Program Affiliate Trivago: Buat duit dalam niche pelancongan dan percutian

by sabree hussin on February 15, 2016

in Pemasaran Affiliate

“Adakah anda mempunyai laman web atau laman blog yang kandungannya banyak bertumpu kepada hal-hal berkaitan percutian ataupun pelancongan?”

 

Jika jawapan anda adalah YA… maka anda adalah orang yang sangat sesuai untuk buat duit menerusi program affiliate Trivago ini. Saya juga sedang mengumpul komisyen dari program ini, dan dalam post ini saya akan terangkan pada anda bagaimana caranya agar anda juga boleh lakukan perkara yang sama.

 

Apa sebenarnya Trivago?

Iklan tentang Trivago bukan sahaja boleh dilihat di internet, malahan mereka juga aktif mengiklankan servis mereka di televisyen. Saya pasti, anda pasti pernah tertengok iklan Trivago ini di tv.

 

Trivago adalah servis enjin carian (search engine) khusus untuk memberi anda maklumat tentang hotel yang mana satu yang anda boleh tempah yang memberikan anda harga dan tawaran yang terbaik.

 

Sebagai contoh, jika anda ingin bercuti ke Tioman dan memilih untuk mendapatkan bilik di Paya Beach Spa & Dive Resort.

pulau-tioman

Jika anda bernasib baik, anda sebenarnya boleh dapatkan bilik yang sama dengan harga yang lebih murah dan menjimatkan lengkap dengan extra deal. Namun, agak sukar untuk mengetahui jika terdapat tawaran lain sekiranya kita tak tau, kat laman web tempahan mana lagi yang ada tawaran yang sama?

 

Maka, kat sini jika anda menggunakan khidmat dari laman web Trivago, anda boleh tahu senarai laman web tempahan yang anda boleh berurusan.

buat_tempahan_hotel_trivago

Seperti yang anda boleh lihat, sebenarnya anda boleh berurusan dengan beberapa laman web, antaranya Expedia, AirAsiaGo, Hotels.com, dan Booking.com. Setiap nama-nama yang disebutkan ini menawarkan harga yang berbeza dan pakej juga berlainan.

 

Dari laman web Trivago ini sendiri, anda boleh lihat senarai tersebut dan pilihlah mana-mana satu tawaran yang mungkin terbaik di mata anda.

 

Seterusnya anda hanya perlu klik BEST OFFER yang anda lihat dan bolehlah terus berurusan dengan pengendali laman web tempahan tersebut. Kalau cara tradisional, anda perlu buka laman web tempahan satu per satu, namun dengan adanya servis ini, ianya tak perlu lagi. Bukan satu laman web, iaitu laman web Trivago sahaja dah mencukupi.

 

Selain itu, pengguna laman web Trivago juga boleh baca review dan feedback daripada pengunjung-pengunjung sebelum ini. Ini contohnya.

trivago-review-hotel

Sebenarnya mudah sahaja nak gunakan perkhidmatan ini. Anda boleh ke laman web Trivago dan lihat sendiri bagaimana ianya berfungsi.

Baca juga: Bagaimana cara MUDAH buat perbandingan harga dan pakej untuk hotel pilihan?

 

Baiklah, sekarang ni saya nak kongsikan pula cara bagaimana anda boleh buat duit sebagai ejen affiliate yang mempromosikan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak Trivago ini. Sebelum tu, bawah ni pula adalah screenshot income yang saya sedang kumpul hasil daripada mempromosikan laman web ini.

bukti_komisyen_trivago

Seperti yang anda boleh lihat, komisyen diatas adalah bercampur dengan komisyen daripada Lazada ๐Ÿ˜€ Nanti saya bagitahu apa sebabnya.

 

Cara paling senang untuk daftar sebagai ejen affiliate Trivago

Komisyen yang saya terima dari mempromosikan laman web Trivago adalah sebanyak RM0.42 sahaja. Betul tu, 42 sen sahaja. Tak banyak mana pun.

 

Namun, untuk pengetahuan anda, kerjayanya sangatlah mudah. Anda akan menerima bayaran komisyen apabila

(1) Pengunjung menekan klik pada link URL Trivago anda

(2) Pengunjung membuat carian hotel

(3) Pengunjung tersebut keluar dari laman web tersebut

 

Tak kiralah sama ada pengunjung tersebut buat tempahan atau tidak, anda tetap akan menerima bayaran upahnya. Dikenali sebagai komisyen affiliate.

 

Setakat waktu catatan ini saya tulis, program affiliate Trivago ini menggunakan konsep CPA ataupun ringkasan bagi Cost Per Action.

 

Ejen affiliate akan menerima upah apabila pengunjung yang di bawa (di refer) melakukan aktiviti (action) tertentu. Dalam situasi ini, aktiviti tersebut ialah perkara nombor (1) hingga (3) seperti di atas.

 

Bagaimana nak mula daftar sebagai ejen dan mula buat duit?

Baiklah. Saya pasti anda mula berminat nak kumpul komisyen dari laman web ini juga, betul tak? Cari paling mudah untuk jadi ahli atau ejen affiliate adalah dengan melalui laman web Involve Asia.

 

Anda klik pada link tersebut, isikan borang yang terpapar di skrin anda dan tunggu akaun anda diaktifkan. Sejurus permohonan anda diterima, anda boleh mula mempromosikan laman web Trivago ini.

 

Sebenarnya, melalui platform Involve Asia, anda bukan sahaja boleh mempromosikan laman web Trivago malahan ada banyak lagi. Salah satunya ialah laman web Lazada.

 

Sebab tu seperti yang anda boleh lihat, pada screenshot income diatas, ada tertulis income sebanyak RM3.58 dari Lazada juga.

 

Baiklah, jom daftar sekarang dan join saya untuk kita sama-sama kumpul seberapa banyak komisyen yang boleh dari program ini. Boleh klik sini untuk daftar sekarang.

 

Saya doakan semoga anda juga berjaya!

 

Be Sociable, Share!

{ 5 comments… read them below or add one }

faizal February 15, 2016 at 10:49 am

Bagus ni…boleh cuba nanti

Reply

Raihanah Ahmad February 15, 2016 at 11:21 am

thanks utk info ni, menarik juga

Reply

titan February 15, 2016 at 10:49 pm

haha..

setat dah dia promosi trivago plak.

Reply

zaida December 21, 2016 at 10:11 am

salam encik, cmne nak isi part additional questions…dia minta IM lah IM ID…if tak ada mcm mana

Reply

sabree hussin December 21, 2016 at 3:28 pm

Wasalam, senang je tu. Masukkan wechat pastu letak nombor telefon. Ataupun pilih Gtalk lepas tu masukkan emel dari google. Selesai.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: