Apa sebenarnya bidang kerja seorang blogger?

May 2, 2018

Ada ke pembaca dan pelawat blog ni yang baru merancang nak jadi seorang penulis blog? Kalau ada yang baru nak jadi penulis blog, mungkin boleh luangkan sikit masa untuk baca perkongsian saya ini.   Kerja sebagai seorang penulis blog, atau blogger, tidaklah begitu popular. Cabaran yang paling besar, untuk jadi seorang penulis blog sepenuh masa, […]

Read the full article →

Konsep Program Homestay sebenar yang selalu disalahertikan

April 27, 2018

Dalam Glosari Pelancongan terbitan DBP, homestay (inap desa) didefinisikan sebagai ‘Cara penginapan alternatif biasanya bersama-sama sebuah keluarga untuk tempoh tertentu’.   Homestay programme didefinisikan sebagai ‘Program pelancongan yang diatur supaya pelancong tinggal bersama keluarga tempatan’.   Walaubagaimanapun, dalam penggunaan bahasa seharian kita, apabila kita kata, kita nak menginap di homestay, lazimnya kita tak maksudkan yang kita […]

Read the full article →

Aktiviti yang saya teringin nak buat jika dapat peluang bercuti ke Melaka

April 26, 2018

Negeri Melaka ada keunikkannya yang tersendiri. Bila sebut tentang Melaka, ia terkenal dengan sejarahnya yang panjang dan bagaimana dari permulaan sejarah awal Kesultanan Melayu Melaka akhirnya membentuk negara kita Malaysia seperti yang kita dapat lihat sekarang.   Bagi yang meminati sejarah, ada banyak kesan tinggalan sejarah yang kita boleh saksikan di Melaka. Sesetengahnya masih dikekalkan […]

Read the full article →

Rasa TAK PUAS HATI jadi pendorong kepada usaha bekerja sendiri dan berbisnes kecil-kecilan

April 25, 2018

Cuba tengok sekeliling anda. Ada tak benda yang buatkan anda rasa tak puas hati?   Mungkin keadaan dia begini. Pada satu hari, anda beli burger dari salah sebuah gerai burger yang terletak berhampiran dengan kawasan kediaman anda. Anda perhatikan cara penjual burger tu menggoreng burger yang anda pesan.   Dalam hati, anda berbisik sendiri… macam […]

Read the full article →

Seronoknya berbisnes apabila dibina atas dasar saling percaya

April 20, 2018

Bagaimana seseorang itu boleh jalankan bisnes dengan individu yang dia sendiri tak percaya atau tak percaya 100%? Kalau percaya pun sekadar 50-50 sahaja.   Bukannya tak boleh berlaku, sudah tentu boleh. Cuma saya berpendapat, bisnes seperti ini tak berapa syok. Seolah-olah kita buat bisnes, dan melakukan transaksi atas sebab terpaksa sahaja.   Alangkah seronoknya kalau […]

Read the full article →

Satu LANGKAH untuk dapat RM660 Travel Credit dari Airbnb!

April 18, 2018

Pagi ni, saya terima satu emel dari pihak Airbnb. Dalam emel tu, saya diberitahu yang saya ni “You’re one step closer to RM660 credit…”   Lihat screenshot dekat bawah ni. Ini bermakna, link-link yang saya kongsikan di internet, yang membawa ke halaman ini, dah mula mendapat perhatian. Daripada ramai-ramai yang tekan klik pada pautan tersebut, […]

Read the full article →

Cara mudah untuk dapatkan Travel Credit dari Airbnb

April 16, 2018

Sebelum ini, kalau nak buat booking tempat penginapan, biasanya saya akan gunakan laman web Agoda.   Kalau nak cari tempat penginapan jenis homestay atau guesthouse, saya akan gunakan laman web google. Dengan bantuan google, saya dapat kenalpasti, sama ada tempat yang bakal dikunjungi tu ada homestay ataupun tidak. Sebenarnya, kalau nak guna laman web mudah.my […]

Read the full article →

Plan dan rancangan perniagaan sempena bulan puasa

April 2, 2018

Pada tahun ini, In Shaa Allah umat Islam akan mula menjalankan ibadah puasa pada bulan May nanti. Apabila menjelang bulan puasa, maka cara hidup kita akan mula berubah.   Saya bukan nak cerita tentang ibadah berpuasa dalam posting ni, sebaliknya apa yang saya nak cerita adalah mengenai corak pembelian atau perbelanjaan masyarakat di Malaysia secara […]

Read the full article →
Page 2 of 12112345...102030...Last »