Apa kriteria yang perlu ada pada sesebuah blog bagi menghasilkan blog yang TERBAIK!

by sabree hussin on May 25, 2018

in Blogging

Perhatian buat mereka yang ingin memulakan sebuah blog, bagi tujuan menjana pendapatan secara online!

panduan-blog

Saya nak kongsikan kepada anda, beberapa perkara yang mungkin anda boleh pertimbangkan untuk implement ke dalam blog yang anda bakal hasilkan.

 

Jika anda ingin serius, membina sebuah blog yang mampu memberikan anda sumber pendapatan kedua, (selain gaji anda) maka saya rasa ada beberapa perkara yang perlu anda berikan perhatian. Sebahagian perkara yang saya bincangkan dalam artikel ini, mungkin adalah common sense.

 

Namun, saya dapati, masih terdapat banyak blog diluar sana, yang masih gagal menghasilkan sebarang income, dan bila diteliti, rupa-rupanya terdapat perkara-perkara yang pemiliknya terlepas pandang. Saya rasa agak rugi, apabila kita telah susah payah bangunkan sesebuah blog, dengan masa dan tenaga yang diperlukan, setidak-tidaknya biarlah blog tersebut memberikan hasil kepada kita.

 

(1) Bina blog menggunakan perisian WordPress Self Hosted

Perisian wordpress, adalah perisian TERBAIK untuk bina blog.

buat-blog-wordpress

Ianya sangat mudah untuk digunakan, dan yang paling best ialah, sistem wordpress support penggunaan plugin yang dapat meningkatkan keupayaan sesebuah blog.

 

Ada plugin bagi tujuan keselamatan, ada plugin untuk Search Engine Optimization, plugin untuk memudahkan kerja-kerja coding pun ada. Kalau guna platform selain dari wordpress self hosted, anda mungkin akan dapati, kerja-kerja SEO, kerja-kerja memasang sistem keselamatan dari diserang oleh hacker agak sukar dilakukan.

 

Untuk memasang blog wordpress self hosted, terlebih dahulu anda perlu dapatkan nama domain dan juga langgan pakej hosting. Saya biasa guna servis dari Syarikat NetKL dan setakat ini, saya berpuas hati dengan perkhidmatan yang mereka berikan.

 

(2) Pastikan blog anda ada ruangan “about me” ataupun “tentang saya”

Ruangan about me berperanan untuk memberi gambaran kepada pelawat tentang apa sebenarnya tujuan blog tersebut diwujudkan. Dekat luar sana, ada terlalu banyak blog, jadi dengan adanya ruangan about me ini, pelawat boleh tahu, apa yang membuatkan blog anda lebih istimewa berbanding ribu-ribu blog yang lain tu.

 

(3) Sila sediakan contact form

Fungsi contact form adalah untuk memudahkan pelawat blog anda menghubungi anda secara personal. Kita tak tahu, dari ramai-ramai pelawat yang masuk ke blog kita tu, mungkin akan ada individu yang berminat nak meletakkan iklan dalam blog kita.

 

Saya juga dah beberapa kali dihubungi oleh pelanggan, yang minat nak dapatkan perkhidmatan iklan dari saya, menerusi contact form ini. Jika anda tak pandai bina contact form sendiri, anda boleh gunakan plugin dari wordpress.

 

Kalau guna plugin pun masih tak berjaya, anda boleh wujudkan new page dan masukkan maklumat dan cara untuk menghubungi anda, sama ada menerusi emel, whatsapp, dan sebagainya.

 

(4) Sediakan juga borang langganan

Walaupun blog anda masih baru, ini bukan alasan untuk tidak menyediakan borang langganan. Anda mungkin tak perasan atau tak tahu, ada antara pengunjung blog anda, yang walaupun baru pertama kali masuk ke blog anda, mereka telah jatuh cinta dan ingin menjadi pengikut blog anda.

sistem_autoresponder_percuma

Saya menggunakan beberapa jenis borang langganan dan ia akan muncul di beberapa tempat yang berbeza. Pelawat berbeza juga mungkin akan lihat borang yang berbeza.

 

Setelah pelawat memasukkan nama dan alamat emel mereka dalam borang yang disediakan, maklumat yang mereka berikan itu kemudiannya akan disimpan dalam sistem autoresponder emelmatik yang pernah saya langgan sebelum ini.

 

Menggunakan sistem autoresponder ini, saya boleh hubungi semula pelawat blog ini yang pernah berikan nama dan emel, untuk kembali baca blog saya.

 

(5) Wujudkan interaksi dan perbincangan dalam setiap artikel

Cuba pastikan, ada perbincangan yang sihat berlaku dalam setiap artikel yang telah anda terbitkan. Kalau boleh, bukalah ruangan komen dan galakkan pembaca untuk memberi input tambahan.

 

Sesekali, anda mungkin akan temui pembaca yang meninggalkan komen yang tak sepatutnya. Dalam keadaan ini, saya syorkan supaya setiap komen perlu mendapatkan kelulusan admin (anda) sebelum ia disiarkan secara automatik.

 

Secara tak langsung, ini dapat menapis komen-komen yang tak sepatutnya dari muncul di blog anda.

 

(6) Pilih konsep blog

Blog anda tentang apa? Ataupun biasa orang kata, blog anda bercerita tentang topik apa?

 

Katakanlah, pada waktu ini, anda bercadang untuk menyertai program adhance dan ingin mempromosikan peluang kerja kosong yang ada di laman web maukerja.

promosi-laman-web-maukerja

Konsep blog yang sesuai adalah blog tentang kerjaya.

 

Dalam blog tersebut, anda boleh tulis artikel yang berkaitan dengan bidang kerjaya, contohnya seperti panduan menghasilkan resume, kesilapan yang biasa dilakukan oleh para pencari kerja, tips temuduga, tips kerjaya dalam bidang tertentu.

 

Ada banyak yang boleh dimuatkan dalam satu blog. Sebaik-baiknya, jangan campur adukkan blog anda dengan topik-topik yang langsung tak ada kaitan antara satu sama lain, melainkan kalau anda memang nak buat blog personal.

 

(7) Beri tumpuan yang lebih pada isi kandungan (content) blog

Orang baca blog sebab nak tahu isi kandungan blog tersebut. Dari segi konten, ia mestilah

  1. Menarik
  2. Berinformasi
  3. Konten yang unik dan tak terdapat di mana-mana
  4. Seronok dibaca

 

Kalau blog anda, adalah jenis blog copy paste dari blog orang lain, atau sekadar siar semula artikel dari sumber portal berita, ia mungkin akan dikunjungi banyak pelawat, namun blog anda akan hilang keunikkannya.

 

(8) Banyakkan posting dalam blog

Berapa banyak posting? Seberapa banyak yang boleh! Kalau anda baru bermula, anda letakkan target yang boleh dicapai.

 

Misalnya,

10 artikel

100 artikel

200 artikel

1,000 artikel

 

Saya juga sedang usaha sebaik mungkin untuk capai 1,000 artikel dalam blog ini. Lagi banyak artikel yang anda telah terbitkan, lagi banyak trafik yang akan masuk ke dalam blog anda. Cuma kalau nak dapatkan 1,000 artikel dalam satu malam, mungkin ia agak mustahil.

 

Jadi, buatlah step by step. One task at a time. Lama kelamaan pasti blog anda akan capai angka 1,000 artikel. Sebagai permulaan, anda mungkin boleh cuba formula satu hari satu artikel. Tapi kalau anda ada masa terluang, cubalah hasilkan lebih daripada satu artikel.

 

Saya percaya, satu hari nanti, anda pasti akan dapati, anda sangat produktif dan mampu tulis 10 artikel dalam masa sehari.

 

Baiklah, itu dia antara kriteria yang anda perlu berikan perhatian, kalau nak bina blog yang berjaya. Ada tak kriteria tersebut? Kalau dah ada, BAGUS. Anda kini berada dalam landasan yang betul untuk berjaya.

 

Tetapi kalau ada antara kriteria yang saya sebutkan disini, masih belum cukup, bolehlah ambil tindakan yang sepatutnya ya. Sekian dulu, terima kasih kerana anda sudi luangkan masa untuk baca.

 

Semoga ada manfaat.

 

Be Sociable, Share!

{ 3 comments… read them below or add one }

Anuar May 25, 2018 at 7:21 pm

Perkongsian yang menarik… blog boleh mempelbagaikan sumber pendapatan kita dari pelbagai sumber yang tidak di sangka-sangka… Alhamdulillah..

Reply

encikhafiz.com May 27, 2018 at 11:04 pm

menarik artikel ini. semuanya tips yg common tapi kalau diparktiskan insyaAllah blog anda mempunyai nilai tersendiri

Reply

titan May 29, 2018 at 5:50 pm

bagi aku, leh ada hasil yang menguntungkan penulis blog.

takde hasil.

lebih baik tak tulis apa-apa.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: