3 Sebab untuk anda cuba pengalaman membuat tempahan tempat penginapan di Airbnb

by sabree hussin on May 23, 2018

in Tempat Penginapan

Pernah tak anda menggunakan laman web Airbnb untuk membuat tempahan tempat penginapan semasa percutian anda?

cara-promosi-homestay

Kalau belum pernah lagi, mungkin lepas ini anda boleh cuba. Saya sendiri, dah beberapa kali menggunakan laman web Airbnb untuk membuat tempahan tempat penginapan jenis guesthouse dan juga chalet.

 

Masa mula-mula dulu, memang rasa agak kekok dan was-was nak gunakan laman web tempahan ini. Pada waktu itu, pilihan homestay dan guesthouse juga agak kurang, kalau dibandingkan dengan sekarang ini.

 

Tapi sekarang ni, semua itu dah berubah. Bila nak pergi bercuti, atau sekadar merancang untuk pergi bercuti, saya akan buka dulu laman web Airbnb. Kalau tempat yang saya nak pergi tu, ada guesthouse yang menarik, baru saya buat keputusan sama ada nak pergi atau tak.

 

Dekat sini, saya nak kongsikan, antara sebab kenapa saya pilih untuk gunakan Airbnb, bila buat tempahan tempat penginapan.

 

(1) Sistem Review yang dipraktikkan oleh Airbnb

Seronok juga bila gunakan perkhidmatan mereka ni. Lepas dah balik dari bercuti, kita selaku penyewa, boleh tinggalkan review di laman web Airbnb mengenai pengalaman kita bermalam ditempat tersebut.

 

Ini contoh review yang pernah saya berikan kepada salah sebuah guesthouse yang pernah saya sewa sebelum ini.

menginap-di-airbnb

Komen saya ini, boleh dibaca oleh orang lain, yang mungkin turut mempertimbangkan untuk menginap di guesthouse yang sama. Kalau tempat tu best, saya akan kata best, dan kalau tak berapa best, saya akan kata tak berapa best.

 

Bukan penyewa sahaja yang boleh tinggalkan review, sama ada positif atau negatif kepada tuan rumah, malahan tuan rumah juga boleh buat perkara yang sama.

 

Bawah ini pula adalah review tuan rumah kepada saya.

pengalaman-sewa-menggunakan-airbnb

Review ini berbentuk dua hala. Kita sebagai penyewa boleh beri review kepada tuan rumah, dan tuan rumah juga boleh berikan review kepada kita.

 

Pada masa yang sama, tuan rumah juga boleh memberikan recommendation kepada bakal tuan rumah yang lain, sebelum menerima seseorang tu menjadi penyewa di kediaman miliknya.

 

Di masa akan datang, tuan rumah yang lain akan tahu, apa komen tuan rumah sebelum ini. Adakah bakal penyewa tu seorang yang baik, jujur, menjaga harta atau penyamun? Itulah gunanya sistem review.

 

Ini secara tak langsung dapat membantu pengusaha bisnes homestay untuk berjaga-jaga, dan ada pilihan sama ada untuk menolak atau menerima bakal pelanggan untuk menyewa di homestay miliknya. Kalau dari review, tuan rumah dapat lihat yang bakal penyewa ada sejarah pernah merosakkan harta benda dalam rumah atau pernah mencuri barang dalam rumah, setidak-tidaknya di masa akan datang, tuan rumah yang baru boleh ambil langkah berhati-hati.

 

Itu cerita tentang REVIEW. Walaupun ia nampak remeh, tapi sebenarnya ia sangat membantu. Kalau kita booking terus rumah dari tuan rumah, tanpa melalui Airbnb, kita pun tak tau, pengalaman penyewa terdahulu. Melainkan, tuan rumah tu pernah iklankan homestay miliknya dan ada orang pernah tulis review dekat blog pasal homestay miliknya.

Contohnya untuk anda baca: Homestay Tangkak pilihan saya yang selesa dengan kadar sewa bawah RM200

Dalam contoh homestay di Tangkak ini, walaupun tuan rumah tak buat senaraian di Airbnb, namun pengguna internet, masih boleh tahu tentang kewujudan homestay tersebut dan boleh baca review yang saya tulis.

 

(2) Mudah berurusan dan fleksibel

Saya pernah menyewa guest house di Wangsa Maju menggunakan khidmat Airbnb.

guesthouse-wangsa-maju

Urusan untuk check in dan check out sangat mudah. Kita hanya perlu bagitahu, pukul berapa nak masuk rumah tersebut.

 

Urusan check in semuanya boleh buat sendiri. Tuan rumah menggunapakai konsep self check in. Kunci rumah boleh ambil dari pondok security bila nak masuk, dan bila nak keluar nanti, hanya perlu tinggalkan kunci di pondok security juga.

 

Jika sebelum ini, anda biasa sewa homestay, pernah tak anda terfikir tentang membatalkan tempahan? Jika anda cancel tempahan, mungkin atas sebab-sebab kesihatan atau lain-lain sebab yang tak dapat dielakkan, adakah anda boleh minta pulangan wang?

 

Atau duit anda akan dikira hangus?

 

Untuk pengetahuan anda, bila buat tempahan dengan Airbnb, ada pemilik guesthouse yang menawarkan full refund jika anda tak jadi nak menginap pada hari anda ingin pergi bercuti. Untuk ini, anda perlu lihat terma dan syarat yang ditetapkan dan juga refund policy.

 

(3) Kemudahan dan fasiliti yang disediakan setanding (atau mungkin lebih baik) hotel dengan harga yang lebih murah

Sekarang ini, boleh dikatakan ada banyak juga guesthouse yang terdapat di laman web Airbnb, adalah di kawasan kondo mewah.

 

Sebagai penyewa, kita boleh menikmati kesemua kemudahan yang disediakan tanpa ada sebarang sekatan.

Kalau di kondo tersebut, ada swimming pool, gym, dan sebagainya, itu semua kita boleh gunakan.

 

Mungkin untuk sesetengah orang, apa yang disediakan diluar rumah tidaklah begitu penting, kalau nak dibandingkan dengan apa yang bakal disediakan didalam rumah. Mereka yang nak menyewa tempat penginapan melalui Airbnb, ada pilihan untuk menyewa keseluruhan rumah (entire apartment) atau hanya sewa bilik sahaja (private room).

 

Kalau pergi bercuti dalam kumpulan yang ramai, dah tentu sewa entire apartment adalah pilihan yang paling tepat sekali. Anda tak perlu nak kongsi rumah tersebut dengan orang lain, mahupun kongsi dengan tuan rumah.

 

Cubalah bandingkan, jika anda sewa dengan hotel. Anda mungkin terpaksa bayar lebih mahal untuk dapatkan ruang yang lebih luas.

 

Sekarang ni, dah ramai pengusaha bisnes homestay ini yang dah bijak. Mereka sediakan macam-macam kemudahan untuk keselesaan para tetamu. Wifi, Astro, dan macam-macam lagi. Saya suka tentang wifi sebabnya kita tak perlu kongsi dengan penyewa lain. Kita dapat sambungan internet yang laju!

 

Macam tadi, saya ada sebutkan tentang “harga yang lebih murah”. Ini rahsia dia.

Sebelum anda buat tempahan tu, gunakan travel credit bernilai RM120 dari Airbnb, yang anda boleh dapatkan dari halaman ini. Memang jimat berganda bila guna travel credit ini.

 

Kewujudan laman web tempahan seperti Airbnb ini, bukan sahaja memberi manfaat kepada orang yang nak pergi bercuti macam saya ni, malahan ia juga membuka peluang untuk orang biasa macam kita menceburi perniagaan homestay.

pengusaha-bisnes-homestay-berjaya

Belum pernah ada pengalaman menjalankan bisnes homestay? Tak apa, tak ada masalah.

 

Semua tu boleh belajar, dan kalau anda nak belajar dari orang yang memang buat bisnes ini, boleh baca pengalaman urus bisnes homestay di sini.

 

Bila dah pandai guna laman web Airbnb ni, nampak gayanya makin kerap saya menyewa homestay dan buat booking guna Airbnb. Kalau nak sewa hotel, saya gunakan Agoda pulak. Apa yang penting, semua tawaran yang disediakan memang sangat berbaloi.

 

 

Be Sociable, Share!

{ 3 comments… read them below or add one }

Shukry Abdullah May 23, 2018 at 3:21 pm

ooo gitu pula.. saya pun baru tahu betapa bestnya menggunakan Air BnB ni.. pasti saya cuba gunakan satu hari nanti. Biasa pakai Booking.com dan Agoda saja.. nak cuba AirBNB pula pasni

Reply

Anuar May 23, 2018 at 4:15 pm

Belum pernah buat tempahan melalui AirBnb… Nampak best.. Boleh cuba ni.. Biasa buat tempahan hotel malalui Agoda jer… belum pernah cuba guna platform yang lain..

Reply

sabree hussin May 24, 2018 at 10:59 am

Ikut pada keperluan, kalau nak cari hotel, best guna Agoda, tapi kalau nak cari guesthouse, saya lebih suka guna Airbnb

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: