Promosi Panduan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

by sabree hussin on July 31, 2014

in Karier & Kerjaya

Selama ini memang saya tahu ada banyak juga panduan-panduan yang dikeluarkan oleh Tim Info Kerjaya yang tujuannya bagi membantu para calon yang terpilih untuk menduduki peperiksaan supaya dapat menjawab soalan-soalan dengan tenang dan lebih yakin.

Ini merupakan salah satu keperluan lazim yang perlu dilalui bagi setiap calon sebelum mereka diisytiharkan layak untuk berkhidmat dalam sektor awam.

Terbaru, satu lagi peperiksaan bakal diadakan, iaitu pada 05 Ogos 2014.

Jika anda terpilih sebagai salah seorang calon bagi jawatan Penolong Penguasa Kastam Gred W27 ini, tahniah saya ucapkan.

Walaubagaimanapun, saya pasti anda sedia maklum, bukan sesuatu yang mudah untuk anda mendapatkan jawatan ini.

Kadang-kadang, saya sendiri rasa hairan, kenapa ada rakan-rakan yang bersusah-payah membaca, buat kajian, merujuk semula buku-buku teks yang pernah dipelajari diperingkat Universiti dulu, sedangkan mereka tak tau pun konten ataupun bentuk-bentuk soalan yang bakal disoal semasa peperiksaan itu nanti.

Tidak ke anda rasa semua tu buang masa?

Anda buang masa untuk study sesuatu yang anda sendiri tak pasti sama ada akan disoal atau tidak.

Lepas tu, bila dah sampai masa untuk jawan soalan, anda sekali lagi buang masa anda, untuk memikirkan jawapan-jawapan bagi soalan yang ditanyakan.

Anda ambil peperiksaan penolong Penguasa Kastam ini sebab suka-suka atau serius nak dapatkan jawatan tu?

Kalau ditanya soalan ini, dah tentu semua orang akan kata mereka betul-betul serius nak dapatkan jawatan Penolong Penguasa Kastam ini.

Namun, kalau dinilai dari segi usaha, adakalanya ia tak mencerminkan keinginan tersebut.

Entahlah.

Siapa yang bijak, dia akan muat turun panduan jawab peperiksaan ini dulu.

At least, siapa yang sempat study isi kandungan panduan tu sebelum jawab soalan, mereka ada peluang yang lebih baik berbanding mereka yang tak tau apa, tapi sibuk nak jawab soalan jugak.

 

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: