Awak Nak Berguru Dengan Pakar Bisnes?

by sabree hussin on February 4, 2014

in Pemasaran Internet

“Awak nak tak berguru dengan pakar bisnes?”

Eh

Apahal tiba-tiba hantar PM tanya macam ni?

Pelik sungguh tawaran yang di offer pada saya.

Dalam kepala saya pada waktu tu muncul nama-nama seperti Vincent Tan, Robert Kuok, Mokhtar Bukhary, Ananda Krishnan… dan mungkin Rosmah Mansor.

Ah… tak kan lah nak berguru dengan diorang tu semua. Diorang ni mana ada masa.

Layankan je dulu.

Alih-alih ramalanku benar belaka.

“Kalau nak tau lebih, jom lah ikut saya. Malam ni kita ada makan-makan, sambil tu lepak-lepak, boleh sembang-sembang pasal bisnes ni. Sebenarnya ini adalah peluang yang ramai orang lepaskan”

I wonder why. Kenapa ramai orang lepaskan ho ho

Saya cuma berminat nak tau apa kepakaran si pakar bisnes tu.

Dia jawab,

“Dia akan buat kita rasa bersemangat nak berhenti kerja. Bina pasif income. Bina aset. Bina kekayaan.”

La… itu je?

Saya memang dah berhenti kerja. Dah nak masuk dua tahun. Sekarang ni saya uruskan perniagaan keluarga, dan uruskan perniagaan sendiri.

Bisnes model saya ialah untuk hasilkan pasif income, jadi tawaran tu masih tak cukup menarik.

… and yes, along the away, I am building asset and wealth.

Alih-alih dia kata,

“Melainkan awak dah ada semua maka tak perlulah join dia.”

Sinis betul… Macam ni ke cara nak invite orang untuk jadi business partner.

Adakah anda tahu apa maksud FOCUS?

Robert Kiyosaki dalam bukunya telah menerangkan apa maksud focus dengan cara yang begitu cantik.

F = Follow

O = One

C = Course

U = Until

S = Successful

Jadinya, Follow One Course Until Successful.

Pilih satu jalan, dan lalui jalan tersebut sehingga anda betul-betul berjaya.

Jika peluang yang tiba-tiba jatuh dekat depan mata saya ni bagus, tapi tak support dan tak compatible dengan business model yang saya duk buat, saya akan reject tanpa kompromi.

Saya bukan lagi seorang insan yang nak cuba semua dan akhirnya satu pun tak berjaya.

I am a different man now.

Saya hanya tertarik dengan tawaran untuk berguru.

Ya! Saya cintakan ilmu.

Tetapi, jika harga ilmu tersebut adalah bersamaan dengan perlu buang masa join meeting, lepak-lepak, makan-makan, sembang-sembang dan sebagainya.

Sorry.

Saya bukan orangnya.

 

Be Sociable, Share!

{ 4 comments… read them below or add one }

Hafizul February 5, 2014 at 10:39 am

Emm selagi boleh tiba ilmu, timba lah..haha..macam-macam hal nya..

Reply

Lizz February 5, 2014 at 9:54 pm

best kalau dapat sembang bermanfaat. saya pun tak suka borak kosong sangat. sikit-sikit bolehlah kot.hahaha

Reply

artkreatip February 17, 2014 at 1:53 pm

kenapa bila approach seseorang, kalau seseorang itu akhirnya tak mau, misti diakhiri dgn penutup yg sinikal. ni akan membuatkan seseorang tu tertutup trus tanpa kompromi pd masa hadapan

Reply

sabree hussin February 17, 2014 at 11:38 pm

Hmm tu la. Saya pun tak faham kenapa. Mungkin mereka diajar untuk jadi kurang ajar kot kalau prospek kata tak mau

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: