produk ini dulu
  2. Saya akan tanya senior dulu

 

Ya saya tahu, kedai serbaneka, kedai ubat-ubatan dan jamu, memang jual pelbagai barang. Tak mungkin akan tahu semua benda. Tapi kalau tak tahu, cubalah belajar pasal barang yang dijual, dan kalau betul tak tahu, rujuk pada orang yang boleh bantu, bukan cuba selesaikan sendiri dan kesudahannya, bagi maklumat salah.

 

Dia tak apalah, bagi maklumat tak betul, cukup bulan still dapat gaji. Ini yang pembeli macam mana pula? Akibat maklumat tak betul, pembeli salah beli barang. Akibat maklumat yang diberikan salah, majikan kehilangan pembeli yang dah hilang kepercayaan kepada perniagaan tersebut.

 

Pekerja yang berkualiti adalah EMAS

Pekerja yang berkualiti, yang memang betul-betul komited dengan kerja, memang sukar dicari. Pekerja yang berkualiti, adakalanya bekerja bukan semata-mata sebab duit, tetapi sebab dia sedar, kerja itu satu ibadah.

 

Untuk tak nak rosakkan ibadah, kerja itu dilakukan dengan sepenuh hati, dan buat betul-betul. Supaya bila terjadi sebarang situasi, semua pihak boleh menang.

 

Pelanggan puas hati.

Majikan akan dapat repeat customer.

Sebagai pekerja, juga akan rasa seronok bekerja sebab berjaya bantu pelanggan.

 

Tapi itulah, teori tak sama dengan praktikal. Secara teorinya, kita mahukan pekerja yang memang benar-benar kompeten untuk bekerja dengan kita, tapi tak semestinya itu yang akan kita dapat. Akan sentiasa ada faktor luaran, yang menjadi penyumbang kepada kelakuan dan tindakan pekerja kita.

 

Masalah rumah tangga, tekanan emosi, masalah hutang, sikap, latar belakang pendidikan dan segala macam perkara, yang mungkin sebagai majikan, tak akan tahu semua ini, dalam proses temuduga yang begitu singkat.

 

Patut atau tidak majikan tersebut, buang sahaja pekerja yang tak berkualiti ini?

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: