Bagaimana cara jana pendapatan dengan facebook pada tahun 2016?

by sabree hussin on February 23, 2016

in Pemasaran FB

Buat duit dengan bantuan laman web media sosial Facebook. Ia bukan sesuatu yang baru. Hakikatnya, sejak dari tahun 2014 lagi, dah ramai yang berjaya menjana pendapatan dengan bantuan laman web Facebook. Bagi yang benar-benar bertuah, ada yang kini dah menjadi kaya raya.

 

Kalau masih ada yang terpinga-pinga, dan masih lagi tanya soalan-soalan seperti

“Betul ke boleh buat duit dengan Facebook?”

“Macam mana nak buat duit dengan Facebook?”

 

Saya andaikan yang orang sebegini mungkin terlepas tren sewaktu ramai usahawan-usahawan lain berjaya buat duit yang lumayan di facebook. Baiklah, itu kisah 2 atau 3 tahun lepas. Sekarang ini kita berada di tahun 2016.

bekerja_dari_rumah

 

Kalau tahun ini, anda baru nak berjinak-jinak dan baru nak mencuba buat duit dengan facebook, mungkin situasinya agak berbeza. Almaklumlah, pihak pengurusan Facebook juga kini seringkali menukar algorithma mereka. Kalau dulu, setiap kali kita post sesuatu, akan ada ramai yang boleh nampak post kita, namun kini tidak lagi.

 

Ada-ada sahaja pembaharuan yang diperkenalkan oleh pihak FB, yang seterusnya “memaksa” kita untuk menjadi pengguna berbayar jika ingin membuat sebarang iklan. Ya, menggunakan FBAds. Saya tak suka FBAds, sebabnya kalau saya tersalah tulis iklan (copywriting) duit saya akan hangus begitu sahaja!

 

Mengikut pemerhatian saya, di tahun 2016 ini, kebanyakkan orang agak berkira-kira dan berhati-hati untuk membeli belah secara online. Faktor keselamatan dan takut kena tipu itu satu hal. Pada masa yang sama, kita perlu lihat juga faktor ekonomi kita di Malaysia.

 

Kalau tanya sesiapa sahaja pun, semua akan setuju dan berkata “ekonomi tak berapa bagus sekarang ni…” Mereka yang mencari rezeki dengan jalan berniaga pun akan menyaksikan pengecutan dari segi pendapatan. Para pelanggan yang sebelum ni “biasa” shopping dengan mereka, sedikit demi sedikit mula mengehadkan pembelian mereka.

 

Ini penangan masalah ekonomi. Ia bukan hanya dirasai oleh negara kita semata, malahan satu dunia turut melalui dan merasai cabarannya. Satu perkara yang perlu kita ingat, dalam keadaan ekonomi yang agak lembab dan suram, orang ramai akan mula mengehadkan pembelian mereka kepada barangan yang penting-penting dan yang perlu sahaja.

 

Aha… klunya ialah “mereka akan tetap membeli, namun mereka hanya akan membeli barangan yang penting-penting dan perlu sahaja”. Maksudnya, masalah ekonomi tidaklah begitu teruk sampaikan ia membunuh keinginan untuk membeli dalam kalangan rakyat Malaysia.

 

bisnes-lumayan-facebookOrang masih akan tetap membeli, asalkan produk itu adalah menepati keperluan mereka. Ini membawa kita kepada satu teori, bahawa sekiranya kita mengetahui apa dia produk yang mempunyai demand pada ketika ini, atau pada waktu-waktu tertentu, sudah tentu kita tak akan buat silap, dan kita dengan pasti akan meningkatkan kebarangkalian kita untuk berjaya buat duit hanya dengan menggunakan Facebook!

 

Anda patut klik sini untuk mengetahui apa dia senarai produk yang hot dan mempunyai demand yang tinggi sebelum mula berniaga di Facebook.

 

Berita baiknya ialah, memang ada yang dah berjaya dengan mengaplikasikan teknik ini. Jadi, anda tak perlu nak berteka-teki ataupun nak mencuba jaya teknik anda sendiri yang mungkin belum tentu akan berjaya. Lebih baik, follow teknik orang yang berjaya, dan dengan begitu anda juga meningkatkan kebarangkalian untuk anda juga berjaya.

 

Kalau anda masih lagi tak berapa jelas, bagaimana nak laksanakannya, saya syorkan anda ke laman web ini dan belajar disitu.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: