Set Soalan Latih Tubi Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41

by sabree hussin on September 2, 2014

in Karier & Kerjaya

Jika anda adalah salah seorang calon yang bakal menduduki peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41 pada 06 September 2014 nanti, sila semak laman web rasmi Panduan Peperiksaan Penguasa Kastam untuk mendapatkan info, tips dan updates terkini berhubung dengan peperiksaan yang bakal dijalankan pada hari tersebut.

Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengambil peluang ni untuk mewar-warkan mengenai peperiksaan online Penguasa Kastam gred W41 ini kepada pembaca blog ini.

Manalah tahu, ada antara pembaca dan pelawat sekalian adalah antara insan terpilih yang bakal menduduki peperiksaan ini.

Artikel ini saya hasilkan pada 02 September 2014. Bermakna, masih lagi berbaki kurang daripada 5 hari lagi sebelum tarikh peperiksaan sebenar bakal dijalankan.

*

Kalau saya akan ambik peperiksaan ni, apa agaknya persediaan yang saya akan buat?

Personally, saya pasti akan gunakan every resources atau sumber yang saya ada, untuk bantu saya buat persiapan untuk menduduki peperiksaan ni.

Sebagai contoh, rujukan berikut

Soalan_ramalan_peperiksaan_online_penguasa_kastam

Exam.

Satu perkara yang ramai orang tak suka. Termasuklah saya.

Exam tu berlangsung cuma sehari. (sebenarnya tak sampai sehari pun) tetapi persediaan untuk menduduki exam tu yang makan masa sehingga berhari-hari lamanya.

Selagi tarikh peperiksaan tu masih belum tiba, selagi itu kita akan rasa rungsing. Kita akan asyik terasa seperti ada banyak lagi yang masih belum tahu dan perlu kita study.

Kemudian, tiba pula hari peperiksaan sebenar.

Kita berharap mudah-mudahan apa yang kita study sebelum peperiksaan dapat bantu kita dalam sesi peperiksaan. Kalau dapat soalan yang exactly the same, memang kita rasa sangat bertuah!

Itupun bergantung pada rujukan yang bagaimana yang kita perolehi.

Kita semua tahu, untuk kita biasakan diri menjawab soalan peperiksaan, kita kena buat latih tubi. Kita kena jawab soalan yang sama berulang-ulang kali, barulah soalan tersebut dapat lekat dalam memori kita.

Kalau setakat baca laman web.

Buat rujukan di google. Apa kebarangkalian anda akan dapat soalan yang hampir-hampir sama dengan soalan yang bakal ditanyakan semasa peperiksaan online itu dijalankan?

**

Isu berkaitan kastam diraja Malaysia 2014

Salah satu tempat terbaik untuk anda mengetahui dan belajar serba sedikit mengenai Kastam, dah tentu di laman web Kastam tu sendiri.

Ada banyak isu yang anda perlu tahu. Memandangkan anda membaca catatan saya ini, jadi saya andaikan anda juga bakal menduduki peperiksaan pada 06 September nanti.

Antara isu popular berkaitan kastam yang mungkin akan ditanya adalah isu mengenai GST dan juga GTP. Kalau anda masih lagi tak faham, apa itu GST dan apa itu GTP… maaf.

Peluang anda untuk lulus peperiksaan ini nampak malap.

Anda mungkin secara tak sedar telah memberi laluan kepada calon lain untuk mendapatkan jawatan ni, namun tidak anda.

Kalau anda nak baca secara mendalam topik mengenai GST, GTP… kemudian anda baca pula laman web kastam, anda boleh buat demikian. Tak ada siapa yang akan menghalang anda daripada berbuat demikian.

Teruskan… teruskan… teruskan.

Namun anda sendiri tahu, ini bukan cara yang paling smart nak berjaya dalam mana-mana exam.

Macam mana pun, anda tetap perlukan bantuan daripada laman web rasmi Panduan Peperiksaan Penguasa Kastam.

Jangan perjudikan keputusan exam anda. Kalau anda tak tahu nak study apa, dan anda masih lagi tak dapatkan rujukan ini, 50% dah confirm anda akan gagal. Baki lagi 50% bergantung sama ada anda ada study topik yang sesuai atau tidak.

Anda mahu lulus peperiksaan seperti calon-calon peperiksaan dalam sesi peperiksaan sebelum ni?

Lulus_peperiksaan_online_Kastam

Nak tahu rahsia kejayaan mereka?

Klik –> Laman Web Rasmi Panduan Peperiksaan Penguasa Kastam

 

 

Be Sociable, Share!

{ 3 comments… read them below or add one }

Hafizul September 3, 2014 at 4:03 pm

Selamat maju jaya buat semua calon..pastinya sekarang sudah dapatkan panduan lengkap ni..hehe

Reply

sabree hussin September 3, 2014 at 8:09 pm

Kalau tak dapatkan lagi panduan ni, alamatnya teraba-raba la masa exam nanti

Reply

Ikhwan January 18, 2018 at 2:01 am

Sekarang kastam dah guna kod WK41.

Reply

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: