Perkhidmatan Sewa Alamat Pejabat dan Peti Surat Berkunci di Shah Alam

by sabree hussin on March 17, 2017

in Review

Adakah perniagaan yang anda jalankan masih belum ada alamat pejabat yang khusus? Tahukah anda, mempunyai alamat perniagaan atau alamat pejabat adalah sesuatu yang sangat penting untuk perniagaan anda.

 

Perhatian buat mereka yang

(1) Ingin membuka akaun syarikat

(2) Merancang untuk mendaftarkan perniagaan anda

(3) Bersedia untuk masuk tender dan menjadi pembekal kepada mana-mana badan kerajaan

(4) Ingin memohon pinjaman dengan institusi kewangan, dan

(5) Mereka yang dalam proses untuk memohon lesen tertentu

 

Anda perlu mempunyai alamat premis perniagaan, atau alamat pejabat dalam setiap permohonan yang saya senaraikan diatas.

ruang-untuk-jalankan-seminar

Bagaimana kalau anda tidak mempunyai alamat perniagaan? Tak kan nak letak alamat rumah pulak kan? Kalau tinggal di rumah flat, tak kan nak letak alamat rumah? Kan tak sesuai tu.

 

Besar kemungkinan, kalau anda letak alamat rumah, setiap permohonan anda itu nanti akan kena tolak. (Sila rujuk syarat yang ditetapkan oleh pihak yang berkenaan.)

 

Maka akan bermulalah episod pinjam meminjam alamat untuk tujuan perniagaan. Saya teringat masa zaman saya daftarkan syarikat untuk bos saya dulu. Situasinya lebih kurang begini.

 

Perniagaan yang bakal dijalankan tu adalah perniagaan dalam bidang perkhidmatan. Kami memang tak perlukan premis perniagaan. Walaubagaimanapun, untuk mendaftarkan perniagaan tersebut, dan dapatkan lesen Kementerian Kewangan sebab nak jadi pembekal bagi badan kerajaan, maka syarikat ini perlu mempunyai alamat perniagaan.

 

Tak boleh guna alamat rumah, dan mesti kena guna alamat premis perniagaan. Itu pengalaman saya masa nak daftarkan syarikat satu masa dulu.

 

Dalam lawatan saya ke TheDepartment, yang saya ada cerita dalam posting yang lepas, mereka juga ada tawarkan khidmat sewa alamat perniagaan.

Baca tentang TheDepartment lagi disini: TheDeparment menawarkan khidmat sewa bilik seminar dengan Pakej yang menjimatkanย 

 

Selain bakal memperoleh alamat perniagaan, anda juga akan dapat Peti Surat berkunci bagi tujuan surat menyurat. Ini dia peti surat yang anda boleh gunakan nanti.

sewa-alamat-premis-perniagaan

Realitinya, kos untuk menyewa sebuah premis perniagaan ataupun ruang pejabat bukannya murah. Aspek murah atau mahal, ia mungkin subjektif dan berbeza pada setiap individu.

 

Cuba tanyakan pada diri, “adakah perniagaan anda memerlukan anda mempunyai pejabat anda sendiri?”.

 

Besar kemungkinan, jawapannya ialah, tak semestinya. Ataupun, tak perlu ada ruang pejabat juga tak ada masalah.

 

Anda mungkin tak perlu pejabat. Jika tidak, sudah tentu perkara pertama yang perlu anda sediakan adalah pejabat, atau premis perniagaan sewaktu mula-mula anda menjalankan bisnes tersebut.

 

Sekiranya model bisnes anda adalah berbentuk latihan dan seminar, anda hanya perlu sewa mana-mana ruang seminar yang berdekatan dengan target peserta. Anda tak perlu mempunyai training center anda sendiri, sebabnya pelanggan anda mungkin adalah syarikat-syarikat besar, yang lebih suka menggunakan dewan-dewan yang terdapat di hotel ataupun menggunakan bilik seminar milik syarikat itu sendiri.

 

Jika bisnes anda tak perlukan pejabat untuk beroperasi, saya berpendapat ianya adalah satu pembaziran untuk mempunyai pejabat anda sendiri.

 

Daripada tinjaun yang saya buat, kos untuk sewa sebuah premis perniagaan di Shah Alam adalah dalam lingkungan RM1,500 – RM3,000 sebulan. Adakah berbaloi untuk mengeluarkan belanja sebanyak ini semata-mata untuk mendapatkan alamat perniagaan?

 

Sebenarnya ada penyelesaian atau alternatif yang lebih jimat.

 

Ya, gunakan sahaja alamat pejabat yang anda boleh sewa dengan kos yang sangat minima. Jika anda ingin dapatkan khidmat sewa alamat pejabat menerusi TheDepartment, anda hanya perlu keluarkan belanja RM50 sahaja sebulan.

 

Anda bukan sahaja akan dapat gunakan alamat perniagaan anda sendiri, malahan anda juga akan dapat peti surat berkunci.

sewa-peti-surat-perniagaan

Setiap peti surat ditandakan dengan nombor yang berbeza, iaitu VR 00, VR 02, VR 03 dan seterusnya. Jika anda sewa alamat pejabat dari TheDepartment ini, alamat yang bakal anda gunakan formatnya adalah seperti berikut.

Sabree Hussin dot com

VR 00, No.37-A, Jalan Keluli AP7/AP Pusat Perniagaan Bukit Raja, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

 

Ok… alamat yang saya berikan kat atas tu cuma contoh sahaja. Kalau tak silap saya, untuk peti surat bernombor VR 00 ni dah ada pemilik.

 

Selain itu, jika anda nak pasang signage perniagaan anda juga boleh.

Atas ini adalah contoh syarikat yang turut pasang signage dan juga sewa peti surat dari TheDepartment.

Sewaan Peti Surat Berkunci dengan TheDepartment

Anda akan mempunyai salinan kunci bagi peti surat anda. Jadi, anda boleh datang pada bila-bila masa untuk collect surat-surat anda.

 

Selain itu, anda juga boleh minta pihak TheDepartment untuk bantu uruskan surat-surat anda, dan juga sebarang parcel atau bungkusan yang mungkin anda akan terima.

 

Semua ini terpulang kepada persetujuan yang telah tercapai antara anda dan juga pihak TheDepartment. Boleh bincang dengan lebih lanjut dengan pihak TheDepartment.

Puan Syuhada

013 – 388 4012

013 – 756 5120

No.37-A, Jalan Keluli AP7/AP, Pusat Perniagaan Bukit Raja, Seksyen 7, 40000, Shah Alam, Selangor

Latitude: 3.066732 | Longitude: 101.472494

Laman web – http://www.thedepartment.com.my/

 

Sewa alamat perniagaan untuk lebih privasi dan faktor keselamatan

Anda mungkin hanya akan jalankan perniagaan tersebut untuk satu tempoh yang singkat sahaja. Boleh jadi dalam tempoh setahun atau dua tahun sahaja.

 

Anda mungkin tak nak sesiapa tahu, terutama sekali seseorang yang dekat dengan anda, bahawa anda sebenarnya sedang mengusahakan sesuatu perniagaan.

 

Anda juga mungkin tak mahu privasi anda diganggu, apabila menggunakan alamat kediaman anda sebagai alamat perniagaan. Kita tak akan tahu, siapa yang bakal muncul di depan pintu rumah kita apabila kita guna alamat rumah kita sendiri sebagai alamat perniagaan.

 

Maka, sebagai langkah keselamatan dan juga untuk menjaga privasi, langkah yang lebih baik adalah dengan menyewa alamat perniagaan. Kalau anda masih tak tau, nak sewa alamat perniagaan dari mana, maka bolehlah cuba perkhidmatan yang disediakan oleh TheDepartment ini.

 

 

 

Be Sociable, Share!

{ 10 comments… read them below or add one }

Hero Borneo March 17, 2017 at 10:07 pm

buat masa sekarang saya belum ada plan nak ada pejabat sendiri..

akan datang in shaa Allah kerana ada pejabat atau alamat pejabat akan lebih profesional..

Reply

sabree hussin March 21, 2017 at 10:09 pm

Boleh pertimbangkan untuk ada alamat pejabat sendiri, terutama sekali apabila bisnes Hero Borneo makin berkembang nanti. Manalah tahu, nak close lebih ramai prospek di semenanjung pula

Reply

Hero Borneo March 23, 2017 at 8:25 am

bagus juga cabaran tu …tuan..

sangat boleh dipertimbangkan

Reply

Khairul Zamri March 19, 2017 at 2:29 pm

Semoga bermanfaat kepada yang memerlukan khidmat ini

Reply

reezluv March 20, 2017 at 2:24 pm

oho..bagus gak ni, ada alamat sendiri

Reply

RAIHANAH AHMAD March 22, 2017 at 8:33 am

pernah gak tahu pasal ni, memang berbaloi kiranya

Reply

Hafizul March 22, 2017 at 12:14 pm

Wahhh terbaiklahhh.. kat sini tak ada pulak perkhidmatan macam ni.. haiya….

Reply

sabree hussin March 22, 2017 at 12:22 pm

Ala boleh je sewa alamat perniagaan kat Shah Alam ๐Ÿ˜€

Reply

dukenaim March 28, 2017 at 11:00 pm

Terbaik, padat dan melekat!
Sebelum memang ada member yang dok offer Virtual office ni.

Kelebihan pakai ni actually nampak macam lebih profesional sikit dari segi alamatnya tu berbanding alamat rumah kediaman.

Ye la kan nampak style dan gah sikit kalau alamat bisnes ada elemen nama unik contohnya, “business park” , “dataran megah avenue” dll instead of No 4 jalan sg udang, taman bla..bla..bla..

Inshaallah plan nak sewa seketui in future hihi.

Reply

sabree hussin March 29, 2017 at 4:27 pm

Betul tu. Alamat pejabat juga boleh berikan first impression yang baik kepada bakal pelanggan kita nanti. Itu sebab kalau nak serius dengan bisnes, sewalah satu alamat pejabat kalau masih belum mampu nak sewa pejabat sendiri.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: