Akademi Jutawan Hartanah Untuk Pelabur Baru

by sabree hussin on February 24, 2016

in Buku & Bahan Bacaan

“Strategi Pelaburan Yang Praktikal Dan Komprehensif Untuk Individu Berpendapatan Sederhana”

 

Menarik buku ni. Selama ni yang saya tahu, kalau nak melabur dalam bidang hartanah, kita perlu ada modal yang besar, which is, hanya orang-orang yang ada pendapatan yang besar sahaja yang boleh lakukan. Kalau individu yang berpendapatan sederhana, bagaimana?

 

buku-panduan-pelaburan-hartanah Secara tak sengaja, saya terjumpa buku ini. Buku yang diberi nama Akademi Jutawan Hartanah Untuk Pelabur Baru adalah hasil tulisan Wendy Koh dan diterbitkan oleh TrueWealth Publishing.

 

Saya difahamkan yang buku ini sebenarnya adalah versi terjemahan untuk buku yang diterbitkan dalam bahasa inggeris berjudul The Millionaire Real Estate School for Beginners: A Practical Step-by-Step Investment Strategy for an Average Wage Earner.

 

Bermakna, kalau anda tak jumpa yang versi Bahasa Melayu, seperti dalam gambar ini, atau anda lebih selesa dan lebih berselera dengan bahan bacaan yang berbahasa Inggeris, bolehlah dapatkan versi bahasa Inggeris tu. Buku ini ditulis berdasarkan persekitaran urusan jual beli hartanah di Malaysia, jadi memang patut dijadikan salah satu rujukan yang penting untuk para pelabur dan bakal pelabur hartanah.

 

“Apa yang bakal anda pelajari daripada buku Akademi Jutawan Hartanah Untuk Pelabur Baru ini?”

 

Bab 1 Memilih Hartanah Anda
Pelbagai jenis hartanah yang ada

 

Kita akan mula mengenali pelaburan hartanah dengan melihat pelbagai jenis hartanah yang terdapat di pasaran. Ia bukannya terhad hanya pada rumah teres ataupun rumah jenis apartment semata-mata. Sebaliknya ada banyak lagi. Untuk makluman semua, sebenarnya kita boleh memilih untuk mempelbagaikan lagi portfolio pelaburan kita dengan melabur dalam

(1) Rumah Pangsa, Apartment dan kondominium

(2) Suit berservis

(3) Rumah teres setingkat atau dua tingkat

(4) Rumah bandar

(5) Rumah banglo

(6) Tanah Kosong

(7) Kilang dan gudang

(8) Unit pejabat dan Rumah Kedai

 

Kalau kita lihat dari senarai diatas, opsyen nombor (1) hingga (6), kita melabur untuk mendapatkan bangunan yang tujuannya adalah untuk dijadikan rumah kediaman. Manakala opsyen yang ke (7) dan ke (8), pelaburan kita terhadap hartanah lebih kepada untuk mendapatkan penyewa yang menjalankan perniagaan.

 

Kesemuanya boleh buat duit. Sama ada banyak atau sikit, cepat atau lambat, tepat atau salah lokasi hartanah tersebut.

 

Untuk setiap jenis hartanah yang berbeza, saya dapati, kita akan berjumpa dengan karekter bakal penyewa yang berbeza juga. Sebagai contoh

Rumah pangsa dan apartment biasanya akan disewa oleh individu yang berpendapatan rendah. Jadi, agak sukar untuk meletakkan sewa yang mahal kerana mungkin penyewa akan hadapi kesukaran untuk bayar sewa. Dewasa ini, kawasan rumah pangsa dan apartment mula diduduki juga oleh bangsa asing seperti dari Vietnam, Nepal, Indonesia dan yang paling kontroversi sekarang ni, Bangladesh. Dari segi kebersihan, ia mungkin agak mengecewakan.

 

Rumah banglo mungkin lebih sesuai untuk dijadikan homestay. Ataupun dijadikan guesthouse untuk syarikat korporat menjalankan aktiviti dan sebagainya.

 

Unit pejabat dan rumah kedai. Penyewa akan menyewa tempat-tempat seperti ini, dengan syarat sewanya berpatutan, dan menguntungkan.

 

Ada tak yang berminat nak melabur untuk dapatkan hartanah dalam bentuk kilang dan gudang?

 

Bab 2 Cara-cara Berbeza Memperoleh Hartanah Dan Proses-proses Yang Terlibat 
Pembelian terus daripada pemaju-pemaju
Sub-Jualan
Jualan Lelong

 

Pada saya, bab 2 ni agak “memeningkan kepala”. Lebih-lebih lagi, dalam bab ini kita akan belajar serba sedikit istilah-istilah perundangan yang melibatkan transaksi jual beli harta tanah.

 

Sebagai contoh, untuk pembelian terus daripada pemaju-pemaju, sedikit sebanyak kita perlu tahu mengenai Akta Pemaju Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966. 

 

Memandangkan pelaburan hartanah melibatkan nilai transaksi yang begitu besar, ada yang boleh mencecah jutaan ringgit, sebaik-sebaiknya kita sebagai pelabur ataupun bakal pelabur mengambil inisiatif untuk membuat sedikit semakan terhadap pemaju. Antara yang kita nak tau ialah sama ada pemaju mempunyai reputasi yang baik berdasarkan projek-projek perumahan yang telah lalu.

 

Saya masih ingat lagi, pada satu hari saya ke ekspo pameran hartanah di PWTC. Kat situ memang ada banyak rumah-rumah dan projek perumahan sama ada yang sedang atau bakal dijalankan dipamerkan. Satu perkara yang menarik perhatian saya ialah ayat ini…

… tempoh pajakan 99 tahun

 

Masa tu saya memang tak tau apa-apa tentang maksud ayat tersebut. Ok fine, status tanah tu ialah pajakan (leasehold) dan bukannya pegangan bebas (freehold). Tetapi, apa maksud dia? Saya cuba tanya kepada pegawai kat situ, tapi nampaknya saya tak memperoleh jawapan yang betul-betul menyakinkan. Terasa seolah-olah macam ada benda yang nak disembunyikan pulak.

 

Ok berita baiknya ialah, topik mengenai status pajakan ini ada dimuatkan dalam buku Akademi Jutawan Hartanah ini.

 

“Apa dia 3 cara berbeza untuk memiliki hartanah?”

Jawapannya ialah melalui

(1) Pembelian terus dari pemaju
(2) Pembelian melalui pasaran kedua atau sub-sale
(3) Pembelian melalui lelongan

 

Membaca perkongsian dari Wendy Koh ini, membuatkan saya terfikir, sebenarnya bukan mudah untuk memiliki hartanah. Walaupun kebanyakkan urusan kita boleh serahkan kepada pihak peguam, namun serba sedikit, sebagai pemilik pelaburan, kita juga perlu tahu beberapa perkara.

 

Sekiranya pembelian melalui kaedah lelongan. Hartanah yang dibeli bukan sahaja berisiko untuk mempunyai kerosakkan dan perlukan kos pembaikkan yang tinggi, malahan boleh jadi juga hartanah yang dibeli itu bukan hartanah yang kosong. Boleh jadi hartanah itu masih didiami oleh pembeli asal, ataupun terdapat penyewa yang tinggal di dalamnya. Menjadi tanggungjawab anda untuk melakukan tindakan yang bersesuaian dengan peruntukkan undang-undang untuk mengosongkan rumah tersebut.

Tak apa, topik ini mungkin kita boleh bincangkan lagi di lain masa.

 

Bab 3 Mengumpul Dana Untuk Deposit-deposit

 

Kalau berbisnes, kita perlu dana sebagai modal perniagaan. Kalau melabur dalam hartanah, kita juga perlukan dana untuk mendapatkan hartanah kita yang pertama atau yang ke seterusnya. Persoalannya ialah, bagaimana cara nak kumpul modal bagi membiayai kos untuk deposit?

 

Ia bermula dengan perancangan yang mantap. Ya, sekarang ini mungkin kita masih belum ada kemampuan untuk melabur dalam pelaburan hartanah. Namun, tak salah rasanya kalau bermula dari sekarang, kita belajar serba sedikit tentang pelaburan ini dan pada masa yang sama, kita menabung sedikit demi sedikit untuk mencukupkan duit bagi mengumpul deposit.

 

Tak ada ilmu dalam pelaburan hartanah? Tak ada masalah. Saya syorkan anda baca buku ini

(1) Akademi Jutawan Hartanah Untuk Pelabur Baru

(2) Bagaimana Hendak Menjadi Tuan Rumah Jutawan

(3) Bijak Melabur Edisi Rumah Lelong – Pembongkaran Rahsia Jutawan Rumah Lelong

(4) Kaya Dengan Rumah – Cara menjadi kaya dengan menggunakan duit orang lain

 

Ada banyak lagi buku-buku tentang hartanah yang bagus-bagus ada diluar sana. Ambil masa untuk baca.

 

Bab 4 Menjana Wang Daripada Pelaburan Anda
Membeli untuk menjual
Beli dan pegang

 

Ok… dah ada hartanah, mestilah kita nak buat duit kan. Tak kan kita nak biarkan macam tu je, betul tak? Lainlah kalau hartanah yang kita beli tu untuk dijadikan rumah kediaman kita.

 

Membeli untuk menjual. Hartanah tersebut dibeli dengan harga yang lebih rendah dan apabila nilai hartanah tersebut naik, kita jual semula mengikut harga pasaran yang telah meningkat.

 

Beli dan pegang. Hartanah yang dibeli, dipegang untuk satu tempoh masa. Dalam tempoh masa tersebut, hartanah tersebut disewakan, supaya ia menghasilkan pendapatan dalam bentuk wang sewa. Kemudian, bila masanya sesuai, barulah anda ambil tindakan seterusnya. Sama ada nak jual, ataupun nak terus nikmati pendapatan dalam bentuk duit sewa.

 

“… tapi, strategi yang mana satu yang bagus kalau nak buat duit?”

Kedua-dua strategi ini bagus dan ada kelebihannya. Jawapan klise adalah, “ia bergantung kepada strategi pelaburan anda.” Ha ha

 

Untuk memudahkan kefahaman, penulis ada berikan dua contoh berdasarkan situasi sebenar. Antara beli rumah teres dua tingkat dengan beli apartment di lokasi yang sama. Jika strategi kita ialah untuk beli dan jual, rumah jenis teres dua tingkat adalah lebih menguntungkan. Manakala, jika kita lebih suka beli dan pegang, maka rumah jenis apartment akan beri aliran tunai yang positif kepada kita berbanding rumah jenis teres. Kenapa boleh jadi macam ni? Panjang penjelasan dia. Baik baca buku ini ya.

 

Bab 5 Mengelakkan Kesilapan Lazim Apabila Memperoleh Hartanah

 

Dalam apa jenis pelaburan sekalipun, memang kita tak terlepas daripada melakukan kesilapan. Kalau kesilapan yang kita lakukan itu adalah kesilapan yang unik, yang tak ada orang lain buat kesilapan tu melainkan kitalah yang pertama, saya kira itu masih boleh dimaafkan.

 

Tetapi, kalau kesilapan itu adalah kesilapan yang LAZIM, maka ini perkara lain. Memang patut pun kita salahkan diri sendiri kalau kesilapan itu kita lakukan. Siapa suruh kita tak bersiap sedia dan tak cari ilmu sebelum nak mula melabur, betul tak?

 

Dalam pelaburan hartanah, sudah tentu terdapat risiko. Dalam situasi ini, risiko kita adalah sama ada

(a) Kehilangan duit deposit

(b) Pulangan tak seperti yang diharapkan ataupun langsung tak ada pulangan ataupun RUGI

 

Kalau tak nak lalui perkara macam ni, kenalah banyakkan membaca ataupun setidak-tidaknya bertanyalah pada yang pakar.

 

Bab 6 Kesimpulan

 

Buku ini sebenarnya tak tebal mana pun. Hanya mengandungi 93 muka surat, lebih kurang. Ia  sarat dengan ilmu-ilmu dan pengetahuan asas yang anda perlu tahu mengenai pelaburan hartanah.

 

Walaupun pelaburan hartanah itu nampak MAHAL, dan mempunyai risiko yang tinggi, especially untuk mereka yang berpendapatan sederhana, namun realitinya ialah, pelaburan hartanah terbukti sebagai pelaburan yang menjana kekayaan kepada para pelaburnya, apabila dilakukan dengan betul.

 

Saya tak dapat nak cerita semua tentang pelaburan hartanah dalam ni. In fact, saya percaya adalah lebih baik anda dapatkan buku ini, Akademi Pelaburan Hartanah Untuk Pelabur Baru dan baca sendiri. Harganya juga tidaklah begitu mahal. Hanya RM29.90 sahaja untuk ilmu tentang hartanah tanpa perlu susah payah datang ke kelas.

 

Kalau nak beli secara online, boleh beli di laman web bookplanet. Atau anda boleh juga kunjungi mana-mana kedai buku berhampiran anda.

 

Alright, nanti saya review buku lain pulak.

 

Be Sociable, Share!

{ 10 comments… read them below or add one }

Spa8i February 24, 2016 at 1:05 pm

Bagus untuk yang baru berjinak dalam hartanah.kira ni boleh dijadikan starter kit.

Reply

sabree hussin February 25, 2016 at 12:29 am

Betul tu. Buku Akademi Jutawan Hartanah untuk Pelabur baru ni memang sesuai sangat kalau nak dijadikan starter kit 😀

Reply

Uncle Zuan February 24, 2016 at 11:14 pm

hmm nampak baek gak isi buku ni.

Reply

sabree hussin February 25, 2016 at 12:26 am

Kalau untuk pelabur baru, yang memang kurang familiar dengan hal-hal berkaitan pelaburan hartanah, buku Akademi Jutawan Hartanah untuk Pelabur Baru ni antara buku yang sangat disyorkan untuk baca.

Reply

akubiomed February 25, 2016 at 12:30 am

Apa perbezaan dengan SUBLET yang tengah hangat diperkatakan dan dikatakan tidak perlu modal besar.

Reply

sabree hussin February 25, 2016 at 12:53 am

SUBLET tu sebenarnya adalah sewa atas sewa. Maksudnya, kita menyewa sebuah hartanah kemudian hartanah yang disewa itu tadi kita sewakan semula kepada pihak lain. Pelabur hartanah dengan kaedah sublet tak perlu beli hartanah tersebut, sebaliknya perjanjian adalah perjanjian sewa.

Reply

anuar February 25, 2016 at 6:20 am

RM29.90… murah tu.. boleh beli buku ni..

Reply

sabree hussin February 25, 2016 at 1:21 pm

Yup buku ni tak mahal sangat pun. Bab 1 dengan bab 2 buku Akademi Jutawan Hartanah ni bab yang penting. Bagus untuk baca ulang-ulang kali untuk lebih kefahaman

Reply

seri nian February 27, 2016 at 10:37 pm

sangat menarik bagi mereka yang suka kumpul harta…kalo ada yg niat nak wakaf pun lagi bagus..semoga pahala tu membawa keberkatan

Reply

sabree hussin March 2, 2016 at 5:45 pm

Bila dah ada harta (aset) macam-macam boleh buat 😀

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: